torstai 27. lokakuuta 2016

JUSTIFIKAATIO

  Onko oikeutettua sotaa? Onko oikeutettua rangaistusta? Onko oikeutettua kostoa?
  Jostain olen lukenut, että sanan "oikeutus" määritelmä kuuluu: "Mikä tahansa, millä puolustellaan tai todistetaan väite tai käytös." Määritelmän mukaan vaikka mikä on oikeutettua, kun sillä puolustellaan tekoja. Minun oikeutuksellinen oikeutuskäsitykseni on hieman eri. Eli tuosta määritelmästä voisi jättää sanan "puolustellaan" pois.

  Jos määritelmää rustaisi uuteen uskoon, olisiko oikeutettuja sotia. Eli sodat, jotka todistetaan tarpeellisiksi, ovat oikeutettuja. Taas oikeutan itseni olemaan eri mieltä. Mikään sota ei ole oikeutettu, oli sen syynä hyökäys, puolustus, uskonto, geopoliittiset tarkoitusperät, mikä tahansa. Kaikki erimielisyydet pitää pystyä sopimaan puhumalla. Aseet pitää tunkea valmistajiensa sanonko mihin? Sodanlietsojat  ja riidankylväjät pitää rahdata Inarinjärven Mahlatin saareen sotimaan ja kylvämään riitaa keskenään. Vuodeksi kerrallaan. Tarpeistona riittävä määrä joukkuetelttoja kamiinoinen, retkikirveitä, halvimman hintakategorian Mora-puukkoja, ansalankoja, ruuhia, siika-, ja muikkuverkkoja, tulitikkuja sekä suolaa.

  Olisiko oikeutettuja rangaistuksia? Jos jätetään kuolemanrangaistus pois, varmaan niitä löytyy. Kaikkia rikoksia ei pysty teoilla hyvittämään, kaikki rikollisia puhumalla rehdeiksi tallaajiksi tekemään. Mutta ei varmaan olisi hullumpi ajatus niitäkin keinoja nykyistä enemmän kokeilla.
  Lain tarkoitus on määrittää, mikä teko on rangaistava, samaten kuin langetettavan rangaistuksen rajat. Lain oikeudellisuudesta voi olla montaa mieltä, koska meitä on moneksi.

  Olisiko oikeutettua kostoja? Ei olisi. Henkilötasolla kosto johtaa loputtomaan koston kierteeseen, valtiollisella tasolla kosto johtaa kostoon, koston kosto sotaan. Ja kuten aiemmin todettiin, oikeutettua sotaa ei ole.

  Jos jotain, niin oikeutettuja arvostuksia, palkintoja ja huomionosoituksia on. On oikeutettua muistaa merkittäviä  keksintöjä, luomuksia tai tekoja tehneitä henkilöitä tai henkilöryhmiä. Sillä rajauksella, totta kai, että teot ovat oikeutuksen arvoisia. On myös oikeutettua paheksua suuria väärintekijöitä, mm. ihmisoikeukeusrikkomuksien, riiston tai hyväksikäytön harjoittajia.

  Koska minulla ei itse asiassa ole propuskaa asiaa enempää arssinoida. lopetan osion tähän.

  Pienen härmän lunta tiistaina sateli myös Hollolaan. Kulkuväylille se ei jäänyt, mutta vielä eilen olivat nurmikot valkoisina. Pilvistä  on ollut jo kauan. Aamulla oli kaksi astetta miinusta, asfaltilla ohut kerros juuri satanutta pieniryynistä lunta. Ei paljon, mutta sopivasti peittämään jäätyneet lätäköt. Sen tajusin, kun yht'äkkiä löysin itseni rähmälläni tantereella. No, siinä ei kärsinyt, kuin ylpeyteni, sekin nimellisesti, koska ketään ei ollut näkösällä. Otin onkeeni, jatkoin sauvailua varovasti, havaittavat painumakohdat kulkureitillä välttäen. Siitä huolimatta lankesin kerran polvilleni. Tällä kertaa sai ylpeyteni kovamman kolauksen, sillä työmatkalainen käveli vastaani vain parinkymmen metrin päässä. Myös vasen polvi vaati laastaria nihrautumaansa. Mikään harrastus ei ole aina ruusuilla tanssimista.

  Nyt rusassateiseksi on muuttumassa pitkään jatkunut sateettomuus. Onneksi vesi tulee viikonloppuna alas nesteenä; uskaltaa suvikumeilla lähteä lauantaina Anttolaan. Sieltä tullaan maanantaina heti aamusta pois; renkaanvaihto on buukattu Vianorille ma. klo. 13:20.
  Eilisiltana näyttäytyi aurinkokin pitkästä aikaa. Hetken ennen taivaanrannan taa vajoamistaan se pilkahteli ihan vanhaan malliin.


    Aika pelottavalta tuntuu, kun Itämerestä puuhataan Venäjän ja Naton leikkikentää. Venäjä tuo kaksi sotalaivaa, Nato vastaa varmasti jotenkin. Balttian maihin ja Puolaan on tulossa lisää joukkoja, Viroon englantilaisvetoisia. Ja Norjaan Yhdysvaltain merijalkaväen pysyvä yksikkö, kuulin juuri. Niinpä niin, oikeutettua vai ei? Päättäköön itse kukin omalta kohdaltaan.
  
  Jos Itämerellä isot pojat aloittaisivat täysmittaisen voimainkoituksen, kuinka kävisi demilitarisoidun Ahvenanmaan? Ei taida tietää puolustusministerikään. 
  Wikipedian mukaan maapallolla on tätä nykyä kymmenen demilitarisoitua aluetta. Mikäli minulta kysytään, niitä pitäisi olla vain yksi: Maapallo.

  Homovastaisia mielipiteitään twiitannut korisvalmentaja Aleksi Valavuori pääsee kokopäiväiseksi twiittaajaksi. Hyvä Espoo United!

  Apteekkien myyntikate on 32 %. Kyllä monopolin edes osittainen purku olisi paikallaan.

  Suomalaismissi kertoo Trumpin tarttuneen häntä persuksiin 2006. Sellaista tapahtuu, kun jättää Trumpin pakaramaan vahdiksi.

  Käväisin Yle:n Kuntatutka-sivuilla katsomassa asuinkuntani ja kesäkuntani lukemia. Yle on tehnyt sivut tulevia kuntavaaleja ajatellen. Neljää ja kolmea tähteä viidestä mahdollisesta sai Hollola, kuten myös Mikkeli, jälkimmäinen kaikkiaan yhden vähemmän. Eli ainakin keskivertoisissa kunnissa tulee aikaansa kuluteltua.
  Edellisissä kuntavaaleissa oli Kokoomus Hollolan äänimääräissä ylivoimainen (30,7 %). Mikkelissä puolestaan Keskusta löi niukasti Demarit (25,7-24,9). Minun ääneni saanut puolue saalisti kummassakin muuutaman prosenttiyksikön osuuden. Kai se on taas keväällä lähdettävä ääntään käyttämään. Vaikka ei se taida nytkään mitään muuttaa. Mutta yrittänyttä ei laiteta. Mihin? Enpä tiedä.

  Kun ulos katselen, näyttää vesisade hävittäneen aamuisen ohuen lumipeitteen, elohopea on ponnistautunut lieväsi plussalle. Arvaan siis lähteä kauppareissulle ilman liukkauden pelkoa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti