keskiviikko 11. tammikuuta 2023

NIINPÄ JA JOO

  Ensin päivitystä edelliseen blogiini. Topi tarkensi käsityksiäni polvileikkauksesta. Leikkaus COXASSA ei maksa sen enempää kuin PÄKSISSÄ. Pitää vain saada lähete lääkäriltä, toimittaa se COXAAN, ja asiat lähtevät rullaamaan. Aioin kuitenkin vielä käydä läpi kaikki muut konstit. Suhtautumistani leikkaukseen voi verrata Hari Seldonin mielipiteeseen Isaac Asimovin mestariteoksessa SÄÄTIÖ: Väkivalta on kyvyttömän hätäkeino.

  Jos ihmiskunta saa rellestää aikansa, selviää hengissä, voi joskus tulla aika, kun lähes kaikki "osat" voidaan ongelmattomasti vaihtaa. 


 Mutta se aika on vielä kaukana edessä. Vaikka tekonivelleikkaukset, monet muutkin vastaavat operaatiot, ovat kehittyneet paljon, niin ongelmattomia ne eivät suinkaan ole. Eli mennään vielä vanhalla polvella. Jos ei apua mistään (lihasjumppa, teippaukset, kudosta rakentava lääke) löydy apua, niin sitten leikkaus puntariin. Kestihän Topikin, mitä hän nyt sanoikaan, neljä vuotta?, kipua, ennen kuin leikkaukseen toimeutui. 

  Kivun polvessani vielä joten kuten siedän, mutta siitä olen huolissani, kun kävellessä ei meinaa normaali askellus sujua, eli liikkaamiseksi pyrkii käynti menemään, vaikka kuinka yrittäisi normaalisti kulkea. Se ei tietääkseni ole kovin hyvä asia, sillä klenkkaaminen voi ns. jäädä päälle. 

  Toinen elämääni hankaloittanut ongelma ratkesi. Se sähköpostien päätyminen suoraan roskakoriin. Kävin eilen aamusta Lahdessa alan velhojen pakeilla. Selvisi, että asia voidaan hoitaa pikahuollossa, mutta minun pitää tuoda läppäri liikkeeseen. Kysyin, että eikö tiliäni voi avata jollain heidän koneistaan, katsoa asetukset siellä? Ei voi. Ei kuulemma ole sellaisia yleisökoneita firmassa. 
  Sitten ehdotin, että entäs puhelimessa? Ei sekään sopinut. Jostain minulle arvoitukseksi jääneestä syystä. Sanoi tuovani läppärin, kun seuraavan kerran tulen kaupunkiin. 
  "Onneksi ei onnistunut", mietin nyt. Ryhdyin näet illalla vielä tutkimaan sähköpostin asetuksia. Klikkailin joitain muutoksia, toisia ominaisuuksia poistin, toisia lisäsin. Ei tullut hullua hurskaammaksi email.
  Googletin lopuksi, taas, asiasta. Nyt löysin jotain uutta. Kokeilin. Lähetin itselleni sähköpostin, poimin sen roskakorista postilaatikkoon, avasin, loin sille suodattimen älä koskaan siirrä tämäntapaisia viestejä roskakoriin. Kas kummaa, nyt alkoivat meilit tulla sinne, minne ne kuuluuvat, eli postilaatikkoon. 
  Minulla on tapana suodattaa joitain tarpeettomia viestejä, käskyttää ne menemään suoraan roskakoriin. Olinko sellaisella teolla aiheuttanut ongelman? En tiedä. Pääasia, että ongelma on poissa. Vaikka, yleisesti ottaen, ongelman syy pitäisi aina selvittää perin pohjin, niin en tässä tapauksessa jaksa enää asiaan paneutua. 
  Peppe siis selvitti ongelman, mutta, vanhaa korttipöytäsanontaa käyttääkseni, "Peppellä oli enemmän onnea kuin ymmärrystä!"

  Plussalle meni keli, vettä, välillä räntää satelee tulevina päivinä. Ja tuulee, ainakin aluksi. Se tietää kohtuullisempia sähkön hintoja. Meille tuli joulukuun sähkölasku. Ensimmäinen lasku pörssisähkön hinnoilla. Olihan se kolminkertainen edelliseen verrattuna. Ei kuitenkaan yletön, sillä kulutus kotona on melko maltillista, ja pesukoneet jylläävät aamuyöstä monesti parin sentin kilowattituntihinnalla. 
  Jos saareen kevättalvella päästää, (jää, polvi?), niin varmasti viikossa kertyy energiayhtiölle melkoisesti maksettavaa. Eikä taida valtio korvata vapaa-ajan asunnon laskuja? Ei se oikein olisikaan. Mutta kaiken kaikkiaan sähkön hurjimmat hinnat on kai jo nähty. Parempaa ollaan. tiemmä, menossa. Tietysti tuulettomat kovan pakkasen jaksot yhä nostavat hinnat taivaisiin. 

  Loppuun miete, tahi toteamus:  Kuka sanoo, että televisiosta ei tule mitään hyödyllistä. Kyllä tulee. Tulee oppia. Minä opin, kuinka vastata kiperiin kysymyksiin. Ylen Aamutv:n Jälkihiki, -digi, -liki mikä tahansa -osiossa vastasi eräs panelisti, kun hänen mielipidettään kysyttiin "niinpä ja joo". Sehän on yhtä nerokas vastaus kuin kaima-Koistisen mieleeni palauttama edesmenneen Valtosen Taten "no mut ehäku".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti