perjantai 21. huhtikuuta 2023

TIE ON AVATTU (mutta ei vielä saareen)

  Eilen oli tapahtumarikas päivä. Ensin viestitti Anna. Liisa oli aamulla yskinyt kovasti ja ääni oli käheänä. Anna jäisi kotiin, mutta hänellä oli klo. 2 tärkeä palaveri Jorvissa, joten hän kysyi, voisimmeko tulla siksi aikaa Liisaa katsomaan. Minä vastasin, että jos ehditään takaisin Hollolaan 17:30 mennessä, sillä minulla on silloin lääkäriaika, niin tullaan.  "Joni pääsee kolmelta, joten hän on jo puoli neljän jälkeen kotona", ilmoitti Anna.

  Ennen puoltapäivää siis lähdettiin Espooseen. Kun tultiin perille oli Liisa melko pirteänä, vaikka oli ääni käheänä. Hän oli nukkunut päiväunet, eikä juuri kuumetta ollut, joten hän jaksoi leikkiä. 
  Puoli kahdelta lähdin viemään Iiristä ja hänen kahta kaveriaan luisteluharkkoihin, sekä Annaa Jorviin. Melko lähekkäin ovat, Kauniasten jäähalli ja Jorvi. 
  Palattuani pelattiin Liisan kanssa muutamaa peliä. Joni tuli puoli neljä, joten me pääsimme tien päälle. Kehä 3 oli tietysti aivan turvoksissa, mutta onneksi ei liikenne täysin pysähtynyt kuin kerran, yhden siltatyömaan kohdalla. Lahden moottoritiellä oli täyttä myös, mutta Keravan jälkeen alkoi liikenne kulkea tienopeutta. Hyvin siis ehdin lääkäriin.

  Lääkäri kyseli polven tilannetta. Käytiin läpi jo tehdyt toimenpiteet, minä kerroin omat kokemukseni, tuntemukseni vaivaavasta kivusta. Hän tutki polven. Sitten hän kysyi "haluatko nivelleikkaukseen?"
  "Jos ei muuta keinoa ole, niin haluan", vastasin.
  "Selvä".
  Sitten kävimme läpi terveystilannettani, hampaiden kuntoa, etc. Sieltä ei löytynyt mitään leikkausta estävää.
  "Leikkaukseen on kaksi mahdollista paikkaa: Päijät-Hämeen keskussairaala tai Coxa Tampereella", jatkoi lääkäri. "Tulokset ovat samanlaisia, jonot yhtä pitkiä. Kumpaan halua?"
  "Mieluummin Päksiin".
  "Polvi on kuvattava uudestaan. Laitan labraan lähetteen röntgeniin. Varaa sinne heti huomenna aika. Kun saan kuvat, laitan lähetteen Päksiin. Sieltä tulee aikanaan kutsu ortopedille, joka kartoittaa tilanteen. Kuten sanoin, jonot ovat pitkiä, joten leikkaus ei ihan pian ole edessä".
  "Olen siitä tietoinen. Pääasia, että tie leikkaukseen on nyt avattu. Epäselvyys tulevasta ei enää hierrä mielessä!"
  Nyt on aika röntgeniin tilattu: ma. 24.4. klo. 8:55. Hollolassa toimii!

  Kun lääkäristä palattuani avasin PC:n, niin se hiton värkki ilmoitti: ei verkkoyhteyttä! Minä ihmettelemään, missä vika, kun kaikki toimi vielä aamupäivällä? Tarkastin, että ethernet-kaapeli oli kunnolla kiinni, niin reitittimessä kuin koneessakin. Sammutin ja uudelleen avasin koneen pari kertaa. Ei apua. Laitoin Windowsin hakemaan vikaa. Se ilmoitti jotain epämääräistä liitoskaappeleista. Vaihdoin kaapelin toiseen porttiin reitittimessä. Ei apua. Kokeilin ikivanhalla läppärillä (joka on odottanut muutaman vuoden pääsyä tuonpuoleiseen, eli asianmukaiseen kierrätykseen). Ei kaapelissa mitään vikaa ollut. Johtopäätös: vanha tietokone on elinkaarensa illassa. Johan se oli palvellutkin. On ollut mielessä, milloinhan poksahtaa. Se on sen verran vanha, että siihen ei saa Windows 11:sta ladattua. Näin ollen tein päätöksen: vein pc:n, näytön, ikivanhan läppärin, sekä Hilpan ikivanhan, käytöstä poistetun tabletin asianmukaiseen paikkaan, paikkaan, jossa tietokoneet käsitellään ja hävitetään turvallisesti. Sitten sörnäytin Giganttiin, ostin läppärin. Hyvästi pöytäkoneaika!
  
  Minullahan on  Chromebook, kaksi tai kolme vuotta vanha. Se on ollut mökkikoneenani, ja sen kera olen saaressa pärjännyt. Se on yhdistetty tietokone ja tabletti. On siinä hyviäkin puolia: käynnistyy nopeasti, eikä tarvitse erillistä tietoturvaa. En kuitenkaan koskaan päässyt sinuksi chrome-käyttöjärjestelmän kanssa. Sitä paitsi näppis on siinä surkea. Monet kerrat olen päästänyt lasten korville soveltumattomia sanoja Chromebookin kanssa kirjoittaessani. On tainnut lapsi, tai kaksi, joskus sellaisen sanan saada kuuluvilleen. Anteeksi pyydän. 

  Nyt on naamani alla uusi läppäri. Tarjoushinnalla ostettu Acer, joka on mielestäni hintalaatusuhteeltaan mainio. 
  Tunnissa oli uusi kone valmisteltu käyttökuntoon. Helppoa hommaa, kun se päivittää microsoft- ja googletilien tiedot nappia, tai oikeastaan hiirtä, painamalla. Hienosäätöä ja mukauttamista toki vielä riittää, mutta kaikki toimii. Siitä todisteena laitan pian matkaan ensimmäisen uudella läppärillä kirjoitetun blogin. 

  Sitä ennen tällään pakollisen kuvan. Se on parin vuoden takaa huhtikuun loppupuolella otettu. Tuollaiset kun ovat jäät, niin saareen veneellä pääsee. Toivottavasti pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti