tiistai 27. toukokuuta 2014

ELÄMÄÄ SUUREMMAT MITTELÖT

  Kaksi viikkoa ja rapiat, sitten se alkaa, kuukauden rutistus, penkkiurheilijan Eden, suurista suurin, urheilun genren kuningas,  jalkapallon mm-kisat. Meikäläinen iltauninen hemmo joutuu muuttamaan tottomuksiaan, viilaamaan tapojaan, totuttelemaan epäsäännöllisiin nukkuma-aikoihin. Onneksi kaltaiseni oman ajan hallitsija voi päivisin univelkaa lyhentää.
  Ensimmäiset mm-mittelöt, joita toden teolla seurasin, olivat vuoden 1970 Meksikon kisat, 1966 Englannissa järjestetyt olivat vielä teinihuumaa elävälle kaukaiset. Muistan noista Meksikon peleistä  Pelen, maaleista Mullerin, liberoista Beckenbauerin, sielukkaista Seelerin, muulinpotkuista Rivelinon liukkaudesta Jairzinhon, hanakkuudesta Rivan, joitain luetellakseni. Asuimme Anttola kk:ssä, Pennilän katolla. Vanhempani ja Haneli olivat lomareissulla, muistaakseni Pariisissa. Koistis-Pertti, Ahosen Riti ja minä katselimme pelejä yötä myöten. Olin Kokkosenlahden sahalla töissä, ja oli tuskallista aamuisin herätä, kello ei tahtonut olla riittävän tehokas, senhän voi sulkea! Onneksi Jormalaisen Antero kulki kyydissäni töihin. Ei ollut kerta, eikä kaksi, kun heräsin ovikellon sitkeään rimputukseen. Brasiliahan se mestariksi leivottiin, kuinka käynee tänä vuonna. Kisat on järjestetty 19 kertaa, ja isäntämaa on  mestaruuden kuusi kertaa saavuttanut, joten ei Brasilian voitto mitenkään epätavallinen olisi.
  Brasiliassa on ollut vaikeuksia kisoihin liittyvien rakennusprojektien kanssa; stadionit tullevat ajoissa valmiiksi, mutta liikennejärjestelyt on paikoin pahasti kesken. Kuinka lienee faveloiden, eli slummien siivoamisen laita? Niin tai näin, pelit pärähtävät perinteisesti käyntiin isäntämaan kamppailulla (Brasilia-Kroatia) 12.6. Lohkojahan on kahdeksan. Lohkosta A menee jatkoon Brasilia, toisesta paikasta kova kahina Meksikon ja Kroatian kesken, B:ssä lienee selviö Espanjan ja Hollannin eteneminen, C  (Kolumbia, Kreikka, Norsunluurannikko, Japani) on ympäripyöreä, D vaikuttaa Englannin ja Italian heiniltä, vai yllättääkö Uruguay?, E:stä Ranska jatkoon, toinen arvoitus, F myös toisen osalta auki, Argentiina eteenpäin, G putkauttanee Saksan ja Portugalin pudotuspeleihin, H:ssa Venäjä ja Belgia todennäköisimmät. Pertsan näkökulmasta vippuustaisi siltä, että Euroopassa on valtikka, kuudentoista joukkoon mennee täältä 10, jopa 11, Etelä- ja Väli-Amerikasta 5 tai 6, Afrikasta 1 (Nigeria), muuta saavat nuolla näppejään.
  Kuka sitten mestariksi? Kotijoukkue? Jatkuuko Espanjan triumfi? Argentiinan iskukyky? Saksan tasainen varmuus? Yllättääkö Ranska, Hollanti, Englanti? Tuleeko joku ”puun takaa”? Vaikeaa on ennustaa.  Mikäli minulta kysytään, Brasilia tai Argentiina. Toki Italia (1934 ja 1938), sekä Brasilia (1958 ja 1962) ovat kahdesti peräkkäin onnistuneet pokaalin nappaamaan, mutta en kuitenkaan usko Espanjan siihen kykenevän. Vaan kukapa tietää? Joka tapauksessa ilolla odottelen valvottuja öitä, kauniita maaleja, mestarillisia syöttöjä, viuhuvia vapaapotkuja, ammattitaitoista tuomarityöskentelyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti