torstai 28. joulukuuta 2023

TALVILOMA LÄHESTYY

  Eipä ole näköjään muutamaan päivään tullut kirjoitettua. Siis kärsikää. Joulu alkaa olla takana. Enää kinkunrippeet ja juureslaatikon tähteet jäljellä on. Ja kuusi tietysti tönöttää vielä olkkarissa, kyttelikkö ikkunalaudalla. 

  Uusi vuosi on pian. Sitä juhlistetaan maltillisesti nauttimalla nakkeja ja perunasalaattia. Väliäkös näillä vuosin näistä vuosista. Vanha tai uusi, sama bluesi. 

  Keskiviikkona lähdetään aamulla sianpieremän aikoihin talvilomalle. Lähdetään koiravahdeiksi Tainan ja Hanelin luo. Koko perhe matkustaa nimittäin Islantiin. Palaavat sunnuntaina. Nokisina, mutta kokemusta rikkaampina. 

  Mikäs meidän on Sappulanselän laitamilla ollessa. Lämmin pirtti, pakasteet täynnä hirveä ja jänistä, äly-tv, seuraa kahden koiran verran enemmän kuin kotona. Ja silmä lepää, kun tuvan ikkunasta katse tapaa oikealla Ukonsaaren, kääntyy selän takana siintävään Kotaniemeen, kääntyy Kaupinsaareen, tarkentuu lähempänä oleviin Kitosaariin, hipaisee Pikolahden perukoille päätyessään Akanhaudanniemeä. Tuttua tutumpaa. 
  Pihalle mennessä silmät tavoittavat mäen päällä, peltoaukean takana, Piskolan, syntymäkotini. Tuota peltorinnettä joskus penskoina laskettiin hankikannon aikaan kirkkoreellä, Ritva, minä ja tuskin kynnelle kykenevä Haneli. Läpi pajukon, jäälle asti, pyyhälsi omin luvin käyttöön otettu reki. Jäällä petti hankikanto, reki upposi kohvaan. Ei se omin voimin sieltä noussut. Isä-Erkki apuun. Ja, Hectoria mukaillen, "jos oikein tahdon muistaa, kai meitä moitittiin". Mutta tuo kuluu toiseen tarinaan. 

  Saa nähdä, tuleeko talvilomasta hiihtoloma? Suksia kyllä autoon pakataan. Ennusteen mukaan pakkasta on parikymmentä astetta. Jos lisäksi viima käy, niin voi ulkoilu jäädä koirien ulkoiluttamiseen. Lyhyen kaavan mukaan sekin. Toivottavasti ennusteet eivät pidä kutiaan. Niinhän useimmiten käy. Tarkoitan, että että toteutunut säätila ei ole ainakaan nyt ennustettua kylmempi. 

  Kun Anttolasta kotiudutaan, on jo lähes viikko vuotta 2024 kulunut. Mutta ennen "talvilomaa" löytyy kalenterista tapahtumia. Tänään on taloyhtiön yhtiökokous. Lakisääteinen sellainen, ja siellä käsitellään myös ensi vuonna alkavaksi aiottua putkiremonttia. 

  Tuli näköjään liioiteltua. Tsekkasin kalenterin. Tuo yhtiökokous olikin ainoa sinne merkitty tapahtuma. Tai oli siellä pari muistutusta suoratoistoilla alkavista ohjelmista, mutta niitä ei lasketa. 

  Eilen käytiin kinkunsulatuslenkillä liukulumikenkien kanssa Messilässä. Tänään mennään myös. Lunta on gofkentällä aika lailla. Raskasta hiihtää, kun ennen joulua olleen suojan jälkeen pakkanen on kovettanut hankea. Uutta luntakin on tullut päälle, eikä kovettunut hanki kanna, vaan "tipauttaa" joka potkulla. Nyt onkin mukavampaa hiihtää kentän laidoilla metsässä, missä ei ole niin paljon lunta. 

  Tässä tärkeimmät. Loppuun muutamia kuvia joulunajalta. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti