perjantai 15. joulukuuta 2023

LÄRINÄÄ TAPPARISTA

  Lärinää tapparista, eli tarinaa läppäristä. Eilen siirsin vanhalta ulkoiselta kovalevyltä joitain kuva- ja videotiedostoja muistitikulle. Sellaisia, joita ei mielestäni pilveen ole tallennettu. Pari videota Iiriksestä kesältä 2017 laitoin whatsappilla Annalle ja Hilpalle. Annan ottamia ne olivat, oli ne minulle lähettänyt. Molemmat muistivat tilanteet: Iirksen ensimmäinen soutuyritys ja hänen nuotion sammutus- tai sytytyspuhaltelunsa hiillokseen kodalla. 

  Jossain vaiheessa iltaa päivitti läppäri järjestelmänsä. Kun se sitten käynnistyi uudelleen, niin alkoivat ongelmat. Kun koneen aukaisee, tai se on mennyt lepotilaan, niin täytyy antaa pin-koodi. Eli olen sellaisen tavan valinnut. Kun illalla yritin koodia naputella, niin mitään ei tapahtunut, eli numeroita ei ilmaantunut kenttään. Ajattelin, että näinköhän ulkoiselta muistilta siirtämäni jutut aiheuttivat tämän haitan? Vaikka kyllä niin ulkoiselle kovalevylle kuin muistitikullekin tein virustarkastuksen ennen kuin ne aukaisin. 
  Sammutin koneen, käynnistin uudelleen. Sama juttu. Sitten klikkasin ruudulla näkyvää pientä tekstiä Oletko unohtanut pin-koodisi. Kone jauhoi hetken. Sitten se pyysi kirjautumaan Microsoft-tililleni. Se onnistui siten, että kone lähetti puhelimeen Authenticator-sovellukseen tarkistusviestin, jonka kuitattuani aukesi värkki. Klikkasin pin-koodin vaihtamissivun pois. Kaikki pelasi. 
  Jätin koneen hetkeksi rauhaan. Kun sitten menin laittamaan sitä kiinni, niin se oli mennyt lepotilaan ja pyysi taas pin-koodia. Sama souvi. Ei kirjoittanut mitään. Pakkosammutin läppärin ajatuksella, että aamulla uusin voimin.

  Aamulla voimat olivat uudet, läppärin kujeet vanhat, eli eiliset. Samaa puliveivaamista. Välillä luulin, että nyt se alkoi taas toimimaan, mutta ei. Kone saattoi ottaa joskus pin-koodin vastaan, mutta kun sitten aloin sitä käyttää, niin ei kirjoittaminen onnistunut, eli ei merkkejä ilmaantunut näytölle. 

  Päivällä kyllästyin temppuiluun, lähdin ajamaan Giganttiin. Läppäri on ostettu viime huhtikuussa, ja minulla on siihen hankittuna myös viiden vuoden ELCAR jatkotakuu.  
  Jouluruuhkan seasta onnistuin pääsemään huoltomiehen puheille nopeasti. Selitin tilanteen. "Katsotaan". hän sanoi. Avasin läppärin. Kaikki toimi!
  Kaveri sanoi, että ehkä se päivitys, joka eilen tapahtui, ei ollut mennyt kunnolla läpi, ja nyt, kone on levännyt, se on alkanut pelaamaan.  "Jos ongelmat palaavat, niin tule ihmeessä uudestaan, mutta en kyllä nyt heti ottaisi konetta tarkastukseen" jatkoi heppu. 
 "Niin tehdään", vastasin.

  Kohta kotona avasin läppärin. Voi vi**u! Sama vika, ei kirjoittanut pin-koodia sarakkeeseen! Hilppa tuli selän taakse ällistelemään. Hän kysäisi "oliko sulla hiiri mukana Gigantissa?"
  "No ei ollut!, sanoin. Irrotin langattoman hiiren lähettimen UPS-portista. Jo vain! Kone alkoi pelittää normaalisti. Hilppa siis äkkäsi ongelman ennen nörtti-Peppeä! 
  Vika oli ilmeisesti vuosia vanhassa langattomassa hiiressä. Se sai läppärin jotenkin sekaisin, sillä se, että kirjaimia, tai numeroita, ei ilmaantunut tarkoitettuun paikkaan, ei ollut ainoa ihmeellinen juttu läppärin käytöksessä. 

  Hiireen olen tottunut, ja läppärin käyttäminen ilman sitä on opettelemista. Ja hidasta, ainakin minulle. Mutta ei hätää. Onneksi oli varakangasta pakalla. Eli tuluksista löytyi toinen langaton hiiri. Se on ollut samassa liitossa Chromebookin kanssa. Muuten, elekee ostakee Chromebookia. Käyttökokemukseni eivät ole mairittelevia. 

  Nyt masiina toimii kuin entisen junan vessa. Passaa odotella joulua. Kinkkukin on ostettu, joulusiivous tehty, lahjat koko lailla hankittu. Laitanpa tämän tapparilärinän loppuun pari kuvaa niistä, jotka kovalevyltä siirsin muistitikulle.  

  Iiris ja Helmi maaliskuussa 2015



Kalasääski 30.4. 2016


Lienee sama, tahi puoliso 7.5.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti