torstai 24. tammikuuta 2013

KIRJOITTAMISEN SIETÄMÄTÖN VAIKEUS

Olen parikymmentä vuotta satunnaisesti kirjoitellut. Aluksi kirjoituskoneella pöytälaatikkoon, sittemmin tietysti PC:lla. Yhden scifi-jutun sain aikaiseksi jo kirjoituskoneaikana. Lähetin se jopa kustantajalle. Parin kuukauden odottelun jälkeen nivaska tuli kiittäen ja valittaen takaisin. Olen kyseisestä sepitelmästä päivittellyt koneelle n. 70 % vuosi pari sitten. Pitäs vissiin tehdä se loppuun. Huomasin muuten kirjaa uudelleen kirjoittaessani yli 15 vuoden jälkeen, että muutama silloinen fiktio oli jo toteutunut, muutama teoria kumottu. Kehitys kehittyy, aika vauhtia.
Jokusen novellin kokoelman olen myös kustantajalle toimittanut. Ei sekään tärpännyt. Eipä ole helppoa mitään koulutusta asiaan omaamattomalla saada tekstejään julkaistuksi. Tai sitten pitää olla tosi lahjakas. Tai tosi sitkeä, siitäkin esimerkkejä on. Minä kun en ole kumpaakaan, tyydynkin rustailemaan blogeja ja jotain yritelmiä koneen syövereihin.
Se vähä, minkä olen kirjoittanut, on osoittanut sen olevan mielialahommaa; aina ei suju, vaikka minkä tekisi, joskus lauseita tulee itsestään. Jos vakavasti aikoisi kirjoittaa, tulisi ongelmaksi, mikä on tekijäänsä lähinnä, hänelle ominta. Kirjoittaako faktaa vai fiktiota, draamaa, ja jos, niin tragediaa vai komediaa, vai proosaa? Novelleja? Scifia vai fantasiaa? Dekkareita? Lapsille, nuorille vai aikuisille suunnattua? Itselleni ovat kuitenkin novellit läheisimpiä. Ehkä siksi, ettei pitkäjännitteisyyteni ole  välttämättä romaanin mittainen.
Joka tapauksessa aion kertaalleen kirjoittamani, työnimen "Feidippes" omaavan teoksen vielä saattaa valmiiksi. Sitä en tiedä, lähetänkö sitä enää millekkään kustantajalle. Aika näyttää.
Toisaalta: "tempus fugit" . Jos aikoisin jotakin kirjallisuuden saralla saada aikaan, olisi korkea aika ryhtyä tosi toimiin. Kun muistikin on jo sitä luokkaa, että kaikki pitää tallentaa,kauppalaput, tapaamiset, auton huollot, laskujen eräpäivät, kaikki. Varmuuden vuoksi.
Jos saan vielä ahaa-elämyksen, ja löydän muusani, niin saattaa olla, että vielä jotakin yritän. Sillä: verba volant, littera scripta manet".

Pitäsköhän lukee? Päätalokin tätä nuorena selaili.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti