tiistai 22. toukokuuta 2018

KESÄ RÄJÄHTI

  Viikko oltiin veke saaresta. Kaksi huomion arvoista juttua on tapahtunut: Luonto on räjähtänyt valtavalla voimalla; lehdet täysiä, ruoho pitkää, raparperi yli puolimetristä, nämä ensi silmäyksellä.
  Toinen asia on, että vesi jatkaa nousuaan. Parikymmentä senttiä viikossa oli hilautunut ylös. Ei haittaa, nyt on laituri vaaterissa. Parikymmentä senttiä vielä, niin ollaan viime vuosikymenten huippulukemissa. Voi se sinne noustakin. Vaan kyllä oli hienoa eilen illan kahussa tänne tulla.

  Eilen, enne tänne lähtöä, vietiin Elina Lehtiojan Palvelukeskukseen Mukkulaan.Tanssijytke kiiri korviin, heti kun ovi avattiin. Oli päivätanssit menossa. Mutta ei äidistä siihen hommaan nykykunnossa ole. Huoneeseensa vietiin. Iso huone, siistit tilat, uudehko rakennus. Siellä äiti kolme viikkoa viettää arvioitavana. Sitten nähdään, millainen päätös lyödän käteen.

  Tänään aloitin verantaremontin; neljä ikkunaa tälläsin Hilpan avustuksella paikoilleen, ennen kuin alkoi aurinko paahtaa tosi tarkoituksella.


   Hilppa, kun hanslankarin hommiltaan ehti, otti harsot pois pottumaalta, kylvi hernettä kasvimaalle...



...ja kasvulavoille jotain muuta.


   Iltapäivällä käytiin naapurin Hannun kanssa nostamassa kimppalaituria. Pitää vielä ensi viikolla tehdä lopullista säätöä, kun vesi vähän lämpenee.

  Nurmikon leikkasin ennen saunomista. Ruohonleikkuri on tullut talven aikana hulluksi. Viime syksynä se oikutteli, ei jaksanut kunnolla käydä. Vaihdoin siihen uuden bensaletkun ja tulpan jo viime syksynä. Ei silloin kuitenkaan lähtenyt käyntiin, kuin irrottamalla tulppa, laittamalle reikään hörppy. Mutta nyt lähti! Ja käydä rommeltaa sellaisilla kerroksilla, ettei ikinä! Se vain haittana. että on niin vinha pyörintä, että keskipakovoima liimaa ruohon leikkurin kopan laidoille, eikä tiputa sitä maahan. Eikä edes ulosheittäjän kautta tule juurikaan silppua ulos. Sitten, kun paikat täyttyvät, kone alkaa yskähdellä, meinaa tukahtua. Ja kun nostan hieman takapyöriä ilmaan, pölläyttää masiina melkoisen tuhjon tummanvihreää möhnää alleen.
  Toinen muutos on, että bensaa kuluu vähintään tuplasti aikaisempaan verraten. Tottahan kone kuluttaa, kun käy, kuin viimeistä päivää. Ei kuitenkaan ollut vielä viimeinen päivä värkille; se hoiti homman loppuun. Pesin sen painepesurilla, jätin huilaamaan. Katotaan, mitä on apukone mieltä, kun seuraavan kerran ruoho leikkausta vaatii. Oli mieltä mitä tahansa, en minä sille kelvottomalle oikein mitään osaa tehdä. Korkeintaan sadatella.

  Huomenna laittelen loput ikkunat. Ehkä laitan oven, ehkä en. Nuohoojakin tulee johonkin aikaan. Tai tulee yhdeksältä. Hannu hakee ensin Potinlahdesta. Nuohoaa kolme mökkiä Hannun johdolla, sitten haen sutarin meille, je vien lopiuksi Rehulalle. Eli viisi paikkaa pääsee mies rassaamaan kerralla. Sehän on melkein provikan paikka, minulle ja Hannilan Hannulle. Tai alennusta. No, ei taida tulla. Mutta puhdistuupahan hormit.

  Huomenna soittelen Lehtiojan Palvelutalolle, kyselen, kuinka äidillä on mennyt. Hänen kanssa on valitettavasti jollei mahdotonta, niin ainakin erittäin vaikeaa, puhua puhelimessa. Tarkoitan tietysti Elinan kuntoa, en omaani, joka on kohtalainen. Oma kuntoni, tarkoitan. Kuulen kuitenkin, onko mitän erityistä äidin kunnossa, puoleen, tai toiseen, tapahtunut. Jalmarissa todettuun aivojen kalkkeutumaan ja alkavaan alzheimeriin hän on nyt muutamia päiviä saanut lääkettä. Vaikutusta ei vielä eilen ollut havaittavissa.

  Näin elo etenee. Me täällä vielä voimissamme huhkitaan, jotkut vähissä voimissa muitten autettavana ehtoopuoltaan kuluttavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti