torstai 14. helmikuuta 2013

KIERRÄTYS JA LAJITTELU

Pari-kolme vuotta sitten koimme herätyksen, ja ostimme eräällä toivioretkellä (siis Hilpan) Ikeaan jätetelineen, missä on kolme isoa osiota; kartonki, kierrätyslasi ja pienmetalli. Hinta oli reilusti alle 10 €. Se on parvekkeella. Kunkin "säkin" koko lienee 50-60 litraa. Hämmästyttävää, kuinka paljon kartonkia meidänkin kahden hengen taloudesta kertyy. Vaikka maitoa käytetään vain kahviin, joskus ruokaan. Hilppa juo piimää, pari litraa viikossa, mehutölkkejä kertyy saman verran, mutta lukuisat pahvipakkaukset ovat kartonkia, kuten wc-, ja  talouspaperirullien hylsytkin. Paikka näille kierrätettäville löytyy meillä n. kilometrin päässä, kauppareissun varrelta. Kartonkikassi pitää tyhjentää parin viikon, lasi- ja metallivastaava n. kuukauden-puolentoista välein.
Koska Lahdessa on jätteenpolttolaitos, erotellaan taloyhtiössä energiajäte, kompostijäte ja kaatopaikkajäte. Tietysti on myös paperikeräyslaatikko. Kaatopaikkajätettä meiltä tulee tosi vähän, normaalisti pieni pussillinen 1-2 viikossa.
Sähkölaitteet vien ilmaiseksi Patinaan Lahteen, patterit kauppoihin, energialamput, mahd. maalit yms. ongelmajätepisteisiin, joita on useita ympäri kaupunkia. Ja kaikki ovat ilmaisia, vaativat vain hippusen vaivaa ja aikaa, mitä meikällä kyllä on, siis aikaa. Tietenkin autottomien ja/tai kaukana metropoleista asuvien on hankalaa, jos ei mahdotonta, kuljettaa erilaisia nyssäköitä niille osoitetuille paikoille.
Olen saletti, itseämme suinkaan ylentämättä, että jos 9:n asunnon yhtiössämme kaikki toimisivat laillamme, voitaisi jätteentyhjennyskäyntejä alentaa ainakin puoleen. Eli säästöä syntyisi.
Joku voi miettiä kartongin kierrätyksen mielekkyyttä, kun ne kuitenkin menevät poltettavaksi eli energiaksi. No, kyllä mielestä on mielekkäämpää tehdä materiaalista uutta, kuin polttaa se savuna ilmakehään, tunnetuin seurauksin.
Sinällään jätteenpolttolaitokset tuntuvat järkeviltä, sillä muuten sama energia tuotettaisiin kivihiilellä, öljyllä tai puulla. Jätteenpolttolaitoksia on Suomessa joitain kappaleita, lisää suunnitteilla. Lahden uudistettu laitos on edelläkävijä maailmanlaajuisesti, ja nykyään sinä voi polttaa myös vanhoja vaatteita, siis kangasta.
Suomessa jätteestä käytetään energiantuotantoon 10 %, Tanskassa 60%, Ruotsissa 45%. Kai meillä on enemmän maata, mihin haudata jätöksemme.

Kierrättäkää, lajitelkaa, ettei käy näin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti