sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

LAUANTAI

Meillä käytössä olevan eurooppalaisen stadardin mukaan lauantai on viikon kuudes päivä, kun se roomalaissa ja juutalaissa kaleterissa on viimeinen, seitsemäs, ja saanut nimensä Saturnuksen mukaan.
Suomen "lauantai" ja Ruotsin "lördag" juontuvat muinaisgermaanisesta sanasta laugr, mikä tarkoittaa kylpyä. Sama merkitys on aivan lähinaapuriemme maorien lauantaita merkitsevällä rahoroi-sanalla. Siinäpä triviaa wikidediasta.  
Repaleisen koulutaipaleeni ajan kävin lauantaisin koulua (jos satuin viitsimään, siis loppuaikoina). 5-päiväiseen työviikkoon meillä siirryttiin 60-70-lukujen taitteessa, kouluissa 1971 syksyllä.
Mehän oltiin silloin Räihämöisen kera Weiblingenissa, Stuttgartin lähistöllä Gartengestaltung Jagob Simons-nimisessä puutarha- ja pihafirmassa duunissa. Sielläpä ei vapaista lauantaista oltu haaveiltukkaan. Viitenä päivänä tehtiin 10-12 tuntista päivää, lauantaina vähän lyhempää. Ylityömaksut oli silkkaa jumalanpilkkaa. No, tammi-helmikuun vaiheilla oli viikko-pari lunta maassa, se oli, jollen väärin muista, palkallista vapaata.
Taisi olla juuri sillä "vapaajaksolla", kun käytiin Neckar-stadionilla katsomassa VfBStuttgartin ja FC Bayer Munchenin matsia. Maalaispojat oli ihmeissään; Muller, Beckenbauer ja kumppani livenä, katsomossa kymmeniä tuhansia faneja, olutta, jägermeiteria ja konjakkia sai ostaa "jäätelöpojilta". En muista enää lopputulosta (taisi olla 1-2), olin niin pyötrryksissä, enkä suinkaan lämmikkeiden tarjonnasta! Se siitä reissusta, tällä erää. Joskus tarinoin siitä vähän laajemmin.
Lauantaihin kuuluu täällä koto-Suomessa tietysti sauna, viina ja putka. Siihen liitetään makkara, huuma, lotto ja -illan valssi. Se on jätkällä, niikuin herrallakin. Moni nukahtaa kyseisenä yönä kätensä päälle, ja saa lauantai-illan halvauksen. Ennen vanhaan lauantai-iltaa vietettiin Mikkelissä Kahverissa, Stopparissa, Pillingissä, Sutikan Vintillä, Karvahatussa, jotkut Vaakunassa, hienommat Nuijamiehessä. Terveiset Rohusen Markulle, hän kun 15-vuotiaana, täyspartaansa sivellen totesi Sutikan Vintillä kossuvissy kädessään "harmi, ku en pääse sisään, ennen ku kolmen vuoden kuluttua".
Vieläpä anekdootti tuolta ajalta, siis Mikkelistä. Karjalaisen Tane, nuori mies, ken joka lauantai tempaisi mittansa viinaa, lähti "avajuuteen, joutui putkaan. Hänpä valmistautui tapahtumat tiedostaen iltaan piilottamalla norttiaskin ja tulitikut sukanvarteen. Olihan mukavaa tempasta savut, kun aamuyöllä pahnoilta havahtui!

Tässä "studiossa" miä yleensä näitä loruja rustailen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti