keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

AUDIATUR ET ALTERA PARS

Paljon näkee juttuja, joissa kerrotaan vuokralaisen kaltoinkohtelusta. Minä olen viimeinen väittämään, etteikö tätä tapahtuisi, ja etteivätkö useimmat uutiset olisi aiheellisia. Mutta pitää muistaa, niin näissä kirjoituksissa, kuin ylipäätään asian kuin asian siunailuissa ja tuomitsemisissa:
 Audiatur et altera pars!

Kerron esimerkin. Jokusia viikkoja sitten tuttavani ja vähän aikaa työkumppaninanikin ollut mr. O. soitti ja kysyi, joutaisinko vähän häntä jeesailemaan. Hän oli saanut toimeksiannon jossain Euroopassa asuvalta vuokranantajalta hoitaa tämän omistamassa omakotitalossa asuvan vuokralaisen valitukset pois päiväjärjestyksestä. 

Talo on kai 30-luvulla rakennettu pieni okt. Sijaitsee periferiassa, ensi vuonna jo sivistyksen piiriin yhdistyvässä Hämeenkosken kylätaajamassa. Rakennusta on remontoitu pari-kolme vuotta sitten, mm. kellariin on rakennettu sauna (omalla sisäänkäynnillä), asuinkerrokseen wc-, sekä keittiötilat, sekä pintamateriaalit on uusittu. Talon on vuokrannut nuorehko pienen lapsen yksinhuoltajaäiti. 
Kävi ilmi, että nainen, luultavasti isänsä aloitteesta, oli kutsunut terveystarkastajan käymään, koska piti sisäilman laatua huonona ja ilmanvaihtoa puutteellisena. 

Tarkastaja olikin joitain korjattavia/tutkittavia seikkoja raporttiinsa listannut. Hän kuitenkin totesi, että mitään vakavaa, eikä asumisen estävää, ollut havaittu.

Minähän, joutilaana miehenä, lupauduin mr. O:n kaveriksi hommat tekemää. 
Päivänä muutamana ajelin sitten talolle tarkoituksena käydä raportti läpi, ja tehdä lista tarvittavista materiaaleista.

Tässä valituksen (v) aiheita ja johtopäätöksiä (j):

-v. saunassa tunkkainen haju
-j. ilmastointi oli oikeaoppisesti toteutettu, mutta pesuhuoneen oven alalaidassa (ulko-ovi) oleva raitisilmaventtiili oli niin kiinni ruuvattu, ettei sitä miesvoimin meinannut auki saada. Kuinka ilma vaihtuu, jos ei korvaavaa tule mistään?
-v. keittiössä ei ilma vaihdu, ja tilasta kellariin (vanhan ajan vihanneskellari) lähtevästä rapusta tulee tunkkaista hajua
-j. keittiöön oli asennettu remontissa liesituuletin, mutta sitä ei oltu liitetty hormiin, liitosputki hankittava ja laite liitettävä hormiin. Kellarin rappujen oveen hankitaan uudet tiivisteet, ja rapun alapäässä olevaan raitisilmaventtiiliin hankitaan portaiden valokatkaisijaan yhdistetty poistopuhallin. Sähkömies tilattava liittämään poistopuhallin sekä liesituuletin asianmukaisesti.
-v. tuulikaapissa tunkkainen haju
-j. tuulikaapin kokolattiamatto vaihdettava asianmukaiseen
-v. wc:ssä tunkkainen haju
-j. wc:hen oli asenttu poistopuhallin omalla käynnistysmekanismilla. Kaikesta päätellen sitä ei oltu osattu/haluttu käyttää, sitä paitsi wc oli varsin sottainen ja kaksi roskista oli täynnä käytettyjä vauvan vaippoja. Asukkaalle opastusta asiaan liittyen

  Havaitsin myös, että sekä keittiön, että olohuoneen tuuletusikkunoista puuttui painikkeita, eivätkä ne toimineet (auenneet) kunnolla, siis niihin tarvittavat helat ja vähän säätöä.

Mr. O. hommasi asian mukaiset tilpehöörit, ja kävimme naplikoimassa hommat mallilleen. Selitimme myös iltapäivällä kotiin tulleelle vuokralaiselle, kuinka asiat toimivat.

Noin viikon kuluttua mr. O. poikkesi käymään ja kertoi, että vuokralainen (eli tämän isä) oli ollut vuokranantajaan yhteydessä ja valittanut, että mr. O. oli kyllä hommat tehnyt, mutta jättänyt karmean sotkun asuntoon, ja että mr. O:n kanssa on hankalaa keskustella. 
Keskusteluvaikeuksista olen jäävi mitään sanomaan. Muuten asia on niin, että ainoat työt, mistä koitui sotkua, olivat raitisilmahormin imurointi (kun venttiili irrotettiin, jotta liesituuletin saatiin liitettyä, pöllähti sieltä roskaa sisätiloihin) ja liitoslaipan poraus tiilihormiin. Poratessani kolmea proppua hormiin, piti mr. O. imuria porauskohdan alla. Työt lopetettuamme imuroimme vielä koko keittiön, ja minä erikseen tuuletusikkunoiden seudut (pokia oli pitänyt vähän hioa). Väitän, että jätimme varsin siivottoman asunnon siistimpään kuntoon, kuin se oli tullessamme! Mm. olohuoneen sohvaa siirrettäessä ikkunasäädön tieltä, sen alta paljastui melko lailla tavaraa; oli lelua, oli kirjaa, oli tietty pölyä, taisi olla eloperäistäkin ainesta.
Mr. O. oli kuitenkin sopinut, riitaa välttääkseen (lue: maksun toimeksiantajalta saadakseen), että käy asunnon vielä siivoamassa.
Tänään O. taas soitti, ja kertoi, että on lopultakin saanut konfliktin rauhoittumaan. Vuokralainen oli nimittäin vielä väittänyt, että olimme liittäneet liesituulettimen olohuoneen uunin hormiin! Oli  soittanut asiasta jollekin kunnan silmäätekevälle. Ja paskan marjat, ilmavaihtohormiinhan sen olimme tietysti asentaneet!

Summa summarum: Oli valituksissa asiaakin. Mutta eikö niitä olisi voinut korjata ilman viranomaisten käyntejä? Vai oliko niin, että vuokranantaja ei aluksi ollut korvaansa valituksille lotkauttanut? Sitä en tiedä. Mutta en tiedä myöskään, mitä vuokralainen (lue: isä) jälkivalituksillaan ja syyttelyillään haki? Vuokranalennusta? Mr. O:n mollaamista?

Tämä episodihan ei mihinkään julkiseen sanaa tai someen ole levinnyt. Mutta jos olisi, siis vuokralaisen versio, aika väärän kuvan olisi kansa asiasta saanut.

Ei kertomani tarina kummoinen ole, eikä ainutlaatuinen. Kun mr. O. aamulla soitti, ajattelin kuitenkin kirjoittaa asiasta, noin suuremmassa mittakaavassa miettimisen kimmokkeeksi. 
 Ihmisen luonne on näet sen kaltainen, että helposti tulee tuomittua, syyteltyä, paheksuttua asioita löyhin perustein, ja vain toista osapuolta kuultuaan. Kannattaisi ottaa selvää, ennen kuin alkaa isommin melttoamaan. Hieno neuvo, kun vain sitä itsekin osaisin aina noudattaa.

On tietysti tapahtumia, mitkä eivät selityksiä kaipaa, mitkä voi suoralta kädeltä nimetä persiestä oleviksi, tuomita tekijän motiiveja kuulematta. Kuten tuo tietyn puolueen tietyn jäsenen viikonlopulla tapahtunut ammattinsa mukainen "kansanedustus" oli.

Asiat voi siis ymmärtää väärin. Kuvassa esimerkki oikein ymmärtämisestä.



  





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti