sunnuntai 9. helmikuuta 2014

ALLALAPUMAA


Eilen arkistoja sorkkiessani löysin fiktiivisen tarinan, minkä nyt mieliharmiksenne ja latentiksi dilemmaksenne blogikseni liitän.

 Kaikesta voi keskustella, väitellä. Omaa mielipidettään saa, täytyy, puolustaa. Tämä tosiseikka tuli taas kerran todistetuksi Kansainvälisen Oikeutta Omahyväisille Järjestön (International Justice To Smug People Organisation, IJSPO) vuosikokouksen aamupalalla Vierumäen Country Club-hotellin tiloissa. (Asiaan kuulumattomana sivujuonteena kerron IJSPO:n olevan, kotisivujensa mukaan, kattojärjestö koko maailman rehellisesti ja pyyteettömästi itsestään, hieman pyyteettömämmin läheisistään ja lähes lainkaan muista kanssaihmistään välittäville henkilöille. Heidän suunnitelmansa ja toimintatapansa ovat kuitenkin jääneet minulle epäselviksi, eivät kuitenkaan periaatteensa. No, kai tällaisiakin etujärjestöjä tarvitaan!?)
  Saliin oli kokoontunut kirjava joukko osallistujia eri puolilta maapalloa, eivät kuitenkaan likikään kaikki pari sataa, ainoastaan aamuvirkuimmat. Keskustelu kulki tietysti englanniksi, mutta kieltä kehnohkosti taitavana, sekä kaltaisiani suomalaisia lukijoita ajatellen, kerron tapahtumasta yleisimmällä kotimaisella.
  Keskustelun aamupalan tarpeellisuudesta ja sisällöstä aloitti suomalainen Oruup Siur. ”Kyllä aamulla täytyy saada reilu annos puuroa vatsaansa, jotta se toimisi kunnolla! Aamun ensimmäinen ateria etc, etc. Niin ainakin meillä kotona oli tapana sanoa”, virkkoi tämä joviaalin oloinen (ulkonäkö voi pettää, kuten tulette huomaamaan) pyknikko Orivedeltä hyväntuulisesti.
  ”Eihän puuro mikään ateria ole!”, huudahti englantilainen Egasuas Dna Nocab Gge. ”Se on vain härnäystä ihmisen elimistölle. Kunnon aamiainen meidän tapaamme se jotakin on! Täältähän ei sellaista täydellisenä saa, jotakin kuitenkin”, jatkoi hän mättäen pekonia suuhunsa maanisella vimmalla. Ruokatottumukset eivät kuitenkaan näkyneet hänen pitkässä ja langanlaihassa keski-ikäisessä vartalossaan. ”Liekö läpipasko?”, tuumiskeli oruuP mielessään.
  ”Mutta tuohan vasta terveellistä on!”, huudahtivat Ruotsia edustava Ilsym Cho Trugoy ja Sekalf Nroc USA:sta lähes yhteen ääneen.
  ”Kyllä ihmisten pitäisi vähän ajatella terveyttään, olla ahtamatta hirvittäviä kolesterolipommeja itseensä heti aamutuimaan”, lisäsi saksalainen Lemmes Sulp Eeffak. Ilsym, joka vaikutti todelliselta terveysintoilijalta, oli tuskin 30 vuotta täyttänyt, mutta kaikenkaikkiaan melko kuivakan oloinen naisihminen, Sekalf puolestaan hänen tuplaikäinen miespuolinen vastineensa. Kölnissä asustava Lemmes ryysti kolmatta kahvikupillistaan manaten lämpimien sämpylöiden sekä vieressä olevien tupakointitilojen puutetta.
  ”No onko tuo sinun aamiaisesi sitten kovinkin terveellinen?”, uteli Osserpse E Atrot, Milanosta saapunut, charmantti, parhaita vuosiaan elävä herrasmies. Hän oli pukeutunut samettihousuihin ja kyynärpaikattuun pikkutakkiin, minkä rintataskusta pilkisti pari pitkää sikarikoteloa. ”Tämä mustikkapiirakka on todella erinomaista”, jatkoi hän kääntyen samalla Lemmes Sulp Eeffak'in puoleen. ”Eiköhän lähdetä tupakalle.”
  ”Ei ihan vielä, täytyy ottaa lisää kahvia ja sämpylää, se on ainoa oikea yhdistelmä päivän aloitukseen, savukkeella täydennettynä tietenkin.”
  ”Täällä Pohjolassa ei kyllä tiedetä mitään kunnollisesta aamuateriasta”, lausahti kiinalainen Lla Thiw Esir. ”Meillä kaukana idässä on tuhatvuotiset perinteet terveellisistä ruokailutottumuksista, siis muissakin maissa, kuin Kiinassa. Mutta eihän täältä mitään kunnollista saa!”, tuhahti hän tuohtuneena katsellessa kupissaan likoavaa teepussia ja siristäen viehättävästi vinoja silmiään. Hänen nelikymppisestä, maltilliseen harmaaseen housupukuun verhoutuneesta habituksestaan aisti äärimmäisen henkisen vireyden.
  ”Aamupala on täydellisesti yliarvostettu ruokailun muoto”, ilmoitti hieman syrjemmällä pystypöytään nojaileva raskalainen Ettal Tnemelues. ”Turhaan täällä muuten aikaa vietetään. Eikö seminaari voisi jo alkaa?”
  ”Seminaari alkaa tasan klo 9.00, sillä selvä!”, huudahti  Sekalf Nroc murojaan rouskutellen. ”Jos sinua huvittaa aloittaa aikaisemmin, siitä vaan, mene auditorioon keskustelemaan itseksesi, senkin mäntti! Itse aion kuitenkin nauttia aamuhetkestä rauhassa.”
  ”Juuri niin!”, tivahti Oruup Siur. Eihän mies, joka ryystää aamuisin pelkkää maitokahvia, ymmärrä maailman menosta yhtään mitään!” Hän lusikoi hetken puuroa suuhunsa mutisten samalla. ”Eikä täällä ole edes puolukkahilloa, perkele. Ja nuo muut turhantärkeät osallistujat ovat syvältä! Olisipa paras, ja ainoa, ystäväni Orum Aruak mukana, jotta voisin keskustella sivistyneesti.”
  ”Mitä te halvatun rouheenrapeltajat muuten aamiaistani haukuitte!”, kohdisti Nocab Dna Gge älähdyksensä Ilsym Hco Trugoy'lle ja Sekalf Nroc'lle. ”Minähän syön mitä halua, vaikka bullshittiä,
 jos niikseen tulee!”
  ”Syö, syö, kunhan mainitsin”, vastasi Ilsym. ”Sitäpaitsi asiaa tarkemmin ajateltuna nuo Sekalf'in pöperötkin ovat aika iljettäviä!”
  ”Vai iljettäviä! Sanonko, fucging bitch, mistä kotoisin tuo sinun oksennusta muistuttava mössösi on!”
  ”Koettakaapa rauhoittua!”, huudahti vast'ikään joukkoon liittynyt sutjakka espanjatar Adalasne Y Omuz käännellen porkkanaraastetta lautasellaan. ”Kaikki muut ovat väärässä! Mikäli asia koskee, kuten olen ymmärtänyt, aamupalan sisältöä. Vihannesta sen pitää olla! Ja luomua!”
  ”Pidä sinä turpasi kiinni, mokomakin brassailija!”, karjaisi kaikkien yllätykseksi yleensä maltillinen Lla Thiw Esir. ”Kunpa olisi tarjolla kunnon kiinalainen aamiainen, näkisitte, mistä elämässä on kysymys. Kiinalainen sen olla pitää! Ei korealainen, ei japanilainen, ei vietnamilainen, ei thaimaalainen, vaikka annoin niin äsken ymmärtää. Eikä edes mikä tahansa kiinalainen, ainoastaan äitini, tai vielä kernaammin, minun itseni valmistama!!!”
 Sekalf Nroc nousi kiivaasti seisomaan, nakkasi murokuppinsa päin Lla Thiw Esir’in naamaa, ja huusi kasvot punaisina: ” Pidä sinä vinosilmä leipäläpesi tukossa! Aamupalan päälle ei ymmärretä muualla, kuin Amerikoissa!”
 Jostain singahti kolme kuumaa makkaraa ja siivu mustikkapiirakkaa kohti toisiaan tuijottavia riitapukareita. Pian ilma oli sakeanaan sinne tänne kimpoilevia kuppeja, lautasia, sämpylöitä, eri kielisiä kirosanoja.
  Näissä leppoisissa merkeissä jatkui aamuateria. Käsittääkseni seminaarista oli tuleva harmoninen, kaikkia osallistujia rentouttava tapahtuma.


 Kaikille kesää odotteleville: Näppäset 3 kk, ja krookukset putkahtavat esiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti