keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

VAIKUTTAVIA VAIKUTTAJIA

Ketkä ihmiset ovat vaikuttaneet huomattavassa määrin ihmiskunnan elämään, ajatuksiin ja tapoihin? Siis sen ohella, että joku John Lennon perusti jonkun sittemmin The Beatles'iksi jalostuneen The Quarrymen-yhtyeen 1957. 

Tai että Dylanin Bob sisäisti sähkön (Highway 61 Revisited, julk. 30.8.1965). 

No, jotkut sanoo Jeesus, jotkut Karl Marx. Toiset vannoo Lutherin Martin nimeen, eräät antaisivat henkensä Einsteinin Albertin puolesta.

Kerron muutaman oman ehdokkaani, eri mieltä saa, ja pitää, olla, mieluummin korrektisti.
Lista on kronologinen ja seuraava:

Johannes Gutenberg keksi kirjapainotaidon 1436. Sen seurauksena alkoi tieto levitä ennen näkemätöntä vauhtia, koska kirjat halpenivat ja yleistyivät. Ilman tuota taitoa vielä tänä päivänäkään ei kovin monilla olisi varaa puu- ja kivipiirustuksiin, papuruskääröihin, pergamentteihin sun muihin inkunaabeleihin.

1492 eksynyt merikapteeni Kristoffer Kolumbus rantautui jollekin Bahamasaarista. Tämän seurauksena Americo Vespucci seilasi 1501 ensimmäisenä tietoisesti uudelle matereelle. Siitä alkoi sellainen läyhke Euroopan ja Amerikan välillä, että alta pois. Olivatko vaikutukset hyviä, vai huonoja, siitä voidaan olla eri mieltä. Mutta kyllä tuo ihmisiin vaikutti, etenkin alkuperäisväestöön.

Nikolaus Kopernikuksen "Commentanos" v. 1530, Johannes Keplerin "Astronomia Nova" v. 1609 ja Galileo Galilein "Dialogi kahdesta suuresta maailmankuvasta" v. 1632 muuttivat pikkuhiljaa maakaskisen eli geosentrisen maailmankuvan heliosentriseksi, vaikka luetellut tutkijat tekivät työtään maineensa, vapautensa jopa henkensä vaarantaen. Valitettavasti tuntuu siltä, että pieni joukko lajitovereita ei ole ajatusta vieläkään sisäistänyt.  

Ensimmäiset teolliseen käyttöön tarkoitetut höyrykoneet patentoivat Thomas Savery v. 1698, Thomas Newcomen v. 1712 ja James Watt v. 1769. Nämä keksinnöt johtivat höyrylaivan ja höyryveturin kehittämiseen, mikä puolestaan johti "maailman pienenemiseen", mikä omalta osaltaan vaikutti suuresti ihmiskunnan kehitykseen.

Charles Darwin purjehti Peagle-aluksellaan tutkimusmatkalle Galapagossaarille ja sen seurauksena julkaistiin "Lajien synty" v. 1859. Kovasti on muuttanut näkymiä ihmiskunnan laajakankaalla. Vaan on sanottava, kuten heliosentrisyydenkin kohdalla, että asiat voi nähdä kaitafilmiltä lakanalle projektoitina, jos on laput silmillään, raamatun tulkinta mallillaan.

V. 1831 Michael Faraday keksi sähkömagneettisen induktion ja v. 1879 kehitti Thomas Alva Edison ensimmäisen toimivan hiililankaan perustuvan hehkulampun. Ilman näitä veijareita lukisimme päreen valossa käsikäyttöisten painokoneiden painamia kirjoja.  Tai katsoisimme telkkaria kynttilän valossa, kuten Spede eräässä sketsissä muisteli aikaa ennen sähköä.

Turhautuneesta itävaltalaisesta kuvataiteilijasta Adolf Hitleristä leivottiin Saksan valtakunnankansleri v. 1933. Arbeit macht frei, ei siitä sen enempää.  

Oh heitä paljon muitakin, mutta kun kohta pittää syyvä, sitte alakaa Emmerdale!

Muuten:
Äsken YLE:n klo. viiden uutisissa mainittiin, että automaattisesti ilman kuljettajaa ajava auto saattaa olla aivan lähitulevaisuudessa käytössä. 
Omiin kokemuksiini perustuen totean, että niitä valitettavasti havaitsee nykyäänkin jo matkalla meiltä Lahteen ja takaisin.

Tulevaisuutta?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti