maanantai 9. lokakuuta 2023

SADONKORJUUN RIPPEET

  Aamulla palattiin Anttolaan. Saaressa oltiin puoli yhdentoista maissa. Vain aste, pari, lämmintä oli ulkona. Sisällä mittari näytti kahdeksaa. 

  Kun reilu viikko sitten lähdettiin kohti Hollolaa, oli tarkoituksena olla poissa vain viikonloppu. Siksi en katsonut tarpeelliseksi laittaa etäohjausta ilmalämpöpumpulle käyttöön. Asiat muuttuivat. Oltiinkin reissulla kymmenen päivää. Ilma kylmeni yöpakkasiksi asti, siksi talossa oli viileää. 
  Ei hätää. Heti ilppi päälle, uunit lämpiämään. Ulkona on nyt viisi astetta, vaikka arska paistelee, sisällä hipoo kohta kahtakymmentä. 

  Kun saareen päästiin, näkyivät myrskyn jäljet tuulen viskomina oksina ja risuina. Muuten oli kaikki kunnossa. Hieman olin pelännyt rantapumpun kohtaloa, mutta ei pakkanen ollut päässyt sitä kohmettamaan. Vesi on vielä aika lämmintä, joten ei pikkupakkanen pure ihan rannalla. 
  Lehtiä oli yllättävän vähän vielä pihapiiriin putoillut. Väriä olivat vaahterat ja muutkin lehtipuut kyllä saaneet lisää.


Rantapolulle oli sentään kertynyt jonkin verran lehtimattoa.


  Sillä aikaa kun poissa oltiin oli satanut melko lailla. Tarkkaa määrää en pysty tilastoimaan, sillä sademittari oli saavuttanut äärensä.


  Jos tuosta nyt jotakin voi päätellä, niin 60-70 milliä on vähintään vettä tullut. 

 Kun pakolliset askareet oli tehty, hieman apetta vatsaan saatu, puuhasteltiin vähän aikaa ulkona. Hilppa korjasi loput tomaatit sisään kypsymään. Ne, mitkä eivät kypsy, joutuvat purkkiin herkulliseksi säilykkeeksi.


  Myös viimeiset porkkanat pääsivät maan sylistä pesun kautta jääkaappiin.


  Aika epävakaisena näyttäisi keli jatkuvan. Huomenna on aluksi poutaa, mutta ip. alkaa satamaan. Sadetta ennusteen mukaan tulee seuraavinakin päivinä. Perjantai näyttäisi sitten olevan poutainen. Hieman lämpötila kuitenkin kohoaa, niin yöllä kuin päivälläkin pysytään reilusti plussan puolella. 

  Asiat muuttuvat, suunnitelmat elävät, kiveen hakatut päätökset murenevat kiven mukana. Niinpä tulevan viikonloppuna tehdään vielä ennen kauden loppumista matka Hollolaan ja Espooseen. Pari päivää ollaan poissa. Jos ei joku taas aiheuta aikataulun rukkaamista. 
  Jos menee kuin on suunniteltu, tullaan siis sunnuntaina takaisin saareen, ollaan ehkä vajaat kaksi viikkoa, lyödään kamat kassiin, muutetaan Hollolaan. Saapa nähdä? No, menee miten menee, niin viimeisiä aikoja saaressa tälle vuodelle vietetään. 
  Toivottavasti siikaa ja ahventa nousee. Ehkä muikkuakin kokeillaan. Ja toivottavasti sateettomia, ruskan vielä koristamia päiviä on edessä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti