lauantai 25. huhtikuuta 2015

1. PÄIVÄN YNNÄYSTÄ

Aamulla +2 celsiusta, pilvipouta. Aamukahveet kello seitsemältä. Sitten tallenteelta "Titanic-verta ja terästä, osa 2. Aloin sarjaa seuraamaan odottaen historiallista aspektia. Liian viihteelliseksi tehty, vaikkakin englantilaisten tapaan aikaa kuvattua hyvin. Ei ole pakko seurata. 
Muuten, chromecast'in kera näkyy tabletin kautta Elisaviihde, Yle-areena ja YouTube loistavasti. Valitettavastin ei vielä Katsomo tai Ruutu. Nyt pyörii kuva virheetömästi; läppärin ja kaapelin kautta pyrki välillä nykimään, läppärissä lienee melko kehno näytönohjain.

Sitten kahdeksan jälkeen ähelsin vedet päälle, ja Hilppa koekäytti apk:n. Kaikki toimii, vain vähän pakollisia kiristelyjä, tällä kertaa ei hampaan!


Siitä sitten soutuvene vesille, katiska järveen, ja saunan pumppua laittelemaan. Sekin päätti ryhtyä vettä nostamaan ensi yrittämällä. Mutta reijän peijakas oli yhteen letkun mutkaan tullut. Onneksi putkessa oli varaa; pari metriä pois päästä, uudet liitokset, ja taas mentiin. On se muuten kumma, että joka kevät joutuu liitoskohtien klemmareita hampaat irvessä kiristämään, vaikka ne ovat täsmälleen edellisen syksyn jäljiltä vuotamattamina jätetty talvehtimaan. Sen olen vuosien saatossa oppinut, ettei Hong Kong'in halpoja putkiklemmareita kannata ostaa; vähänkin tiukemmalle kun kiristää nyrjätää "yli", se on valmis. Käynkin tarvitsemani osat joko rautakaupasta tai Lahden Putkihuollosta. 

Aurinko paisteli välillä, tuulikin leppeämmästä päästä. Vesihuollon kanssa äheltäessäni oli rouva aloittanut kukkapenkkien perkaamisen...




...ja Helmi johti työtä tarkkaavaisena.



Pumppasin  sadevesitrynnörin täyteen järvivettä, sillä räystäskouruthan olivat vaurioituneet talvella, eikä uusia ole vielä hankittu; siis eipä Esterin antimet juuri veden pintaa pöntössä nosta. 
Siinä se aamupäivä oli kulahtanut. Putsasin grilliparilan, kannoin vermeet pihalle, ja aloitin kauden avausgrillaussession. Tosi vaatimattomasti kylläkin; kanan rintafileitä ainoastaan kypsyttelin. Nehän valmistuvat koko nopeasti, joten komensin Helmin seuraamaan, etteivät pääse kärähtämään sillä aikaa, kun käväisin "kevennyksellä". Koira raukka oli vissiin väsähtänyt puutarhatyön pomottamisesta niin, että grillimestarin hommat jäivät kesken!


Broilerin osaset säilyivät kuitenkin syötävinä, ja ne nautittiin varkaisperunoiden! (espanjalaisia, 0,98n €/kg, City-Market Paavola) ja varkaiskaali-ananassalaatin kera (kaali Unkarista, hintaa en muista, mutta aika vähän, City-Market Paavola).

Hilppa tempasi ruoan päälle pienet perräiset, minä menin laittamaan saunan "tulitikkua vaille-kuntoon", siis pumppasin vedet, kannoin puut, tyhjensin tuhkaluukut, latasin kiukaan sekä padan pesän syttyineen puineen valmiiksi. Kohta pitääkin lähteä tikku, tai oikeastaan kaksi, raapaisemaan.
Sen jälkeen aloin rannasta lähtien haravoimaan. Syksyllä oltiin kertaalleen lehdet haravoitu, mutta syys- ja kevätmyräkät olivat rojua pihoille ja poluille lennättäneet.


Hilppa huuteli kahville, mutta kekkasin sitä ennen ottaa selfien. Asensin siis kameran nuoren omenapuun suojaverkon kehikon päälle, tälläsin 12 sekunnin viiveen, ei kun poseeraamaan!


Kahvin jälkeen rouvakin tuli pihahommiin. Lämpömittari näytti kymmentä astetta. Helmi päätti päivän töiden tulleen osaltaan tehdyiksi, ja jäi uunin kylkeen makoilemaan.
Edulliseksikin homma muuttui, kun Hilppa löysi sireenin juurelta hopealusikan, missä luki "alpakka".


Kohtahan paikat oli putsailtu. Hilppa jäi vielä kukkapenkkejä ja pensaiden juuria kuopimaan. Minä, heimopäällikkö Pikku Teeri, menin laiturille nautiskelemaan maisemista.


Pian tuli, ei lunta vaan minä, tupaan. Laitoin kammarin uuniin tulet, aloin tätä tarinaa näpyttelemää. Tosiaan pian käyn saunan sytyttämässä. Huomeneksi on luvattu sateita, saattaa pihahommat jäädä niukoiksi. Mutta tarpeelliset on tehty, kunhan katiskan käyn jossain välissä kokemassa. Pitää muutoin kutuhauet sellasta molsketta kaislikoissa, että saattaa joku onneton pyytöönkin eksyä.
Vapun tietämissä taas jotakin käpistelyä varmaan ilmaantuu.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti