maanantai 27. huhtikuuta 2015

HOLLOLALAINEN KUPLA

Olen joskus kirjoituksissani maininnut leikillisesti Hollolaa kulttuurin kehdoksi. Mutta nyt on leikki kaukana; olen asunut hollolalaisessa kuplassa! Nimittäin kotikuntani eniten ääniä kahminut puolue on Perussuomalaiset. 
Peräti kaksi hollolaista persua änkesi eduskuntaan: Anne Louhelainen uusi mandaattinsa, uutena Jari Piirainen, kirvesmies Hollola kk:stä. Liekö taidot politiikassa kirvesmiestaitojen luokkaa; hänen  mainostaulunsa tuenta petti myräkässä ainoana Okeroistentien varrella. 

Hollola kuitenkin sai läpi kolme edustajaa, noiden kahden lisäksi Rehulan Juha jatkaa odotetusti. 
Jos edustajien määrää/kunnan asukasmäärä ynnäilee ihan matemaattisesti, huomaa, että Hollolasta keskimäärin olisi pitänyt tulla valituksi 0,8 kansanedustajaa. (Suomen väkluku 5 500 000/200=27 00. Hollolan väkikuku 22 000/27 500=0,8, m.o.t.) Kolme kuitenkin paineli neljän vuoden määräaikaiselle. 
Eihän edustajia tietysti valita kunnittain, vaan vaalipiireittäin. Mutta se, että persut saivat täällä eniten ääniä, ei tunnu erityisen hyvältä. Lahti, mitä olen aina pitänyt vähän nousukkaiden ja turhantärkeiden paskiaisten kaupunkina, säilyi demarivoittoisena.

Tuo Jari Ronkainen on muuten se sama veijari, josta fb:ssa joku aika sitten mainitsin; mies, joka istui rautatieaseman parkissa kymmenen minuuttia käydä louskuttavassa autossaan, ja lähti sitten ajelemaan puhelin korvallaan. Oliskohan lakeihin tulossa muutosaloitteita?

Kuten olen julki tuonut, olen vanhemmiten joskus äreän puoleinen, tapa, mitä ytitän suitsea. Toivottavasti en kuitenkaan yllä samallaisiin suorituksiin, kuin eräs varttuneenpi herra tänä aamuna. 
Hilppa menee normaalisti yhdeksäksi töihin, mutta vasta puoli kymmeneksi maanantaisin. Joten kävimme aamulla keskustan Lidl'issa hakemassa joitain maanantaitarjouksia. Minuuttia vaille yhdeksän oli melkoinen lauma ihmisiä odottamassa ovien avautumista. Melkein kuin entivanhaan vartuttiin Pitkäripasen edessä sielunkellojen soittoa. Kun aika oli täysi, lähti joukko valumaan sisätiloihin. Vapaudenkadun myymälä ei ole Lidl'in formaattin rakennettu, vaan sijaitsee vanhassa rakennuksessa, ja sisäänkäynti on ahtaan puoleinen. Siksi kului aikansa, ennen kuin viimeiset pääsivät kaupaan ahtautumaan. Tämä ei miellyttänyt vieressäni vuoroaan odottavaa miestä. Ilmoille rupesi tulemaan ensin käsittämätöntä, sitten sanoiksi muotoutuvaa mongerrusta. "Siihekö se saatanan jono tyssäs!. Mikä perkele, ettei jalat liiku! On se helevetti, että järki jää kottiin!" Muutakin saman suuntaista ehti suusta tulla, ennen kuin tuulikaappi oli selvitetty. 
Koska suurin osa ensiasiakkaista oli tullut hakemaa ainoastaan ostoksen, pari, muodostui heti kassoille pitkät jonot. Äskeinen ystäväni sattui samaan letkaan edellemme. "Eikö täällä, kele, oo enempää kassoja! On, tana, ku Neuvostoliitossa! ..ttu tätä meininkiä, ei tuu helevettiäkää!" Jne.
Vielä paria ostostaan kassiin tunkiessaan suolsi äijä kommenttia puoliääneen. Mikä lien kiire päälle painanut? Eläkeiässä näytti olleen, eikä pukeutumisesta päätellen ainakaan johtokunnan kokoukseen menossa.

Samanmoista tekstiä, kuin minun suustani, jos joku liikenteessä mielestäni töppäilee, mikäli Hilpalta kysytään.
Ja samanlaista voisi minultakin jonotustilanteessa odottaa, taas samaan tahoon viitaten. Onneksi tuon miehen melttoaminen taisi lykätä sellaista hetkeä, toivottavasti kauaksi.

Epävakaista ja viileähköä ilmaa ovat alkavalle viikolle ja Valpuriksi povailleet. Ei kuitenkaan aivan maankaatosateita. Saareen tulee lähdetyksi torstaina iltäpäivällä. Ja viikko Vapun jälkeen onkin Hilpalla lomaa, joten vko. 20 siellä oleskellaan kokonaan. Eiköhän viimeistään silloin löydy korvasieniä, jos ei Vapun tienoissa ole vielä satoa noussut. Täytyy lomaviikolla myös hankkia uudet räystäskourut etulappeelle. Sekä käydä mikkelin torilla Minnan Torikahvilassa Vuorisen Morttia moikkaamassa. Sattaa se sanoa "joko taas!", vastahan nääs vajaat viiskytä vuotta sitten nähtiin!  Rouva varmaan siivoaa talossa kevätsiivoukset, saunan siistimiset jäänevät kesemmäksi, ellei ihan lämpimäksi ilma heittädy. 
Polttopuun tekoa varmaan myös aloittelen, pitääkin muistaa moottorisaha koekäyttää, teräketju viilata, bensa- ja öljyvaranto tarkastaa.
Ehkä Anna, Joni ja Iiris tulevat muutamaksi päiväksi, mikäli Jonin työt sallivat. Onhan se tytön päästävä tutustumaan tuleviin sieni- ja uistelumaisemiin. Niin, ja saunaan.

Että noita odotellen lopetan tämän vuodatuksen.

PS. Torstaina on "aatto, saa taas ottaa" ja sama takaperin. Vaikka eipä taida tulla otetuksi, paitsi jos simat ja munkit nappaisi.

Tää vois olla vappuaattoillan näkymä, jos keli ei suosi grillin virittämistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti