tiistai 12. helmikuuta 2013

SUHTEELLISTA

E=mc2 suhteellisoi patenttitoimiston työntekijä Albert aikoinaan. Minähän en kaavasta tuon taivaallista ymmärrä, vaikka tiedänkin, mitä symbolit tarkoittavat. Tarkoitus onkin pohtia suhteellisuutta yleisesti, siis ei tieteelliseltä tai pari-, sosiaalisen suhteen pohjalta.
Minulla oli alaluokilla pitkä matka kouluun, 5 km. Sen hiihtämiseen kului aikaa, kelistä riippuen, 2 - 3 tuntia. No, 5 km on 0,43 % Suomen pituudesta. Suomen pituus on 3 % maapallon ympärysmitasta. Maan ympärysmitta 10 % maan etäisyydestä kuusta. Maan etäisyys kuusta on 0,27 % maan etäisyydestä auringosta. Jne, jne, loputtomiin. Toisaalta etana kayttää 5 km:n matkaan aikaa yli neljä vuorokautta. Ilmakehästä irtoava avaruusalus hujattaa sen 0,0005 sekunnissa. Valon käyttämää aikaa en viitsi edes laskea.
Elektroniin verrattuna atomi on valtava. Aomiin verrattuna kirppu on valtava, Kirppuun verrattuna ihminen on valtava. Ihmiseen verrattuna sinivalas on valtava. Sinivalaaseen verrattuna Tyyni Valtameri on valtava, Tyyneen valtamereen verrattunan aurinkokunta valtava. Aurinkokuntaan verrattuna linnunrata on valtava. Linnunrataan verrattuna maailmankaikkeus on valtavan valtavan valtava.
Tämän kaltaisia vertailuja voisi tehdä vaikkapa painon, lämpötilan, tiheyden, yms. suhteen mielin määrin.
Maikkari hehkuttaa ja hypettää tulevia jääkiekon mm-kisoja elämää suurempana, veret seisauttavana tapahtumana. Tuskin kuitenkaan kukaan Ulan Batorissa, Ghanassa tai Ecuadorissa menettää yöuntaan Suomen mahdollisen Ruotsi-tappion vuoksi. Toisaalta taas harva suomalainen luultavasti vannoo kriketin nimeen, tai repäisee kimononsa maahockeyn loppuottelun tuloksen kuullessaan. Siis käsitteet pitää asettaa perspektiiviin.
Yksi esimerkki: Jos minulla on nenä sinun perseessäsi, ja sinulla on nenä minun perseessäni, on sinulla suhteellisesti huonommat oltavat. Q.E.D.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti