torstai 16. joulukuuta 2021

VIISAS IHMINEN

  Aika hämmentävää tämä korona-aika. Milloin on pahin voitettu, milloin pahin on edessä. Milloin rajoituksia puretaan, milloin kiristetään. Muutamissa maissa toimitaan toisin kuin eräissä. Lukuisa määrä toinen toistaan viisaampia yksilöitä tietää kuinka asiat tulee tehdä. Kaikki eritavalla, tietysti. Yksi on yhtä mieltä, toinen toista, kolmas ihan huvin vuoksi molempia. Eräs asia on kuitenkin selvä: Suomen hallitus tekee kaiken väärin! Esimerkiksi raivotaan, että se ei pura rajoituksia tarpeeksi nopeasti, viikon kuluttua tuohdutaan, koska se on järkyttävän hidas rajoitteiden asettamisessa. 

  Niin viisas kuin ihminen onkin, on luonto viisaampi. Luonto muovaa uuden viruksen, ihminen keksii keinot sen hillitsemiseen, luonto viilaa variantin, ihminen on sormi suussa. 
  Tällaiset korona-virukset ovat sellaisia, että tutkijat ja terveydenhuollon asiantuntijat eivät kaikkea, läheskään, tiedä. Siksi arvovaltaisiltakin tahoilta saattaa kuulla erimielisä lausuntoja. Minusta on kuitenkin luotettava THL:n työhön. Jos yleisesti aletaan uskoa foliohattuihin, on oma pallo, pian koko pallo, ihan sekaisin.
  Tästäkin ajasta, tästä viruksesta, ihmiskunta selviää. Aika näyttää, kuinka suuria ovat menetykset. Ja ihmiskunta on taas oppinut jotain. Ihminen on viisas, kuten jo nykyisen evoluutiomuodon nimikin kertoo. Seuraava ihminen, mikä sen nimeksi sorvataankaan, on sitten varmasti viisaampi. Vai onko seuraava vaihe tekoälyn ja robottien valtakausi?

 Korona on. Rokotteita on. On vapaus ottaa, olla ottamatta. On talvi. On luikasta. On välillä kylmä. On kohta joulu. Ja on syytä muistaa täällä Suomessa ARPAN albumilta Kinovalon alla löytyvän biisin Yks kriisi sanoma: 

  Mul on tasan yks kriisi
  nää kaikki etuoikeudet
  ei mahdu tähän biisiin

  Palataanpa lopuksi tuohon uumoilemaani tekoälyn ja robottien valtakauteen. Tai sivutaan siihen johtavaa polkua. Tuli mieleeni, että jokohan nykynuoriso kysyy appivanhemmista puhuttaessa, että mistä sovelluskaupasta ne on ostettu?  

  Liisa ei vielä sellaisia ajattele. Liisa huutelee "mehee!" (mehua) ja mietiskelee, että "Muippu" (Nuuskamuikkunen) on hauska veijari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti