perjantai 25. toukokuuta 2018

SÄÄTIEDOTUS VEDENKULKIJOILLE

  Avokas, Saukonsalo, +10, selkeää, näkyvyyttä Juvalle saakka. Aivan peilityyni. Järviveden korkeus reilusti plussan puolella.
  Hieman eroa eiliseen: +12, ohutta yläpilveä, hieman aamusumua, näkyvyyttä Vattusaarille. Kevyttä kakkoistuulta, 1 m/s. Järviveden korkeus reilusti plussan puolella.
  Säätiedotus vedenkulkijoille on Luonterin alueelle tarkoitettu, esikuvanaan "Säätiedotus merenkulkijoille-ohjelmaa" pitävä palvelu. Jälkimmäisen tekee Ilmatieteen laitos, edellisen minä. Säätiedotus vedenkulkijoille on vielä suppean ryhmän käytössä (minä), mutta ehkä veneilijät huomaavat sen olemassaolon, ja suosio alkaa kasvaa.

  Sikäli tärkeitä nämä säätiedot vedenkulkijoille, että lähdetään tänään käymään kylillä veneelle. Mennään kauppaan, siitä sahalle. Kuistin rempan tarpeet pitää hakea. Haneli tulee avoveneellään talkoisiin. Saadaan kevyesti kaikki kerralla kulkemaan, eikä tarvitse uuteen paattiin kovaa lastia ahtaa.

  Kuisti etenee hiljalleen. Tai ei sentään, mutta sen remppa etenee. Näillä ilmoilla, vuosilla myös, tulee duunailtua vain aamupäivät. No, ikkunat ovat paikoillaan, ovi samaten. Tänään haetaan tarpeita, huomenna aloitan terassin väsäämisen. Kun keskiviikkona lähdetään, viikko siitä takaisin tullaan, niin meillä on maalit matkassa. Näyttää siltä, että veranta luovutetaan käyttäjilleen hyvissä ajoin ennen aluperin kaavailtua deadlinea, juhannusta.


  Katiskat ovat antaneet kalaa mukavasti: pari haukea ja melkoisesti keskipannun ahvenia. Saarelan tilan päävastuullinen kalankäsittelijä työssään.


   Savuahventa ja paistettua haukifilettä on syöty. Kevyttä kesäruokaa. 

    Toissa aamuna oli toisiaan taas silmien hieraisun paikka. Aamukahvilla äkkäsin kauriin mutustelevan talon takana heinää. Sain siitä pari kuvaa ikkunan läpi napattua. Kun lähdin hiljaa hiippailemaan kohti ulko-ovea, jokin säikäytti eläimen, se loikki metsään. 
  Liekö yksilö tänne talvella jäänyt, vaiko jostakin uinut? Tiijä, vaikka olisi useampi, ja vasoja myös. Täällä voi kohta olla melkoinen tokka, jos niikseen tulee.


  Eilen ajelin sähkökoneella ringin saaren ympäri. Ei näkynyt norppia, mutta huomasin kauempaa, kun lokit antoivat kyytiä sääkselle. Pesiään puolustavat, vaikka ei taida sääskeläinen  heidän kotirauhaansa häiritä? Tai en ole ihan varma.
  
  Sateita ei ole tiedossakaan. Kohta on alettava kastelemaan. Tai alettiin jo eilen. Mutta tätä menoa on tihuletkua viritettävä nurmikollekin. Saisi kyllä ravauttaa kunnon sateen, mieluumin yöllä jos toive sallitaan. Ja ehkä se sallitaan, otetaanko käsittelyyn, onkin eri juttu. 

  Sellaisia saarellisi tänään, on ryhdyttävä kahvin keittoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti