lauantai 8. lokakuuta 2016

SFÄÄRIEN ÄÄRISSÄ

 Olen laitojani vasten ahdettu. Olen nimittäin yrittänyt pohtia sanan "ääri" merkitystä. Eli mitä se ääripäissään pitää sisällään? Ja ääriensä välissä myös? Äärettömän mielenkiintoinen, mielikuvituksen ääriä venyttävä kysymys.
  Ääriää myöten täynnä, sehän tuli käännettyä, blogin 1. lauseessa. Eli ääri on reuna. Mutta entäs, kun lasi on ääriään myöten täysi? Eikö ääri silloin ole laita?
  Jos ihminen on ääripäissään, onko hän silloin äärimmäisen päissään? Vastatkoon Kotimaisten Kielten Instituutti tuohon.
  Kun istun tässä kirjoitukseni ääressä, olenko sen laidalla, reunalla, vai missä olen? Kai olen ainakin äärettömän äärellä, koska maailmankaikkeus on ääretön. Mutta koska se on ääretön en tietenkään voi olla sen äärellä. Ei äärettömällä voi olla äärtä, niin kuin ei järjettömällä voi olla järkeä, tai sieluttomalla sielua.
  Äärettömän hedelmätöntä äimistelyä, ei äärtä ei häntää. Äärimmäisen ärsyttävää sitäpaitsi. Pitää kai ottaa pohdinnan alle äären vastapooli. Ja äärettömän vastapooli. Mutta mitä ne ovat? Äärettömällä se on äärellinen. Äärellä se on ääretön. Siitä seuraa, että äärellinen = ääri. Ei, nyt alkaa keittää......
  Mielikuvituksesi taitaa laukata pitkin sfääriä, eikä sillä ole ääriä. Mielikuvituksella? Vai sfäärillä? Päätä sinä.

  Äärimmäisten sfäärien pääri 
tiluksillaan hääri.
Vilkkaasti liikkui sillä sääri.
kädessänsä pauhas' kivääri.
Rahaa paljon taskuunsa kääri,
tuo kaiken pahan visionääri.


  Nyt ääreishermostoni, sen autonominen osa, kieltäytyy käsittelemästä tätä äärimmäisen ärsyttävää kysymystä. Joten mitäs teet? Pakko lopettaa, siirtyä kohtaan "Muut asiat".

MUUT ASIAT

1. On lauantaiaamu.

2. Hilppa lähtee kohta duuniin, minä en. Lauantaityöstä voi sanoa, että ennen se oli normaalia, sitten vain joidenkin pakon sanelema rasite, nykyisin taas yhä useamman osa. Lauantaityötä tehdään siksi, että he, jotka ovat töissä, saavat palvelua niiltä, jotka ovat töissä silloin, kun he eivät ole töissä. Mutta se ei tarkoita sitä, että silloin kun he ovat töissä, ne, jotka palvelevat heitä silloin kun he eivät ole töissä, eivät ole töissä. Voiko sen selvemmin ilmaista?

3. Pelicans-Jukurit kohtasivat historiallisesti liigan puitteissa ensi kertaa ISKU-Areenalla. En ottelua ollut katsomassa. Sm-liigan sivuilta sen etenemistä välillä kuikuilin. Oli vähän ambivalentti fiilis; kumpikin saisi voittaa. Sehän ei ole mahdollista. Niin siinä sitten kävi, että Jukurit teki pelin ainokaisen siinä kolme ja puoli minuuttia ennen summeria. Onneksi olkoon Mikkeli!

4. Tulevalla viikolla tulee tultua olemaan siistijänä sekä kotona että Elinalla. Ehkä myös ulkosiistijänä, eli lehden haravoitsijana. Edellyttäen, että riittävä prosentuaalinen määrä ympäristön lehdistä on varissut. Kaikkea tyhmää ja turhanpäiväistä on tullut, ja tulee, tehtyä, mutta kahta kertaa samana syksynä en aio pihoja haravoida!

5. Trumpin seksuaalisesti agressiivinen ja naisia alentava keskustelu vuodelta 2005 on julkaistu Washington Post-lehden toimesta. Onko sillä vaikutusta vaalin tulokseen? Toivottavasti on, mutta jos äänestäjien enemmistö on samaa mieltä, tai ainakin hyväksyy miehen sikamaisuuden, niin minkäs teet? USA on niin arvaamaton ja omituinen valtio, että kaikki on mahdollista.

6. Matthew on vaatinut runsaasti kuolonuhreja, aihettanut mittavia vahinkoja Karibianmerellä. USA:n maaperälle saapuessaan sen raivo oli jo laantunut, olisko sotilaallisella uhalla peloteltu? Mutta hyvä niin. Laajojen evakuointien vuoksi jäivät ihmismenetykset Jenkeissä vähiin.

7. Kaksi venäläistä hävittäjää loukkasi Suomen ilmatilaa. Ilta-Sanomat kirjoittaa asiasta: "Kun kaksi venäläistä hävittäjää luokkaa tahallaan Suomen ilmatilaa, ei se ole tietenkään sattuma". Kyllä tuon vähempijärkinenkin ymmärtää, sen että tahallinen teko ei ole sattuma. Mutta median tapa on kirjoitella joutessaan itsestäänselvyyksiä. Tahallinen tai tahaton, minusta niiden hävittäjien tulisi pyytää anteeksi Suomen ilmatilalta. Niin hyvä tapa vatii tehtäväksi, kun jotakuta loukataan.

8. Yhdysvallat syyttää Venäjää virallisesti hakkeroinnista. Eikä luultavasti syyttä. Sikälikin aiheellinen ja perusteltu syytös, että USA ei itse hakkerointia ja salakuuntelua harrasta, kuten hyvin tiedetään.

9. Islannin voittomaali Huuhkajia vastaan puhuttaa kovasti. Näkemäni perusteella en pysty varmasti sanonomaan, oliko maali maali, vai ei maali. Ehkä fifty-sixty maalin puolesta. Toisaalta; ei sillä mitään merkitystä ole. Ei sillä, mitä pystyn varmasti sanomaan. Eikä siihen, että Suomi muka selvittäisi tiensä mm-kisoihin.

10. Kohta "Muut asiat" loppuu tähän.

  Niin loppuu myös tämä kirjoitus.

PS. Menkää ulos raikkaaseen syyssäähän, vaikka hieman tuuliselta ja pilviseltä vaikuttaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti