torstai 28. helmikuuta 2019

VIIKKO VIERII, KALEVALAA MUISTETAAN

  Siivillä kulkee aika. Enää pari päivää, ja on edessä lähtö Hollolaan. Reilu viikko siellä. sitten takaisin, näillä näkymin ma. 11. maaliskuuta. Ajattelin jättää peruslämmön päälle. Ei varmaan energiankulutuksessa ole eroa siihen, että laskee talon kylmäksi, paahtaa sitten pari päivää isolla teholla saavuttaakseen "juvalaisiin makkuulämmän".

  Eilinen meni melko vähillä puuhilla. Normaalit puun- ja vedenkannot tietysti. Sen lisäksi siirtelin puita yläliiterissä tehdäseni tilaa uusille. Olen odotellut pakkasta. Ensi yöstä on sellaista tulossa. Se tietää sitä, että pääsen roudamaan pari halkopinoa kelkalla hankikantoa pitkin. Aika hyvällä mallilla on puuvaranto. Mutta lisää täytyy ruveta nahuamaan. Ei vielä tällä reissulla, mutta seuraavalla. Pari isoa koivua ja yksi mänty on tarkoitus tuosta venevajan yläpuolelta, pottumaan viereltä, hojeltaa. Vievät kaiken veden ja voiman kasvimaalta. Ja jää pihapuita silti ihan nokko.
  Saaren ympäri sentää liukasteltiin. Hokit tai hokkikengät on jalassa oltava, muuten ei vastatuulen meinaa päästä. Eilen laitoin kuvia paannejäistä. Silmiini sattui myös tämä mänty. Ei tukkipuun paksuinen runko kummempaa kasvualustaa kaipaa, kallion kolossa se pärjää.


  Pakko tunnustaa: tuli eilen katsottua hiihtoa. Oli hieno kisa, loppuun asti jännittävä. Ja tulihan se mitalikin. Hurjasti hiihti Iivo lopun, mutta pari oli vielä hurjempaa. Vieläkö viesteistä tulee metallia? Kaikki mahdollista, joku saattaa töpätä tai epäonnistua. Kirkkaimpaan tuskin mahdollisuutta?

  Eilen syötiin sitten matikkasoppaa. On se kalakeitoista ykkönen. Tänään täytyy tyytyä lihapulliin. Pullien takia olen viiraillut leivinuunin lämmityksen kanssa. Pullat kun valmistuvat nopeasti. Tällään puut palamaan pian.

  Pientä lumisadetta on päivällä luvassa. Ja pakkanen alkaa kiristyä. Aamuksi ennustetaan kymmentä miinusastetta. Tietää tosiaan hyvää hankikannolle.
  Varmaan päivällä joku lenkki heitetään. Kun kisoja kerran on alettu katsomaan, kai naisten viesti tulee seurattua. Sitten saunaa lämmittämään.

  Kuten kerroin jätin, pösilö kun olen, chrome-tikun kotiin. Nyt ei viitsi juuri tallenteita katsella. Vaikka läppärin saa HMDI-kaapelilla yhdistettyä televisioon, ja kuva pyörii ihan ok, niin ääni on perseestä. Se tulee monta sekuntia viiveellä. Hölmöltä tuntuu katsella, kun dialogissa ei tiedä, kumpi puhuu. Tabletilta voi tietysti katsella, tai läppäriltä. Mutta ei sekään oikein innosta. Katsellaan sitten kotona pikku hiljaa rästiin jääneitä.
  Läppärin toisto toimii tosiaan oikein, mutta kun kaapelin laittaa väliin, syntyy häiritsevä viive. Läppäri on vanha ja väsynyt. Siitä varmaan vääristymä juontuu. Kun muutama vuosi sitten, ennen chrome-tikkuaikaa, kaapelin kautta katseltiin, ei tuollaista harmia ollut. Mutta läppäri oli myös uudempi.
  Arvatkaa, onko chrome-tikku kirjoitettu isolla reissuvihkoon, laitettu kalenteriin, liimattu mieleen Kissalan poikien liimalla (en tiedä, mistä sanonta on saanut alkunsa. Tekun opettajamme arkkitehti Lasse Saarinen R.I.P. sitä yleisesti käytti. Liekö viittaus "Kissalan pojat"-sarjakuvaan?)


  Launtaina, heti aamusta, on tarkoitus lähteä Hollolaan. Pitää varmaan käydä viikolla hiihtelemässä. Ladut ovat luultavasti vielä ihan kunnossa. Äkkiä tuo rehti viikko kuluu, sitten takaisin. Aika näyttää, vieläkö maaliskuun lopulla, huhtikuun alussa, tänne päästään? Ilmoista riippuu. Ainakin ensi viikoksi on povattu pakkasta, päiviksi vähän, öiksi enemmän. Joten jäät eivät lähitulevaisuudessa varmaan isommin heikkene.

  Nyt kävin laittamassa uuniin tulet. Kohta täytyy lähteä hakemaan vettä avannosta. Niin, onhan meilla kaivokin. Siitä on vaan hankalaa nostaa ämpärillä vettä, kun on pumppu tiellä. Ja vesi on varmaan melko vähissä myös. En viisi mieltäni pahoittaa asian tarkistamisella, en ennen kevättä ja vesijärjestelmän herättämistä. 

  Ai niin. lopuksi hyvää Kalevalan päivää! Sitä juhlistaakseni Ruikun Väinämöishahmo eräästä hänen tekemästään pilkistä. Ruikun itsensä antama lisänimi ei suotta ole "Räihämöinen!".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti