tiistai 19. syyskuuta 2023

SYYS SYLEILEE

  Syksy etenee. Ei vielä juuri puissa ruskaa näy, mutta sananjalat ovat jo saaneet kesästä tarpeekseen.



  Ilmat ovat vaihtelevia. Tuulta, sadetta, tyyntä, sateetonta, pilvistä, aurinkoista, kuulautta, sumua, kaikkea kohtuudella, kuten syksyyn kuuluu. Ei valittamista. Syys syleilee. Välillä kuin tukehduttaakseen. Enimmäkseen syleilee kuitenkin lempeästi. Aínakin tällaista syysihmistä. 

  Eilen laitettiin naapurin kanssa pari verkkoa/ruokakunta järveen. Ei isoa saalista, mutta paistikalaa kuitenkin, molemmille kalastajille. 

  Auton kunnostusviikot jatkuvat. Taas vein aamulla pirssin pajalle. Nyt vaihdetaan yksi iskari. Totuttuun tyyliin sujui homma; minä veneellä Piskolaan, Hilppa autolla Hauhalaan. Hanelin kanssa käytiin sitten Hilppa hakemassa. 
  Huomenna on toinen meininki. Koska sadetta on luvassa, tuulta oikein kunnolla, niin naapurin Hannu lupautui minut autolla Hauhalaan viemään. Hieno homma!

  Torstaina on edessä viikon ostospäivä, eli Mikkeliin käy matka. 

  Varovasti ollaan aloiteltu syyspuuhia: roskat on poltettu, pihakeinu lähtee talviteloilleen: pehmusteet sisälle pikkuhuoneeseen, katos pestynä myös. Kokemus on osoittanut, että aitassa niihin pyrkii ilmestymään hometta. Samoin pihakalustuksen tuolien pehmusteet roudataan pikkuhuoneeseen. Aurinkovarjo siirtyy sekin pois uhmaamasta luonnonvoimia. Saa tyytyä tosin aittamajoitukseen. 
  Isommat puuhat vielä odotuttavat. Kasvimaan kääntäminen sekä lehtien puhaltaminen ja haravointi ovat edessä vasta lokakuussa. 

  Lämmityskausi on päässyt myös alkuun. Uuneilla mennään. Halvan sähkön aikana ilppi pöhelsi näihin aikoihin myös, mutta tässä tilanteessa näytetään energiayhtiölle pitkää nenää. Vaikeaa on tämä ihmisen elämä; kun näyttää pitkää nenää energiayhtiölle, tulee samalla näyttäneeksi sitä myös ilmastonmuutoksen ehkäisylle. Pulma, mutta ei yöunia vievä. Kompensoimalla saa ainakin mielen mielen rauhalliseksi. Kunhan muistaa kompensoida. 

  Kohta on viisi kuukautta mökkikautta takana, kuukausi edessä. Sitten alkaa kuuden kuukauden kotikausi. Erilainen, mutta tuttu. Sopeutuminen tapahtuu vikkelästi. Puolensa on molemmissa. Eikä iltojen pimettyä, yöpakkasten saavuttua, lehtien tiputtua, ole isokaan asia motivoida itseään muuttomoodiin. Siihen asti antaa syksyn syleillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti