tiistai 22. tammikuuta 2013

TARKKAILIJA

Minusta on tullut tarkkailija. Käyn muutaman kerran viikossa iltapäivisin kauppakeskus Triossa tai Sokoksella nauttimassa tuplaespresson. Näissä paikoissa on Lahden suurin ihmisvirta, runsain kävijämäärä päivittäin. Samalla seuraan ihmisten käyttäytymistä, pukeutumista, etc. Varhaisteinit kokoontuvat laumoina omilla alueillaan. Heidän pukeutumisensa tai käytöksensä ei juuri toisistaan poikkea. Jos joku ei soita, tekstaa tai surffaa puhelimellaan, on se ainakin kädessä.
Noin 16-19 vuotiaat nuoret liikkuvat 2-6 hengen ryhminä. He kokoontuvatt kahviloissa tai kuljeksivat myymälöissä. Pukeutumisessa alkaa näkyä eroja. On ns. "tavallisesti" pukeutuneita ja muotitietiosesti varustauneita ja esiintyviä. Puhelin kuuluu oleellisesti kuvioihin.
20-30 vuotiaat ovat usein pareina, joko nainen-mies, nainen-nainen tai mies-mies. He istuksivat kahviloissa virvokkeiden parissa jutellen. Joukossa on tavallisia tallaajia, muotitietoisia snobeja ja dandyjä, mutta massasta alkaa myös erottua tyylitietoista (mikä ei tietysti ole sama kuin muotitietoinen) joukkoa. Puhelimen käyttö on hillittyä.
Ikäkauttaan 30 vuotiaista myöhäiseen keski-ikään elävät ovat useimmiten yksin. Tekevät ostoksia, käyvät pikaisesti nappaamassa jotain välipalaa. Pukeutumisen suhteen tyylejä on laidasta laitaan. Huomaa kuitenkin, ettei arkena monellakaan heistä ole tarvetta koreilla vaatteillaan. Puhelinta käytetään tarvittaessa.
Eläkeiän saavuttaneet ja vanhukset liikkuvat joskus yksin, usein myös pariskunnittain. He tekevät ostoksensa, harvemmin tulevat kahviloihin. Pukeutuminen on asiallista ja vuodenaikaan sopivaa. Puhelimia näkee harvoin.
Sellaista siis Lahden keskustassa. Kesällä, kun kansa parveilee kaduilla ja puistoissa, täyty mennä kameran kanssa jatkotutkimuksiin.

Etteikö muoti toista itseään? Iso-tätini Anna v. 1919


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti