keskiviikko 6. helmikuuta 2019

KANSAKUNNAN TILA

    Mr. President Trump piti puheensa kansakunnan tilasta. Kovasti käytti aikaansa suitsuttaakseen saavutuksiaan. No saavutuksia on monenlaisia. Suitsuttaa voi monella tapaa, ainakin kahdelta kantilta katsoen. Muurihankkeesta ei Donald luovu. Ja Kim Jong-unin hän kehuu olevan kaverinsa.
  Ihan sivuhuomautuksena: Kun aamulla tulin kaupasta, oli naapurin eläkkeellä oleva rouva postilaatikolla lehteä noutamassa. Siinä vaihdettiin muutama sana. Ilmasta, kuinka muuten? Lopuksi rouva tokaisi "kyllä se Trump on hullu!" Eikä arvon rouvan toivottavasti hamassa tulevaisuudessa tulevissa muistokirjoituksissa ainakaan hänen vasemmistolaista mielipiteistä puhuta.

  "Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä miten se kohtelee eläimiään", sanoi Mahatma Gandhi. Myös siinä, miten se kohtelee vanhuksiaan ja vähäosaisiaan, tekee mieli lisätä. Uutisissa näkyy tietoja ainakin viidentoista vanhuksen hämärästä ja tutkimuksen alla olevasta kuolemasta. Niitä on tapahtunut sekä yksityisissä, että julkisissa hoivakodeissa. Hoitajamitoitus?!?

  Vaalit tulee, täkyjä heitellään, apajia luodataan. Kokoomus ja Orpo käänsivät kelkkansa hoitajamitoituksen lakiin kirjaamisen suhteen. Mikäpä tutumpaa politiikassa? Kelkankääntö, takinkääntö, siinä mennään tilanteen ja yleisen mielipiteen sanelemana.

  Saa nähdä, äityykö keskustelu varsinaiseksi loanheitoksi, kun vaalipäivä lähestyy? Luulen, että ainakin enemmän siihen suuntaan mennään, Suomessakin. Mikäs siinä; likaiseen peliin likaiset keinot. Ja vaalien jälkeen puhtaalta pöydältä, uusin kujein, uusin lupauksin. Politiikan ytimeen kuulu vähintään Januksen kaksien kasvojen hallitseminen.
  Kyllä varmaan rehellisiä ja kannattajiensa asiaansa pyyteettömästi ajavia poliitkkoja löytyy? Kuten esimerkiksi...., tämä, tämä...., no ei juuri tule mieleen. Ehkä ylimitoitettu ja kyyninen toteamus. Mutta "Valta turmelee, täydellinen valta turmelee täydellisisti" , valitettavasti. Siksi tuo Arthur C. Clarcen muistaakseni kirjassaan "Lapsuuden loppu" esiin tuoma ajatus, että "mihinkään virkaan ei pidä valita sellaista henkilöä, joka siihen pyrkii", kuulostaa hienolta. Hienolta, mutta utopistiselta. Tuskin ihmiskunta, edes kansakuta, ihan lähiaikoina on valmis sellaiseen käytäntöön.

  Vaalit siis lähenevät. Vaikka oma poliittisuuteni rajoittuukin omaan mielipiteeseeni, en malta olla ihmettelemättä niitä, jotka jättävät äänestämättä. Kyllä asioiden tilan pitäisi herättää. Melkoisena kauhukuvana siintää mielessäni nykyhallituksen menon jatkuminen. Menkää uurnille! Tosin vaikka ja kun, hallituskokoonpano muuttuu, ei se takaa pitkälle meneviä uudistuksia, parannuksia, hyvinvointia, onnelaa. Mutta vaikeaa kuvitella asioiden huonontumista.

  Vielä tuosta äänestämättömyydestä. Mikä mättää, kun osa ihmisestä on yhtä kiinnostunut asioidensa hotamisesta, kuin lobotomian läpikäyneet? Eikö mikään herätä? Luultavasti sama ilmiö, kuin se toitottelu, että mitä se vaikuttaa, jos minä puolituntisen autoa tyhjäkäytän, jos minä muovikassin päivässä ostan, jos minä telkkarin herätevirran aina päällä pidän? Eli ei nähdä sitä, että kaikella on vaikutuksensa. Varsinkin sillä, että mahdollisimman harva noin ajattelee.

  Siinä poliittinen osio. Tai epäpoliittiinen. Minä lisäsin "Sixtees-sottolistalle" Barry McGuiren "Eve of Destructionin".  Samaan syssyyn lisäsin myös silloisen Folk-Fredin suomenkielisen version "Tuhon partaalla" sekä saman miehen "Roskisdyykkarin balladin". Kun kahteen edellä mainittuun lisätään "Kolmatta linjaa takaisin" sekä "Vippaa mulle viitonen", onkin koossa minulle olleellisin osa Fredin tuotannosta. Hieno laulaja herra on, ja laskettakoon se eduksi tai haitaksi, on hän Mikkelissä syntynyt.

  Aamun lumityöt olivat vajaan tunnin mittaiset. Tänään on poutaa, aurinkoistakin, pakkanen kiristyy. Sitten taas satelee, joka päivä, ensiviikon alkupuolella saakka. Välillä taitaa tulla vettä tai räntää myös. Kunnon talvi, näin on. Mutta aivan turha irviä somessa "viherpiipertäjiä", vähätellä ilmastonmuutosta. Siinä kun kusee vain omaan kelloonsa. Ei ilmastonmuutos tarkoita, että talvi talvelta on lämpimämpää. Se tarkoittaa sitä, että ääri-ilmiöt yleistyvät, vuoden keskilämpötilat hiljalleen hivuttautuvat ylös päin. Kuinka paljon, siihen voi jokainen osaltaan vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti