tiistai 2. syyskuuta 2014

PAX ORBIS TERRATUM

  Maailmanrauha: Utopia kaukana horisontissa? Vaiko toteutumattomaksi tuomittu unelma? Mikä ihme ihmisen perimässä saa kansat toisiaan, kansan itseään, vastaan? Ovatko pahuus, oman edun tavoittelu, väkivaltainen ratkaisumalli maapallolla darwinismin ulottumattomissa? Onko sosiaalidarwinismin kauhukuva tulevaisuus, tie dystopiaan ?
  Onko pahuuden määrä per asukas planeetalla vakio? Jos, on, mistä se johtuu? Ja jos on, onko parempi, että on pienempi määrä todella pahoja, kuin lukuisampi joukko lievästi turmeltuneita? Jos pahuuden määrä ei ole lainalaisuuden kahlitsema, kuinka se saadaan vähenemään? Voiko pahuuden poistaa? Onko olemassa joku aine, millä pesemällä saadaan pahuus häviämään? Onko olemassa joku henkilö, joka kättä otsalle asettamalla saa pahuuden häviämään? Onko Pfizer valmistanut tabletin, tai onko Leiras kehittämässä rokotetta, mitkä saavat pahuuden häviämään?
  Mistä pahuus johtuu? Onko se saatanan aikaansaannosta? Vai meihin kuhunkin jo kohdussa ympätty piirre? Miksi pahuus, kuten vanhan viisaan sanonnan mukaan tyhmyyskin, tiivistyy joukossa? Minkä vuoksi joillekin harvoille läpeensä pahoille on annettu kyky saada massat mukaansa pahuuden syövereihin?
  Johtuuko paha loppujen lopuksi siitä, ettei tekijä käsitä tekevänsä väärin, pitää toimintaansa oikeana ja oikeutettuna? Onko paha siis ainoastaan ihmisen päässä? Onko niin, että toiselle paha on toisen onni, toiselle hyvä on toisen turma?
  Mutta entä jos paha onkin "malum necessarium", välttämätön paha? Mutta entä jos pahuuden ja hyvyyden suhteen tulee olla tasapainossa? Millainen olisi maailma, missä on ainoastaan hyvää? Kaatuisiko "hyvä" maailma omaan mahdottumuuteensa? Tulisiko "hyvässä" maailmassa kilpailua siitä, kuka on kaikkein kiltein? Johtaisiko se hyvien ihmisten keskinäiseen ristiriitaan, kummankin osapuolen toisen posken kääntöön, lopulta armottomaan taisteluun paremmuudesta hyvyydessä? Niinpä saattaisi käydä, mikäli yhtään osaan ennustaa.
  Siinäpä kysymyksiä. En muista aiemmin rustanneeni ylläolevan kaltaista lyhyttä kyhäelmää, missä olisi 25 kysymyslausetta ja yksi toteava lopuksi. Nyt jään odottelemaan vastauksia. Vinkiksi vastaajille; vastaukset voivat olla melkein mitä tahansa, eihän minulla ole höykäsen pöläyksen vertaa vainua oikeista.
  P.S. Vaikka otsikko kuuluu "MAAILMAN RAUHA", eksyin esittämään kysymyksiä pahasta. Lienevät asiat sidoksissa kuitenkin.
Voittaako jompi kumpi, vai onko ihmiskunta tuomittu keikkumaan näiden välillä hamaan loppuun saakka?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti