keskiviikko 16. toukokuuta 2018

KOVAN AAMUN PÄIVÄ

  Vatsa kurnii. kroppa kaipaa liikuntaa, sielu halajaa kahvia. Mutta vielä mitä! Ei lenkkiä tänä aamuna, ei aamupalaa tänä aamuna, ei kahvia tänä aamuna. Lasillinen vettä sentään tänä aamuna.
  Arvannette, että labraan olen menossa. Ja vasta 9:45! Olisin aikaisemman ajan varannut, mutta kun ei ollut vapaana. Ei huomiseksikaan. Ja tämä on saatava tehtyä, kun nyt Hollolassa muutamia päiviä ollaan. Eli verikokeita ja sydänfilmi Peppestä kohta otetaan. Huomenna vielä omahoitajalle, aiheena ABI. Sillä ei ole lain yhteyttä yo-kirjoituksiin, vaan alaraajojen valtimopaineita mittaillaan.
  Kaikki nuo tehdään vasemman takajalan puutumisen ja pistelyn syyn löytymiseksi. Kyllä Peppestä huolta pidetään!

  Eilen tultiin siis Anttolasta kotiin. Käytiin Elinaa katsomassa Jalmarissa. Siellä äiti istui muistisairaiden tutkimusosastolla yhteisessä tilassa. Hän oli selvästi pirteämpi, kuin helatorstaina Akuutissa Hanelin kanssa käydessämme. Hän jopa puhui aivan oma-aloitteisesti muutamia lauseita. Kun kysyin häneltä, että tunnetkos sinä minut, niin äiti katseli hetken, sanoi:
  "Ootko sinä niitä minun poikiani?"
  No olinhan minä. Hilpan kysyessä samaa, sanoi Elina, että kyllähän minä sinut tunnen! Ei hän kuitenkaan muistanut sitä, että Anna, Joni ja Iiris olivat käyneet äitienpäivänä häntä katsomassa.
  Kun minä sanoin jossain vaiheessä äidille, että täällä sinä nyt sitten olet ainakin tämän viikon, vastasi hän:
  "Täällähän minä hengailen!"
  Johan tuntui mukavalta! Mistä lie kaivanut tuon verbin? Ei varmasti ole konsaan, elämän päivänä,  sitä käyttänyt!
  Äidin hoitajaa jututettiin tovi. Hän antoi monisivuisen kyselylomakkeen minulle täytettäväksi. Siinä kysellään Elinan muistin tilan huononemista ja käsitystäni hänen kyvyistään tulla toimeen jokapäiväisissä asioissa. Hoitsu kertoi, että äidin muistia ja muutenkin tilaa tutkitaan tämä viikko, ja että hänen on tarkoitus mennä sovitusti arviointijaksolle hoitokotiin. Pitää olla Palvelusantraan yhteydessä, jotta saan tarvittavat tiedot Elinan hoitokotiin viemisestä. Tai tiedon siitä, että hänet toimitetaan sinne Palvelusantran kautta.

  Arvatkaa, miltä tuntuu, kun Hilpan itselleen keittämän kahvin tuoksu leijailee sieraimiin? Pientä esimakua helvetistä, mikäli minulta kysytään.



  Huomenna mennään Helsinkiin. Annan ja Jonin asuntokauppa on iltapäivällä. Anna halusi minut mukaan. Mikäs siinä, mennään. Sen pälle jonnekin syömään, näin olen ymmärtänyt. Sitten kotiin katsomaan, jatkuuko Leijonien viime otteluiden tahti, eli kovat voitetaan, heikommille hävitään. Toivottavasti ei.

  Ilmeisesti maanantaina sitten lähdetään takaisin saareen. Pian pääsee istuttamaan kasvulavoille. Hilpalla on päävastuu sinne tulevista lajeista. Istutuksesta myös. Joten mulle jää suojaus. Pupukatrasta ei tosin onneksi ole näkynyt. Yksittäisiä aikuisia kyllä. Siis ankarat turvatoimenpiteet ovat paikallaan. Jospa sato muodostuisi antoisammaksi, kuin viime kesänä. Sääkään ei silloin suosinut. Eli mikä jäniksiltä säästyi, sen luonto jätti puolivalmiiksi, tai huonolaatuiseksi. Nyt näyttää ainakin lämpöä olevan ja tulevan. Kastelutoimenpiteisiin kyllä joutuu, sillä kymmenen päivän ennuste ei lupaa pisaran pisaraa märkää. No, sitten kastellaan. Saimaassa on veden korkeus sellaisissa lukemissa, että riittään isompienkin viljelysten tarpeisiin. Ja pinta nousee juhannukseen asti, kun latvat tyhjenevät.

  Kahvi tuoksuu, vesi kielelle herahtelee. Kymmenen jälkeen tempasen ainakin kaksi mukillista. Sitten tyhjentämään Elinan jääkaappia. Ja perään käymään häntä katsomassa. Katsomassa, kuinka hengailu on sujunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti