maanantai 3. helmikuuta 2014

PUTIN-PARTY

Kohta ne alkavat, XXII talviolympialaiset, kalleimmiksi ja turvatoimiltaan laajimmiksi lajissaan koskaan mainitut, subtrooppisessa ilmastossa, Pierre de Coubert’in hengessä, vissiin.  Tuskin näissäkään kisoissa haloo nousee, jos voittaja tuulettaa monot käsissään (mahdolliselle nuoremmalle lukijapolvelle: kts. Lasse Viren, Montreal 1976). Vähän statistikkaa: ensimmäiset talviolympialaiset järjestettiin 1924 Ranskassa  Chamonix’ssa . Osallistuvia maita oli 16 ja urheilijoita 258, lajeja 7. Shotsissa maita on 94, urheilijoiden määrä en tiedä, mutta varmasti enemmän, kuin Vancouverissa v. 2010 (2629), lajeja 15. Suomen ensimmäiset kultamitalistit olivat Chamonix’ssa Clas Thunberg (3 kpl) ja Julius Skutnapp, molemmat pikaluistelussa, viimeisimmät Janne Lahtela freestylehiihdossa, Samppa Lajunen (2+1 kpl) yhdistetyssä ja yhdistetyn joukkue 2002 Salt Lake City’ssa.  Kuriositeettinä mainittakoon, että Ludovika Jakobsson-Walter Jakobsson voittivat kultaa pariluistelussa Antwerpenissä 1920, mutta nehän olivat kesäkisat.
En ole urheilijoidemme edesottamuksia kovin tarkasti seurannut, en edes täsmälleen tiedä, keitä matkaan lähtee, niin että en uskalla/osaa/halua menestystä ennakoida. Minua kisoissa kiinnostaa lähinnä lätkä, se on nyky-olympialaisissa iso juttu. Niin, ehkä myös hieman Ahosen Jannen edesottamukset.
Talvikisat eivät, ainakaan vielä, kärsi sellaisesta lajikirjon säihkeestä, kuin kesäkamppailut. Mutta ihminen on kekseliäs eläin; lajeja synnytetään, vaikka väkisin, kaiken aikaa, jos niissä on potentiaalia harrastajien ja välineillä kerätyn voiton suhteen. Liekö Spede-vainaan sketsi ”rumaluistelusta” vielä joskus toteutuu.

Kaikille kuitenkin toivotan jännityksen täyteisiä ja toivottavasti menestyksen humalluttamia kisaviikkoja.

Ludovika ja Walter Jakobsson



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti