perjantai 22. helmikuuta 2019

ODOTUSTA ILMASSA

  Odotusta troposfäärissä, pakko tunnustaa! Huomenna, lopultakin, startataan Anttolaan! Ei kai mikään enää pääsee "plääniä" kaatamaan? Tänään haalitaan viikon eväät. Aamulla on tarkoitus kahdeksan korvissa suunnata tielle. Jotain jäätävää sadetta on yöksi povailtu, liukkaasta ajokelistä varoiteltu. Ajetaan varovasti. Sitä paitsi ei tule ihan äkisti mieleen, että sääkartoilla ei olisi ollut varoitusta huonosta ajokelistä Etelä- ja Itä-Suomessa.
  Hanelilta käydään mennessä hakemassa pitkään lunastustaan odottanut hirvipaisti. Sitten Potinlahteen, "veskelkka" täyteen lastiin, saareen. Haneli sanoi, että lumet ovat rantoja lukuunottamatta, jäiltä hävinneet. Eli kaksi asiaa:
  1. suksia ei kannata ottaa mukaan
  2. liukuesteet kyllä
  Lumikengät toki matkaan lähtevät. Maalla on kyllä lunta, ja lumikengillä on hyvä talloa polut porrasedestä rannan, liiterin ja huussin välille kovettumaan.
  Sen verran suunnitelmista, että pilkillä käydään, luultavasti katiskan matikoitten persolla jään alle upotan, viimevuotiset puut roudaan metsästä liiteriin, ehkä muutaman puun rannalta jäälle hojellan, pätkin, kuljetan rantteelle. Jos nuokin toteutuvat, hyvin on mennyt. Kisoja Seefeldistä tuskin tulee juuri katseltua. Ehkä jotain kuitenkin. Perinteistä hämärän ajan touhuilua; tallenteita ja lukemista. Ja uunien lämmitystä! Ai että olen kaivannut aamun aikaisia hetkiä, kun halot leivinuunissa alkavat syttyä napsahdellen, ensimmäinen kahvipannullinen roplattaa tuoksuaan levittäen. Tietysti saunaveden kantoa avannosta, kiukaan ja padan sytyttämistä, lämpenemisen odottelua talitinttien puuhailua seuraillen. No, huomisesta alkaen nuo ihanuudet ovat käsillä.
  Mikäli kelit eivät hurjiksi heittäänny, niin kohta uudelleen saareen suunnataan. Tällä rupeamalla ollaan viikko, sitten ehkä viikko kotona, ja taas viikoksi Anttolaan. Tuolla hurjiksi heittäytymisellä tarkoitan jäitten vahvuutta. Arvaamattomia ne tänä talvena ovat, sen tiedän, vaikka en ole Anttolan jäille vielä jalkaani tällännyt. Noita välejä, mitä meidän täytyy liikkua, on naapurimökin porukka testannut, siinä mielessä ei varmaan ole ongelmaa. Mutta kun pilkille, tai aamukävelylle, lähtee, pitää ottaa ainakin tuura mukaan, jotta pystyy asiaa testaamaan. Nimittäin tosiasia on, että tutuille vesille suurin osa hukkuneista uppoaa. Onneksi tuo on uponnut kaaliini, joten eiköhän yksi uppoaminen riitä.

  Kirjallisella puolella aloitin eilen kirjastossa tyrkyllä oleen, siis mukaan tarttuneen, Ben Bovan scifi-teoksen "Kuunnousu". Se on viime vuonna suomennettu, alunperin 1996 julkaistu, scifin nykyklassikoksikin mainittu kirja. Klassikon maineen saa kyllä helposti, samoin kuin legendan. Liekö kriteereitä höllennetty. Niin tai näin, sadan sivun jälkeen ihan kelvollista tekstiä. Ainakin visiot tuntuvat miehellä olevan kohdallaan; jo kirjan alku osoittaa hänen ennakoineen joitain 1996 vielä tietymättömissä lymynneita juttuja. Klassikoksi arvioimisen jätän kuitenkin seuraavien 450 sivun osoitettavaksi.
  Ben Bovan lisäksi Anttolaan matkaa repussani ainakin Pierre Lemaitren "Verihäät". Olen muutaman miehen aiemmista suomennoksista lukenut. Psykologisen trillerin taitaja.

  Miljoonasade on tullut tällä haava läpikäytyä. Niinpä siirryin kuuntelemaan Bruce Cockburn'ia. Minulla oli vinyyliaikaan, on vieläkin komeron kätköissä, miehen kaksi albumia: "Dancing in the Dragon's Jaws" (1979) ja "Humans" (1980). Tykkäsin niistä, joten alkaa olla aika, kun liki 40 vuotta on kulunut, tutustua tarkemmin mieheen. Tämän loistavan kitaristin ja monessa asiassa aktivistin laaja tuotanto pikkuhiljaa tutuksi tulee minulle tulemaan. Hieman hengellisiäkin virityksiä on kuultavissa, mutta mitä sitten? Ainakin nuo kaksi aiemmin kuuntelemaani albumia ovat, näin pitkän tauon jälkeenkin, hyvää tavaraa.
  Musiikin kuunteluun tulee tietysti viikon tauko; enhän sitä tee juuri muuten, kuin lenkillä. Lenkillä käyn toki Avokkaassakin, jäitä pitkin dallailen. Mutta Hilppa on messissä, joten musiikki ei.

  Mistä lie tuli mieleeni: Tunnetteko sellaista tyyppiä, että kun se taputtaa selkään, niin tuntuu, että se etsii paikkaa, mihin tuikata puukko? Tai kun se sanoo, että seison takanasi, niin ajettelette, että niin seisoo, kirves kädessä? Eli mistä lie tuli mieleeni? On tuollaisia ihmisiä vastaan sattunut, jokusia vuosien varrella. Mutta viimeisestäkin tapaamisesta on ikuisuuksia. Kai se siksi mieleen tuli, että toivottavasti ei enää eteen tule. Ja mistäpä tulisi, kun sosiaalinen elämä on melko niukoissa puitteissa.

  Siinä tällä kertaa. Seuraava raportti noilta seuduilta. Tuo kuva on kuukausi keväämmällä, eli 23. maaliskuuta 2018. Mikä lie lumitilanne pihassa huomenna?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti