perjantai 19. helmikuuta 2016

PRAGMAATITTOMAN TRAUMA

  Kuinka tulee silloin toimia, kun järki ja tunne ovat eri mieltä? Entä silloin, kun periaate ja tilanteen vaatima toiminta sotivat toisiaan vastaan? Tai kun katsomus ja paras mahdollinen lopputulos ovat napit vastakkain? Siinä prakmaattitomalle, jos pragmaattisellekin, traumaa.


  Itse koen, että en läheskään aina ole riittävän pragmaattinen; tunne voittaa, periaatteesta en luovu, katsomus korjaa potin. Sinänsä kunnioitettava tapa toimia, sanoo joku. Niin varmaan, tiettyyn pisteeseen asti. Mutta elämän louhikkoisella kinttupolulla tulee, itse kullekin, vastaan tilanteita, joissa kannattaa ajatella laajemmin. "Suurin mahdollinen hyöty suurimmalle mahdolliselle joukolle", sanoi jo Tuomas Akvinolainen aikoinaan. Eli pitää olla kaikessa tulisieluisuudessaan ja periaattelisuudessaan varaa antaa periksi, jos siten saavutetaan parempi ja useimpien kannalta hyödyllisempi lopputulos. Eli ei kannata aina suin päin mennä viitoittamaansa tietä, seurata orjallisesti vaistojaan, viettejään, tapojaan, tunteitaan.
  Periaatteen ihmisiä on aina kunnioitettu. On syytäkin. Kuitenkin on mahdollisesti edessä tilanne, jossa kannattaa miettiä periaatteensa "myymistä". Ihan järkisyistä, tarkoitan.
  Vaikka helppohan se on sanoa, vaivatonta opettaa. Harva lienee niin pragmaattinen, että aina ennen toimeen ryhtymistä pohtii, kuinka asiat parhaiten sujuisivat. Tunteella mennään. Ja aatteella ajatellaan. Niin ainakin itse teen. Pitää kai opetella harkitsemaan. Mutta, kuten sanoin, helppoa sanoa. Siis, kliseillen; älkää tehkö, kuten minä teen, tehkää, kuten minä sanon.

  Sitten "vilosoohvisista" asioista päivänpolttaviin. Caruna on höllenttänyt korotuksiaan, tai pikemminkin jaksottanut niitä pidemmälle aikavälille. Suur-Savon Sähkö, eli Järvisuomen Energia puolestaan muisti meitä Avokkaan sähkölaskulla. Ajalta marraskuu 2015-Helmikuu 2016 on summa jota kuinkin 67 €. Ja edes mökin ohi ei olla kuljettu tänä aikana. Siinä on siirrelty siis sähköä tarpeettomasti. Laskusta ilmenee, että kulutusta on ollut alle 200 kWh (etäohjattava pistorasia). Sitä wattimäärää on ehkä siirrelty edestakaisin, pitkin ja poikin, oisko käyny kylässä Hannilalla ja Kyhälällä, ehkä Rehulan saaressakin.  Kai sille oma tariffinsa on? Jo vuosikausia on meillä energiantoimittajana ollut Green Energy, niin kotiin, kuin Anttolaankin. Se tuntui aikanaan edulliselta ja eettiseltä ratkaisulta. Olen aina määräaikaisen sopimuksen uusinut. En viimeeksi edes tarkistellut, saatikka kilpailuttanut hintoja. Eli siinä se taas nähtiin; en ollut pragmaattinen, tunteella toimin.

  Kevväämmällä nähdään Suomessa jenkkien sotakalustoa. Jotain panssariaoneuvoja ja hävittäjiä tiemmä on tulossa. Kun asiaa pohdin, niin sekä tunteella, että pragmaattisesti olen sitä mieltä, että paska juttu. Soinit sun muut asiaankuuluvat tahot tyynnyttelevät, että kyse ei ole mistään uhittelusta. Mutta onko sapelinkalistelu koskaan johtanut kunnolliseen lopputulokseen? Kannataako talviuniltaan heräilevää Idän karhua käydä tökkäämässän panssariajoneuvon putkella persieeseen?

  VR alensi hintojaan keskimäärin 25 %. Lahti-Helsinki-väli hyötyi keskimääräistä enemmän, n. 40 %. Pragmaattisesi, dokmaattisesti, tunteikkaasti, tunteettomasti ajatellen suunta on oikea.  Nimittäin kun bussien hinnoittelu on nykyään niin ihmisytävällistä, ei junamatkustamisen mukavuus yksin enää riitä syyksi maksaa huomattavasti suurempaa summaa matkastaan. Esim: Anna ja Iiris matkustivat reilu viikko sitten Hesasta Mikkeliin. Junalla, millä he mielellään matkaavat, hinta olisi ollut balttiarallaa 50 €. Onnibussilla lysti kustansi 9 €. Ihan saletti en ole hintojen eksktiudesta, mutta suunta ja suhde oli kuitenkin tuo. Anna siis oli pragmaattinen, vaikka junamatka lapsen ja vaunujan kanssa onkin miellyttävämpi.
  Apropoo; Anna ja Iiris tulevat tänään Lahteen. Ei ole vielä tyttö ilmoittanut, kummalla kulkuneuvolla ovat saapumassa. Täällä päässä se ja sama; matkakeskus on valmis, eli linja-autoasema on rautatieaseman vieressä, paremminkin edessä. Tai takana, jos Hesasta päin katsoo.

  Paavi ja Trump heiluttelevat sanan säilää. Siinäpä heiluttelevat. Faktisesti asiaa pohtien on kuitenkin tosiasia, että paavilla on enemmän kannattajia, kuin Trump'illa. Hyvä niin, sillä jos Trump'in nimeen vannoisi pitkälti toista miljardia ihmistä, olisi saareen erakoituminen ainoa varteenotettava vaihtoehto. Prakmaattisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti