perjantai 5. huhtikuuta 2013

VESIVAHINGON VAARA

Männämaanantakina, kun kotoutumisesta oli kulunut pari tuntia, ja Hilppa oli laittamassa alakerrassa pyykkejä konheeseen, kuului sieltä jotakin mölinää. Menin kuulostelemaan, mikä on hätänä. "Hei, täältä valuu vettä, meidän katto vuotaa!", huuteli vaimo hädissään. No minä siihen: "Eihän nyt per...le välipohja mihkään vuoda, vuotaako putket!" ja syöksyin raput alas. Tilannehan selvisi parilla silmäyksellä, syy hieman myöhemmin. Ns. pukuhuoneen katossa ulkoseinänurkalla olevasta raitisilmaventtiilistä tippui vettä. Ensin ajattelin, että se johtuu kondensiosta. Mutta kun menin asiaa tutkimaan, venttiililautasta kallistelemaan, sieltä lorahikin tavaraa oikein kunnolla. Äkkiä ämpäri alle, sitten äplistelemään. Irrotin koko venttiilin kehikoineen päivineen. Johan selvisi: vesi tulee suoraan ulkoa!. Nimittäin ulkosäleikkö (siis ei Unelma Säleikkö) on sokkelissa ulkoseinällä. Nythän oli käynyt niin, jotta venttiilin vieressä on vesikouruista alas johdettu syöksytorvi. Kyseessä on pohjoisseinusta, ja tietysti myös lape. Lumi oli vasta alkanut pikkuhiljaa päivisin sulaa, niin että vettä alkoi valua syöksytorvesta. No, miksei tätä ollut aiempina keväinä tapahtunut. Selitys 1: Minä ja naapurimme Jukka olimme pöljyyksissämme kolanneet lumet pikku etupihaläntiltämme huut helevettiin, kuten muutamana aikaisempanakin keväänä (jouduttaaksemme lumen sulamista varjopuolelta). Nyt vain poikkeukselliset olosuhteet olivat johtaneet siihen, että sienustalle oli muodostunut jääkerros aivan tuuletussäleiköjen alareunan korkeudelle. Siispä sulavesi pääsi esteettä lirisemään sisätiloihin.
Minä tietysti heti kertomaan naapurille; heille ei vesi ollut vielä ehtinyt sisätiloihin asti. Eipä siinä muuta, kuin toimenpiteisiin: hakattiin jäätä rautakangella pois venttiilien edest. Se auttoi seuraavaan päivää, mutta sitten lisääntynyt virtaama syöksytorvesta ei enää ollut hallittavissa, vaikka laitoimme ämpärin torven alle; se nimittäin alkuillasta täyttyi alle puolessa tunnissa. Siispä seuraavana päivänä kävin ostamassa pari metriä viemäriputkea ja 45 asteen kulmaliitoksen. Saatiin vesi johdettua kauemmas. Mutta sitten tulikin vastaan selitys 2: Talon edessä kulkeva katu on rakennettu aivan liian korkealle (toinen vaihtoehto, talo tehty liian matalalle ei oikein stemmaa, koska katu on tehty valmiiksi myöhemmin). Eli kadulta on kaato taloon päin. Eli vaikka olimme hakanneet syöksytorvelta kadulle vesiä kuljettavavan (siis minkä pitäisi kuljettaa) kourun auki, ja asetimme jatkoputken tuomaan veden siihen, virtasikin tämä pahalainen takaisin talon seinustalle! Vasta kun käänsin putken johtamaan veden sivuun, pihalle, ollaan nyt saatu olla pari päivää melko rauhallisin mielin.
Tuleepa mieleeni kysymys: Entäpä, jos kevät olisi ollut viikon aikaisemmassa. Jospa vettä olisi alkanut vitrrata muutaman litran tuntivauhdilla sisätiloihin, juuri kun olimme poksauttaneet Kukko-tölkit Avokkaassa auki? Paha paikka, sano Korhonen hautaa. Olisihan naapuri tietysti ennen pitkää asian huomannut, ja hänellä on avain meille. Mutta helposti olis  saattanu taloyhtiölle koitua tonnien lasku kuivatuksesta ja korjauksesta.
Mutta tällä kertaa näin. Liitän vielä ymmärrettävän, selväsanaisen, harvinaisen kansantajuisen, itsestään selvyyksien kuninkaaseen verrattavan ja mitään lisäystä kaipaamattoman selvitykseni tueksi valokuvan tosi pösilöitä varten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti