keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

LOMALTAPALUU JA KEVÄTASIAA

Anttolasta on kotiuduttu, aikaerosta toivuttu, kävelysauvoihin totuteltu, Elisa Viihde asennettu, Hollolassa kaikki hyvin. Kun ei niin hirveesti ole uutta asiaa mieleen pakkautunut, ehkä saatuani luettua eilen aloittamani Esko Valtaojan "KAIKEN KÄSIKIRJA, Mitä jokaisen tulisi tietää"-teoksen, tälläytänkin tähän 2-3 v. sitten kirjoittamiani ajatuksia kevään tulosta. Ne kun tulevat päivä päivältä ajankohtaisemmiksi.


KOIRANKAKAT JA MUUTA ROSKAA

  Aina keväisin nousevat koirankakat isoilla kirjaimilla otsikoihin, ajankohtaisohjelmiin ja ihmisten small-talkkiin. Koirista tulee melkoisia rikollisia, yhteiskunnan vihollisia, pahimman laatuisia anarkisteja. Myönnettäköön, ettei koiranpaska päkiässä ole mitenkään mukavaa, varsinkin, jos sitä ei huomaa, ennen kuin kyläilytalon emäntä alkaa niiskutella nenäänsä ja katsella eteisen mattoaan. Asiahan on kuitenkin niin, että jonkun viikon päästä lumien sulamisesta ikäviä läjiä ei näy missään, vaikkei niitä olisi harjakoneella pois pestykkään. Mutta entäs kuinka on laita toisen eläinlajin, nimittäin ihmisen, jätösten kohdalla? Kun lumi alkaa vajeta, paljastuu uskomattomia asioita. Näkyy ehjiä ja rikkinäisiä pulloja, enemmän tai vähemmän litistyneitä tölkkejä, ilotulitteiden jäänteitä, kymmeniä mäyräkoiran (enkä nyt puhu (Helmistä) kuoria, satoja makeis- pusseja, suklaapatukan kääreitä, muovipulloja ja -kasseja, mehupurkkeja, ties mitä. Ja ihmisillä tuntuu olevan ulkoillessaan kova nälkä, niin paljon löytyy HK:n sinisen pakkauksia, maitotölkkejä ja tyhjiä jogurttipurkkeja. Savukkeista näyttävät Smart, L&M ja Pall Mall olevan listan yläpäässä. Näitä kaikkia, paljon muuta satunnaista lojuu kävelyteiden varsilla. Entäs, kun suunnataan katse autoreittien pientareille? Silmä ottaa, jo edellä lueteltujen jätösten lisäksi, ainakin hirvittävän määrän pahvisia tai styroxisia juomamukeja, noutoruoka-pakkauksia sekä muovisia tuulilasin pesunestepulloja ja kannuja. Saattaapa ei niin kovin tarkkaavainen havainnoitsijakin huomata auton ikkunasta nakatun, luultavasti kotoa tuodun roskapussin, mitä varisparvi mielikseen levittelee.
  Nämä kulutusyhteiskunnan ulostuksethan eivät häviä itsekseen, ainakaan kaikki, eivätkä ihan äkkiä. Ei, ne täytyy käydä pois poimimassa, ainoastaan ehjät pullot ja litistymättömät tölkit saattaa joku lempeäsieluinen lähimmäinen kerätä pois. Ja millä varoilla tämä kaikki kustannetaan? Koiraveroillako? No eipä tietysti, eihän koiraveroa edes ole enää, kuin n. kymmenessä kunnassa. Eikä koiraraukoilla liene osuutta asiaan, jos sitten omistajilla onkin. Mieltäni on muuten aina askarruttanut, mikä tekee tuotteen pakkauksesta niin raskaan ja hankalasti kuljetettavan, ettei sitä kykene takaisin kantamaan, vaikka on pakkauksen tuotteineen loistavasti jaksanut paikkaan A viedä!?
  Tämä kaikki ilmestyy kevätlumien alta, mutta haluan vielä tuoda julki, mitä merkillistä on vastaani tullut vuosien saatossa kävelyreittejä ja kuntopolkuja tallatessani. Olen nähnyt teiden varsilla tai metsissä, joskus hyvinkin kaukana lähimmästä autokelpoisesta väylästä, mm. jääkaappeja, sähköliesiä, mikroaaltouuneja, televisioita, näyttöpäätteitä, purettuja keittiökalusteita, rakennusjätettä, vanhoja huonekaluja, auton akkuja ja renkaita, risoja polkupyriä, hylättyjä ja osittain tai kokonaan revittyjä autoja, joitakin luetellakseni. Olipa kerra valurautainen kylpyammekin ainakin puolen kilometrin päässä autotiestä! Entä osaako joku kertoa, mitä tekemistä tv-antennilla tai sähkövatkaimella on keskellä metsää? Kuka ne kaikki oli sinne kiikuttanut? Eivät ainakaan koirat, siitä voin panna pääni pantiksi! Mutta mitä pyörii ihmispolon päässä, kun hän niska limassa roudaa pakastinta pitkälle pusikkoon? Jos se on jonkin asteinen protesti, niin pieleen on kyllä mennyt. Eikö olisi helpompaa viedä tavarat sinne, minne ne kuuluvatkin. Kodinkoneiden, ylipäätään sähkölaitteiden ja kaikenlaisten ongelmajätteiden, akut ja renkaat mukaan lukien, vieminen jäteasemille on ilmaista. Huonekalut, jos ovat välttävässäkään kunnossa, haetaan jopa kotoa. Rakennus- ja purkujäte täytyy tietysti viedä maksua vastaan kaatopaikalle, mutta jos joku on todistettavasti niin varaton, ettei pysty niitä muutamaa euroa maksamaan, tulkoon tällä puheella allekirjoittaneen pakeille, eiköhän asia järjesty.
  Kävin aamuna muutamana tankkaamassa läheisellä kylmäasemalla. Päiväni oli pilalla, kun näin bensapumpun viereen syydetyn roskaläjän. Oli ainakin muutama tyhjä tupakka-aski, karamelli-papereita, pysäköintilippuja ja käytettyjä paperinenäliinoja. Ja kahden metrin etäisyydeltä roskaamispaikasta löytyi kaksi roskista! Herää kysymys: onko tekijällä kaikki palikat balanssissa? Kotiin palattuani lähdin pää savuten sauvakävelylle. Jotta olotilani tulisi täydelliseksi, huomasin  tietenkin muun roinan ohella ojaan nakatun vanhan matkaradion. Joku saattaa ihmetellä, miksi     otan tällaiset ”pikku asiat” niin tosissani. Asia on tietenkin seuraavasti; jokaisen tulisi ensinnäkin ymmärtää, että pienistä puroista, etc. Sitä paitsi minusta näissä asioissa välinpitämättömyys on tyhmyyttä, ja ”tyhmyyden kanssa itse Jumalatkin ovat voimattomia”, kuten Isaac Asimov on viisaudessaan todennut. Voimaton ihminen tulee usein vihaiseksi.
  Asiaa en ole varmistanut, mutta muistan lukeeni, että Yhdysvalloissa joissain osavaltioissa on  voimassa laki, mikä tuomitsee autosta roskaamisesta kärähtäneen puhdistamaan tietyn matkan tien vartta. Totta tai tarua, sellainen laki Suomeenkin pitää saada, laajentaen tietysti koskemaan myös jalankulkijoita! Sitten kunnon valvonta päälle, varmasti olisi tilanne parin vuoden kuluttua toinen.
  Melko vähän ulkomailla liikkuneena, en osaa ottaa kantaa Suomen roskaamisasteeseen kontra muut maat. Sen, minkä olen Keski-Eurooppaa kiertänyt, on minulle kuitenkin jäänyt kuva siistimmästä ympäristössä. Varsinkin Hollanin läpi ajaessani kiinnitti huomiotani tien varsien puhtaus. Mutta se oli -70-luvun alussa se, nykytilannetta en tunne.
  Tässä sepitelmässä ei ole käsitelty lainkaan ”laillisen” jätehuollon aiheuttamia ongelmia, saatikka sitten isojen firmojen ja laitosten aiheuttamia katastrofeja. Ergo; eiköhän yritetä kestää  joka- keväinen parin viikon koirankakkapujottelu ja pyritä toimia niin, ettei ihmiskunta, tietysti eläin- ja kasvikunta myös,  joutuisi tulevaisuudessa kärsimään, sillä ajattelemattomuuden, välinpitämättö-myyden tai tahallisuuden seuraukset voivat kestää tovista kymmeniin tuhansiin vuosiin.

Näitä aikoja odotellen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti