perjantai 9. toukokuuta 2014

TIE

  Tie on kiehtova sana. Sen lisäksi, että se nykyään tarkoittaa maastoon rakennettua, tai muotoutunutta, nykyään lähinnä ajoneuvoille ja kevyelle liikenteelle omistettua kulkuväylää, sitä käytetään puhuttaessa, elämästä, urasta, ammattiinvalmistumisprosessista, esimerkkinä tavasta toimia tai elää, muutamia listatakseni. Ehtoopuolen ihminen on yleensä kulkenut pitkän tie, jostakin johonkin, kehdosta hautaan, kasvatuslaitoksesta katkaisuhoitoon, yliopistosta öky-yhtiön hallitukseen, Saimaan saaresta eläkkeelle. Lukemattomissa lauluissa kerrotaan "pitkästä tiestä", "omasta tiestä", ties mistä "tiestä". Ihmisen päätöksiä kuvataan "valituksi tieksi".
  Kalle Päätalon kirjoissa ihmisen elosta ja olosta käytetään sanontaa "elämän varsitien tallaaminen". Varsitie tarkoitti Kallen maalailemina aikoina talvisavotassa hakkuupaikalta lanssille johtavaa hevostietä. Lanssi puolestaan oli puiden varastointipaikka jäällä, ja sieltä ne kevään saavuttua uitettiin pois. Eli kuvaava sanonta, sopii niin tukeille ja pölleille, kuin ihmisellekin.
  On Runoilijan tie, on Kansallisteitä, on Museoteitä, on Postiteitä, on Sininen tie, on Tervatie, oli Raatteen tie, etc. Aleksanteri Suuren valloituretkistä syntynsä juontava Silkkitie oli vuosisatoja pallomme tärkein väylä, aina siihen asti, kunnes merireitit Aasiaan löydettiin.
  Raamatun mukaan Jeesus sanoi: "Minä olen tie, totuus ja elämä". Virressä puolestaan veisataan: "Tämä tie vie viimein taivaaseen". Mitä moninaisemmat lahkot, kultit, mystiikkaan tai mytologiaan suuntautuneet ryhmittymät puhuvat "tiestä" tarkoittaen heidän oppiensa mahdollistamaa matkaa onneen, auvoon, rauhaan, tasapainoon, ikuiseen elämään.
  Tie voi olla pitkä tai lyhyt; Highway 1 Australiassa on 14 800 km pitkä, Sarkatie Hollolassa alle 50 m lyhyt. Tie voi olla sileä tai kivinen. Tie voi olla leveä tai kapea. Tie voi olla tasainen tai mäkinen, Tie voi olla sula tai liukas. Mutta tarkoitettakoon "tiellä" kulkuväylää, tai olkoon se metafora, on sillä aina yksi ominaisuus; se alkaa jostakin ja johtaa johonkin.
  Tie on myös mm. Frederico Fellinin loistava elokuvaklassikko (La Strada, miksi tie on naispuolinen?), Cormac McCarthyn mainio scifi-opus, ja sen pohjalta John Hillcoatin ohjaama katsomisen arvoinen elokuva, ainakin Chisun, varmasti monen muunkin biisi, tunnetuin lienee Paul Ankan sanoittama ja Sinatran Frankin esittämä, alun perin ranskalainen laulu "My Way". Ja onhan "tie" englannin kielessä "sitoa", detalji, mikä ei kuulu kontekstiin lainkaan, yhtään, vähääkään, tipan vertaa, eikä sen siunaamaakaan.
  Itse olen oman tieni aikaa sitten sisäistänyt, voin sen laitaa siis dallata. Tosin joskus saattaa tulla möyrityksi ravissa, ihan metsän puolellakin, valitettavasti.

Syksyinen tie saattaa olla kaunis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti