sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

KAIKKI LOPPUU AIKANAAN

  Täällä ollaan oltu, herrankukkarossa, kuten Hannu H:n puoliso Erja totesi täällä poiketessaan. Neljä viikkoa ja rapiat, pari piihpahlusta poislukien. Huomenna, het aamukahvilta, on aikomus kohti Hollolaa lähteä. Mutta tietysti viikonlopuiksi tänne palataan, lokakuun alkuun sijoittuvaa lomaviikkoa odotellaan. Herrankukkaro-vertaukseen otan sen verran kantaa, että en tiedä, mitä siellä olemisella tarkoitetaan. Mukavaa, hyvää olemista kai? Herran toki tiedän, niin myös kukkaron, mutta miksi siellä oilisi niin oivallista oleskella? Nihkeässä perstaskussa tai hikisessä kainalossa saastaisten setelien joukossa? On täällä laadukkaampaa.
  Ilmat ne (taas!) ovat suosineet, kuten lähes poikkeuksetta Hilpan loman aikaan. Omat vapaani olen kyennyt jo vuosikausia yleensä sovittamaan samaan ajankohtaan, nythän se ongelma on lopullisesti väistynyt. Joo, yksi viikko oli aluksi viileämpää, sen jälkeen lämmintä, kuumaa, tukahduttavaa, piisalle asti, Eikä loppua näy. Vesikin laiturin päässä aika pinnassa eilen illalla 28 astetta, ei huimasti virkistä, vähän kuitenkin.
  Obligatoriset työt, lue polttopuuhommat, on hoidettu. Aamun tunteina ovat m-saha ja kirves heiluneet, päivemmällä ei jaksa. Vesomistakin vähin suoritettu. Sitä riittää, mutta on suvea ja syksyä vielä piisalle asti. Kaiken kaikkiaan on ollut tosi viihtyisä heinäkuu; on tullut ajeltua veneellä enemmän, kuin vuosiin, on tullut käytyä Porissa, Neitvuorella, Kihuilla, on tavattu nuoruuden ystäviä, on grillailtu melkoisesti, muutama hauki napattu, muikkuja joku kerta haikuutettu. Mitä elämältä enenpää vaatia voi? Varsinkaan tällainen huru-ukkokokelas, sudeettisavolainen maalaispoika.
Erja ja Hannu H. visiitillä.

  Hannu H:n ja Koisti-kaiman kanssa ehdittiin vähän muistella menneitä, toki vain pintaa raapaisten. Kyllä nuoruusvuosien tapahtumista, tempuista ja toilailuista saisi melkoisen muistelmateoksen kasattua. Pitääpä kaimalle ehdottaa, kynämiehiä kun on, kunhan eläköityy, yhteistä projektia. Kaksi muistaa enemmän kuin yksi. Eikä näin tietotekniikka-aikana ole väliä, vaikka asuisikin eri paikoissa, jopa eri maissa. Muutamaan palaverimatkaan varmaan killingit irtoaa, puolin, jos toisinkin. Avustajina voitaisiin käyttää Hannuja H ja Lehkonen, sekä Rohusen velloksia, muutaman nimetäkseni. Valitettavasti jokunen mahdollisesti toteutuvaan projektiin oleellisesti mukaan kuuluva persoona on poistunut keskuudestamme, R.I.P. 
Visiitti kaiman luona Kihulauantaina  palautti mieleen jo lähes unholaan vaipuneita tapahtumia.

  Jos en heti tällä viikolla, niin tänä syksynä kuitenkin, aloittaa degeneroitunut rakennusmestari 2-3 vuoden suunnitelman laatimisen aikatauluineen ja karkeine kustannusarvioineen. Yhä kirkkaammaksi on tullut ajatus siitä, että tulevaisuudessa täällä ollaan melko suuri osa vuodesta, Asia vaatii, vallitsevan energian hinnan, polttopuumenekin, ja oman mukavuuden kannalta katsoen, tiettyjä toimenpiteitä. Välttämättöminä lisälämpöeristys, tuulikaappi, ilmalämpöpumppu ja porakaivo. Toissijaisena suihku ja wc (paikka jo suunniteltu), lasikuistin uusiminen ulkonäöltään samanlaiseksi, mutta lämpöeristetyksi ja lämpölasi-ikkunoilla varustetuksi, sekä kahden lautarakenteisen piha-aitan uusiminen puolilämpimiksi. Pohjapiiroksen olen joskus mökistä laatinut, on avuksii suunnitelmissa ja menekkilaskelmissa. 
  Pohjapiirros, tarkkuus ei ihan millin, ei edes sentin, luokkaa, mutta riittävä. Pesuhuoneen olen kaavaillut vasemmassa yläkulmassa olevan kammarin tiloihin. Nukkumapaikkoja jää vielä kahdeksalle saunatupa ja yläaitta mukaanlukien. Neljä lisää, jos, ja kun, piha-aitan uusiminen toteutuu.
  Sen verran vielä menekki- ja kustannuslaskennasta, sekä aikatauluttamisesta muistan, että kun kertoo tulokseksi saadut kustannukset piillä ja kuluvaksi arvioidun ajan sekä tekijöiden määrän kahdella, ollaan aika lähellä totuutta.
  Kun asioista nyt kirjoitin, alkoi kuupassani välähdellä ideanpoikasia, tuloillaan olevia mietelmiä suunniteltuun urakkaan liittyen, joten lopettelen, otan ruutuvihkon (kun Työmies-askia ei ole) ja kosmoskynän, lähden kiertelemään paikkoja, kirjoitan ajatukset muistiin.
  Kesäsunnuntain jatkoa, elekää polttako nahkojanne, ja muistakee lipittellä nestettä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti