torstai 27. tammikuuta 2022

OTSIKKO JA OTSIKKO

  Mediassa on näkynyt tietoa siitä, että Neil Young vetää musiikkiaan pois Spotifysta. Yle uutisoi näkyvästi asiasta aamulla. Tässä ote tuosta aivan asiallista jutusta:

  Laulaja-lauluntekijä Neil Youngin tuotanto on poistumassa Spotifysta muusikon aiemmin esittämän vaatimuksen mukaisesti.  Suuri osa Youngin tuotannosta oli poistunut Spotifysta varhain torstaina Suomen aikaa.  Young nimesi vaatimuksensa syyksi Spotifyn yksinoikeudella striimaaman The Joe Rogan Experience -podcastin, jossa amerikkalainen Joe Rogan levittää rokotevastaista disinformaatiota. Youngin managerilleen ja levy-yhtiölleen osoittama kirje asiasta julkaistiin tiistaina hänen nettisivuillaan, mutta poistettiin myöhemmin.  Keskiviikkona Young julkaisi sivuillaan uuden kirjoituksen(siirryt toiseen palveluun), jossa hän kiitti levy-yhtiötään, Warner Brothersin Reprise Recordsia päätöksensä tukemisesta. Young sanoi toivovansa, että myös muut artistit ja levy-yhtiöt jättäisivät Spotifyn.

  Otsikolla ja otsikolla on kuitenkin eroa. Ylen Aamutv:n aikana ruudun alalaidassa vaihtuvissa uutisotsikoissa luki: Spotify poistaa listoiltaan Neil Youngin musiikkia.
  Tuohan on totta. Mutta asiasta tietämätön saa siitä kuvan, että Neil Youngista, tai hänen musiikistaan, löytyy syy poistoon. Tässä tapauksessa otsikon muoto lienee tahaton, ajattelematon. Mutta tämä käy hyvästä esimerkistä siitä, kuinka media pystyy vaikuttamaan sellaisiin ihmisiin, joille riittää otsikko käsityksen luomiseen. Ihan hyvin pystyy vaikuttamaan valehtelematta yhtään. Lukekaa hyvät ihmiset aina koko uutinen. Ja mielellään toisestakin lähteestä.

  Kyllähän tämä sai minut pohtimaan suhdettani Spotifyhyn. Pohdinta on vasta alkutekijöissään, ja annankin luultavasti ajan kulua, katsoa, mihin Niilon teko johtaa. Groucho Marx ei halunnut kuulua klubiin, joka hyväksyi hänet jäsenekseen, minä en halua maksaa palvelun tuottajalle, joka hyväksyy disinformation tarjonnassaan.

  Eilen puhuin puhelimessa pitkän tovin lapsuuden ja nuoruuden kaverini Kolehmaisen Karin kanssa. Kole, kuten häntä silloin kutsuttiin on ollut fb-kaverini jonkun aikaa, mutta sen kummemin ei aiemmin ole yhteyttä pidetty. Hän asuu nykyään Imatralla, on eläkkeellä, tietty. Kole kertoi kotitalonsa ja heidän vanhan mökkinsä tilanteesta. Muistelimme myös monia nuoruuden tapahtumia ja sattumuksia. 
  Kun aluksi kysyin Kolelta, muistaako hän, koska viimeksi ollaan tavattu, sanoi kaveri, "kerro sinä ensin". Minä kerroin, että kesä-heinäkuun vaihteessa 1978. Muistan sen siksi, että olin silloin saanut tiedon Lahden Teknillisen koulun talonrakennuslinjalla hyväksynnästä, eli minusta aloitettaisiin syksyllä leipoa rakennusmestaria. Minulla oli alkanut kesäloma raksalta, ja olin tullut bussilla Mikkeliin, sieltä toisella Anttolaan. Hilpalla kesäloma oli liukuva, joten hän oli jäänyt töihin. Kole tuurasi isäänsä taksin ratissa, ja otin häneltä kyydin kylältä Piskolaan. Asian muista ehkä siksi, että Kole kysyi minulta, olinko päässyt sisään. 
  Samaa sanoii kaverinikin muistavansa viimeisestä tapaamisesta. Hän ei tosin saanut päähänsä sitä, että olisi minulta kouluun pääsystä kysynyt. Niin tai näin: kesällä tulee 44 vuotta kuluneeksi tuosta yhteisesti hyväksytystä tapaamisajankohdasta. 
  Erityisellä lämmöllä muistelin Kolelle sitä, kun melkoinen joukko lapsosia kerääntyi arki-iltoina Kolehmaisten olohuoneeseen tuijottamaan Rin-Tin-Tiniä ja mitä niitä olikaan, sillä heidän televisionsa oli Anttolan jos ei ensimmäinen, niin ainakin lähes. Muistan sen saappaitten, talvella töppösten määrän, mikä Kolehmaisen eteisen lattiaa peitti!
  Sovimme Karin kanssa, että koska hän silloin tällöin Anttolassa poikkeaa, niin kesällä otetaan yhteyttä, nähdään naamakkain. Vaikkapa Saarelan pirtissä. 

  Saarelan pirtistä mieleen, että ehkä, luultavasti, toivottavasti, siellä parin viikon kuluttua ollaan. Liekö lunta yhtä paljon kuin maaliskuussa 2013 otettu kuva osoittaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti