maanantai 5. kesäkuuta 2023

AAMUYÖN EPISODI

  Hilppa herätti minut aamuyöllä kolmen aikaan. Hän oli käynyt hiekkalaatikolla, ja sanoi, että vesipumppu lähtee käyntiin vähän väliä. Minä tietysti nousin tutkimaan asiaa. Totta! Pumppu pärähti käymään n. viiden sekunnin välein, kävi kymmenkunta sekuntia, sammui taas viideksi, etc, etc. 

  Syynäsin päällisin puolin, onko missään kohtaa putkistoa vuotoa havaittavissa. Ei ollut. Laitoin pumpun pois päältä, menin takaisin petiin. Hetken pyöriskelin. Ei tullut uni. Nousin, tein kevyet aamutoimet, keitin kahvit, etsin pumpun manuaalin. Ei löytynyt manuaalista, ei myöskään netistä, mitään muuta selitystä kuin että jossain on tiivistämätön hana tai muu paikka, mistä vettä pääsee tihkumaan. Sen myös bongasin, että jos pumppu käynnistyy enemmän kuin seitsemän kertaa kahdessa minuutissa (valuma yli 6 litraa), niin se sammuu itsestään. Näin ei siis tapahtunut. 
  Join kahvit, kävin vielä läpi putkiston näkyvältä osin. Samoin katsoin kaivoon, eli minusta kaivoonkatsoja. Ei sentään kaivonkatsojaa. Ei muuta huomioita kuin että vesi tietysti värähteli aina kun pumppu itsekseen käynnistyi. 
  "Ei ...kele!", tuumin. Jos jossain on vuoto, niin maan alla, kaivolta talolle tulevassa vesijohdossa. "Se on 32 millin muoviputkea, joten miten todennäköistä on, että myyrä on siihen reiän nakertanut?", aprikoin. "Ei kovin", jatkoin mielessäni. 
  Koska en muuta keksinyt, hain venevajasta putkitongit ja siirtoleukapihdit, irrotin pumpun syötön kaivon yläosasta, nostin pumpun ylös. Ällistelin aikani. Otin rannan pumpulla toimivan katsteluletkun, ruiskuttelin pumpun imuaukkoihin, laskin pumpun takaisin, yhdistin uudestaan syötön, kävin napasauttamassa virran päälle. Kas kummaa! Kaikki toimi taas kuten pitääkin! Auttoiko asian korjautumista a) ällistely, b) pumpun huuhtelu, c) joku muu? Kenpä tietää?
  Nyt täytyy seurata tilannetta. Pumpun käynnistymisen kuulee tuulikaapissa kun tarkkaan kuuntelee. Samoin sen tuntee, jos laittaa käden pintana kulkevan putken päälle. Se ainakin tuli selväksi, että putkistossa ei ole vuotoa. Eli jos vika uusiutuu, on otettava yhteyttä pumpun myyjään tai maahantuojaan. 

  Kaikenlaisia pieniä, joskus isompia vastoinkäymisiä on vuosien varrella tullut eteen. Ei kesäanttolalaisten elämä ole jatkuvaa rallattelua. Onneksi niistä ollaan selvitty melko nätisti. Joskus omin päin, joskus lähistöllä asuvien ammattimiesten avun turvin. 

  Eilen tultiin parin päivän reissulta Hollolasta. Oli tosi mukavaa nähdä Iiristä ja Liisaa. Toki Annaa myös. Joni ei päässyt tällä kertaa mukaan. 
  Iiris sai tosi hyvän todistuksen. Suullinen arvostelu hänellä vielä on, mutta ei se asiaa muuta. Ei ole ainakaan vielä paljon aikaa vievä harrastus vaikuttanut koulunkäyntiin. 

  Kello on nyt 5:45. Kohta pitää keittää lisää kahvia; Hilpan ylösnousu, maallisessa mielessä, tapahtuu normaalisti 6:30 +/- 10 minuuttia. 
  
  Klapien tekoa on tänään ohjelmassa. Potun multaus on myös asialistalla. Lämpötila alkaa hiljalleen kohota. Alkanut viikko mennään suunnilleen plus viidentoista asteen päivälukemissa, viikon kuluttua tavoitellaan jo plus kahtakymmentä. Näin kertoo Foreca. Samanlaista Ilmatieteen laitos. Niin myös Microsoft Startissa näkyvä sääruutu. Pitäsköhän uskoa?

  Loppukuvana Iiris lomatunnelmien iskettyä lauantaina koulun lopettajaisten jälkeen. Foto by Anna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti