torstai 7. kesäkuuta 2018

TAITAA KISAT LÄHESTYÄ

  Viikko aikaa, sitten ei ole tekemisen puutetta; kolme peliä päivässä, kolmelta ensimmäinen. No, jos ei ihan kaikkia 64:ää peliä vihellyksestä vihellykseen tule katsottua, niin aika monta tuntia kuitenkin. Kuukauden verran mittelöt jatkuvat, 15. heinäkuuta ratkeaa maailmanmestari.
  Äkistään vilkaisin lohkoja. Ei mikään vaikuttanut hirveän kimurantilta. Ennakkosuosikit pitänevät pintansa, vaikka yllätyksiä takuulla nässäkin kisoissa sattuu.
  Pohjoismaalaisittain kiinnostaa, kuinka lohkossa C käy Tanskalle? Voi olla, että Ranska, Peru ja Australia jakavat jatkopaikat?
  Tai pärjääkö Islanti lohkossa D Argentiinan, Kroatian ja Nigerian seurassa? Veikkaan, että EM-kisojen tapaista euforiaa ei jään ja tulen saarella nähdä.
  Tai klaaraako Ruotsi lohkossa F tiensä jatkoon Saksan, Meksikon tai Etelä-Korean seuraksi? Epäilen.
  Paras voittakoon, toivotaan hyviä matseja. Ja onnistuneita puitteita hyville matseille. Mikä ettei, luultavasti Putinin puitteet ovat kohdillaan.

  Tällä viikolla on puuhailtu sitä sun tätä urbaanimmassa ympäristössä. Huomenna viedään äiti Orimattilaan ei niin kovin urbaaniin ympäristöön. Vaikka Orimattila kaupunki onkin. Sen jälkeen pyyhkästään oikeasti ei urbaaniin ympäristöön Anttolaan. Siellä odottaa heti nurmenleikkuu, pian verannan tuunauksen loppusuora, kohta polttopuiden halkominen. Niissä touhuissa aika kuluu tuonne juhannusviikolle joutuisasti, kun lisäksi käydään joku päivä Kangastalon Puutarhalta ostamassa muutama kukka-amppeli ja joitakin hyötykasvien taimia. Ja ajan kulumista tietysti avittaa 14. päivä alkava mm-turnaus.
  20.6., keskiviikkona, Inton päivänä, ja kuun ollessa puolillaan, tullaan aamusta Hollolaan, mennään illaksi Espooseen. Pitää Jonin kanssa asentaa uuteen kotiin pari liukuovikaapistoa. Jäädään yöksi, joko Espooseen, tai Helsinkiin. Torstaina on sitten muuttoruljanssi edessä. Illalla tullaan kotiin. Aattoaamuna ruokakauppaan ja Anttolaan. Iiris on ilmeisesti mukanamme. Saavat vanhempansa selvitellä muuttolaatikoita kaikessa rauhassa. Annalla alkaa loma 27. päivä, ja hän tulee sitten myös Avokkaaseen.

  Mukava on, jos, ja kun, Iiris tulee saareen. Aamupäivät puuhaillaan mitä puuhaillaan, iltapäivästä alkaen katsellaan yhdessä jalkapalloa. Tai ei Iiriksen ole välttämätöntä koko ajan katsella. Eikä minun. Eikö kenenkään muunkaan. Silti tiedän, ainakin luulen tietäväni, että moni tuijottaa kaikki mahdolliset matsit, innokkaimmat myös etkot, jatkot, sekä uusinnat. Ja kärsivät puolesta yöstä seuraavaan puoleen päivään melkoisista vieroitusoireista. Jalkapallo on kuningaslaji. Niin kuningas, että aiheuttaa lukuisia avioeroja, sekä pienempiä parisuhde- ja perhekriisejä. Puhumattakaan lopputileistä, ikkunan läpi heitetyistä televisioista, kaltoin kohdelluista lemmikkieläimistä, tai itsemurhatilastojen synkistymisistä. Juistan näillä lohduttavilla lauseilla kisaodotusajan alkaneeksi.

  Itselleni mieluisimmat muiston ovat vuoden 1970 kisoista Mexicossa. Aamuyöhön asti katseltiin matseja Ahos-Ritin (R.I.P.) ja Koistis-Pertin kanssa. Oli vaikeuksia herätä kuuden jälkeen, kun piti lähteä Kokkosenlahden Sahalle duuniin. Jotenkin niistä aamuista selvittiin; nuorena jaksaa.
  Sen jälkeen on kaikki MM-kisat tullut melko tarkkaan tuijotettua. Vaikka urheilun seuraaminen muuten on vähentynyt, niin kahdesta en luovu: jalkapallosta ja olympialaisten jääkiekosta.

  Urheilu, kulttuuri, taide ja aherrus. Niissä se on elämän suola. Sopivasti ripoteltuna kunkin tarpeisiin. Iirikselle sopi viime vuoden toukokuussa urheilu. Vähän oli vielä hakusessa!

  
Mutta kohta löytyi jyvä!



Saapi nähdä, kuinka tänä kesänä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti