torstai 7. helmikuuta 2013

BIOLOGINEN ASE

Ihmiskunnan kolme suurinta uhkaa ovat nälkä, kuume ja sota. Näistä ylivoimaisesti suurin on kuume. Näin lausui aikoinaa modernin lääketieteen isä William Osner (1849-1919). En tiedä, ehtikö hän perustella lausumaansa 1. maailmansodan (1914-1918) ja espanjantaudin (1918-1919) uhrien määrällä. Sodassa tapettiin n. 16 miljoonaa ihmistä, kun taas espanjantauti, pandemiaksi muodostunut ifluenssa, tappoi 30-100 miljoonaa. Eikä virusta ollut levitetty tahallaan, se vain oli tauti aikana, jolloin sille ei ollut parannuskeinoa. Vertailun vuoksi: 2. maailmasodassa menehtyiden määrä oli 50-70 miljoonaa.
Biologinen ase, mikä perustuu bakteerien, virusten tai eloperäisten myrkkyjen käyttöön, on siis kauhea tappokone Ja sitä on, kun se on saatu kehitetyksi, helppoa ja halpaa valmistaa, vaivatonta levittää. Biologiset aseet ovat kiellettyjä lähes kaikkialla, mutta ovatko ne? Mistä me tiedämme, mitä suurvaltojen sun muiden sotaisia aikomuksia hautovien, mikseipä äärilliikeiden tai hurahtaneiden miljadöörienkin laboratoissa kehitellään.
Kirjallisuuden kauhukuvissa on esitetty skenaariota, missä ruokalusikallinen botuliinia (bakteerin erittämä hermomyrkky) kipataan lentokoneesta Atlantin yllä. Tuulet ja merivirrat pitävät lopusta (siis niin ihmisten, kuin eläintenkin) huolen. Pernarutto on toinen yleisesti mainittu bakteerin erittämä myrkky. Isorokkovirusta, ja siitä kehitettyjä muotoja on myös povailtu sodankäynnin välineiksi. Sienimyrkkyjen visioidaan olevan tulevaisuuden ilmiö biologisessa sodankäynnissä.
Erilaisilla myrkkykannoilla varmasti tehty kokeita 2. maailamnsodan aikaan molempien osapuolien tahoilla. Niiden käyttön on luultavasti estänyt tehokkaan vastamyrkyn puuttuminen käyttäjiltä.
Biologisia keinoja on sodissa käytetty jo ammoisista ajoista alkaen, mm. kaivoja ja ruokaa myrkyttämällä, ja Mustan surman aikaa lingottiin tautiin kuolleiden ruumiita katepulteilla viholliskaupunkien muurien yli.  Sodissa biologisia aseita eiole??? käytetty 1. maailmansodan saksalaisten hermokaasun jälkeen.
Ajatellaanpa, että joku hourupää saa haltuunsa "kolmannen sukupolven" biologista myrkkyä. Hänen onnistuu sijoittaa sitä John F. Kennedyn lentokentän ilmastoitijärjestelmään. Saastutetut ihmiset jakautuvat pitkin planeettaamme. Siinä se, kaikessa helppoudessaan. En tietystikkään näistä asioista mitään ymmärrä, mutta mahdollisuutena biologinen sodankäynti tai terroriteko nostaa karvat pystyyn. Ja sitten ovat vielä kemialliset aseet, luku sinänsä. Ihmiseltä eivät lopu keinot eikä taito, kun on kyse lajitoverin tuhoamisesta.

Biologisen aseen merkki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti