maanantai 29. kesäkuuta 2015

...HUOLESTUNUT...

Olen huolestunut...?? Siis minua on viime aikoina huolestuttanut...??? Jotakin piti sanomani, mutta...?
Nyt se jysähti mieleen! Minua on viime aikoina huolestuttanut muistini tila. Se on nimittäin...??? Aivan, se on huonontunut. Muistini tila on todellakin...?? Joo, muistin on huonontunut, ja se on minua...?? Jep! Huolestuttanut!

Asiaa puhuen.Tuollainen kuulunee ikään. Kaik' on muistiin ja muistutuksiin laitettava, ainakin tähdellinen. Ja sitten ei muista, vaikka puhelin pimpahtelee, tabletti tärisee, katsoa, mistä muistutetaan.

Helmikin ihmetteli eilen, että eikö ne juuttaat ymmärrä, että kohta pitäs lähteä!

Jos kauppalapulle jää joku viime hetken pälkähdys laittamatta, takuun voin antaa, että jää se ostamattakin. 

Olen kyllä aika hyvin totuttautunut muistutuksia käyttämään. Ei ole, vielä (kop, kop, kop) mitään tuiki tärkeää jäänyt tekemättä.

Olen myös, itseäni rauhoitellen, laittanut unohteluja sen piikkiin, että on liika asioita mielessä. Näin varmaan on. Kerronpa esimerkin: Tänään kirjastossa sen ovien auettua oli palautusautomaateille joltinenkin jono. Minä fiksuna taapertajana ensin lainapuolelta hakemaan pari valmiiksi mietittyä kirjaa. Sitten palautusjonoon, juuri lainatut niteet toisessa kädessä, palautettavat kassissa.
Vuoro koitti mietiskellessäni Elinan tikin poiston varausta, Avokkaan saunan verannan ja rappujen puutavaran tilausta, mitä muuta lienen. Niinpä palauttaa täräytin toisen pari minuuttia sitten lainaamistani kirjoista, ennen kuin äkkäsin, mitä olin tekemässä. Noh, syötin asiaan kuuluvat kappaleet automaatin nieluu, otin vuoronumeron palveluun, kerroin ainoastaan kevyesti nolostuneena tilanteen, virkailija kävi erheeni hakemassa, ja sain pikalainani uudistetetuksi. Totesimme kirjaston rouvan?/neidin? kanssa, että oli nopein laina kummankin uralla.

Siitä sitten ajelin Lidl'iin. Parkkipaikalle palasin ostamuksien kera punaisen auton viereen ja ihmettelin, mikseivät ovet aukea, vaikka kuinka kakea painelisi. Aikani ällisteltyäni tajusin tempovani yhtä riviä lähempänä ovea olevan, jokseenkin saman värisen Fordin ovea. Korvat luimussa, ympärilleni muikuillen hipsin omani luo. Kotona asiaa miettiessäni tajusin, että muita asioita oli mielessä tuolloinkin liikkunut.

Onkin niin, että muistin eittämättömän huononemisen ohella on keskittymiskykykin huonontunut. Siihen kun lisätään poliisien vanhainkodissakin erittäin yleinen vaiva, alentunut pidätyskyky, niin on tässä olemista!

No, nuo vuodatukset saa ottaa tosissaan, jos niin haluaa. Tosiasia on, että vaikka muisti joskus sassaroi, vaikka on vähintään kerran yössä käväistävä hiekkalaatikolla, täytyy olla enemmän kuin tyytyväinen vallitsevaan teveyden tilaan, ainakin fyysiseen. Henkiseen olen jäävi kantaa ottamaan. Viime aikojen tapahtumat ovat pistäneet tajuamaan, kuinka pieniä kohdalle sattuvat vastoinkäymiset ovat isompien asioiden rinnalla.

Kuten Päätalon Kalle jossain kirjassaan on jonkun suulla terävästi maininnut: "Asjat on mallillaan niin kauon, kun leivänpalo pittää porstuan ja huussin välin auki läpi vuojen".
Eli niin kauan, kun leipää ja liikkumiskykyä piisaa, ei kannata ihmeemmin ruikuttaa.
Vaan olla onnellinen olevista, tyytyväinen tulevista.

Iiris ja Joni meillä tänään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti