Olen viime päivinä lukenut Håkan Nesserin uusinta suomennosta Kirjailijan viimeiset päivät. Heikolla menestyksellä. Nesser kirjoittaa sellaista tekstiä, että jos ajatus ei ole mukana, niin on pian tippunut kyydistä. Konsta Pylkkänen, jos vielä eläisi, ja Nesseriä lukisi, saattaisi kuvailla kirjailijaa salaviisaaksi. Monta kertaa olen joutunut selaamaan sivuja taaksepäin, kun teksti on alkanut tuntua mystiseltä.
Täytyy keskittyä, vaikka väkisin, sillä kirjalla on vain kahden viikon lainausaika, ja Hilppa luki sen ensin. No, on minulla vielä monta päivä aikaa. Kun saadaan viikonloppu kunnialla taakse, niin eiköhän keskittyminen ole taas luokkaa parempaa.
Jotakin on Nesserin teoksesta sentään jäänyt mieleen. Komisario Gunnar Barbarotti miettii jossain vaiheessa, että vanha persialainen ajatelma hyvä valhe kulkee Bagdadista Konstantinopoliin, kun totuus vielä etsii sandaaleitaan on valitettavan usein totta.
Myös sana impertinentti esiintyy tekstissä muutamaan kertaan. Se lienee anglismi sanasta impertinent, mutta ei taida olla kovin yleinen.
Toinen juttu, joka on keskittymiskyvyn notkahduksen piikkiin pantava, on, että en ole saanut aikaiseksi kasata obligatorista kuvakirjaa Iiriksestä ja Liisasta. Perinteisesti olen sellaisen muutamaan joulupukin säkkiin tilannut. Mutta ei hätää tämänkään suhteen. Hyvin ehtii vielä, ja Ifolorin hädissään sekä sähkö- että etanapostilla lähettämistä tarjouksista on suurin osa vielä voimassa. Valitsen vain niistä edullisimman.
Ifolor on tosiaan hädissään, sillä olen monena vuonna jo marraskuun puolivälin paikkeilla kuvakirjatilauksen tehnyt. Saavat ensi viikon alkupuolella pyyhkiä tuskanhien otsaltaan, nukkua yönsä rauhassa, Ifolorin myynnistä vastaavat henkilöt.
Pappi kävi eilen. Ei enää poikanen, mutta nuorekas muodoltaan ja käytökseltään. Kahvit hörpittiin, asiat läpi käytiin. Huumorintajua papilla oli. Kun hän, pyynnöstämme, luetteli yleisiä siunaustilaisuudessa laulettuja virsiä, oli listalla myös Herra antoi, herra otti. Vilkaisimme Hilpan kanssa toisiamme. Mieleen tuli tietysti Freukkareiden Buuri Johannesburgista. Koska asitin, että pappi tosiaan ei ole tiukkapipo, sanoin hänelle, että jos kevennys sallitaan, niin tuo Herra antoi, herra otti toi mieleen ihan toisen laulun.
"Ai Freukkarit, et ole ensimmäinen, joka noin sanoo", tuumasi pappi.
Kun loppuvirttä sitten valittiin, oli vaihtoehtona Oi Herra, jos mä matkamies maan, uskalsin jo heti töksäyttää, että ei varmaan Tuomari Nurmion versio.
Joo, musiikkimiehiä oli pappi. Kitarakin oli hänellä mukana. Varmaan tietyissä omaistapaamisissa on sen laukusta kaivanut, virren luikauttanut. Meillä hän ei sellaista tarjonnut. Tulimme toimeen muutenkin. Muistotilaisuudessa hän sitten kitaransa kanssa jonkin virren säestää.
Perhe Tiilikainen tulee illalla. Aamulla on sitten ohjelma tiedossa. Aikaisin sunnuntaiaamuna he lähtevät kohti etelää. Iiriksellä on näet kisat Tikkurilassa. Aikamoista menoa on tytön harrastus. Onneksi noita kilpailuja järjestetään melko lähellä. Paitsi viime lauantaina Tallinnassa. Tai eihän Talinna kovin kaukana Espoosta ole, hieman hankalamman kulkuyhteyden päässä toki.
Tuo kisa soveltui muutenkin sovittuun matkaan. Tuli luistelut katsottua, sillä se striimattiin YouTubeen. Hyvin meni, Iiris oli kahdeksas, paras suomalaisista.
Nyt taidan lopettaa, tehdä vielä muutaman tarkastuksen. Pitää katsoa, mistä vyö puvun housuihin, mikä kravatti kaulaan, mitkä sukat jalkaan. Jos ei sopivia löydy, on aikaa hankkia.
Loppuun kuva Piskolan pihalta. Se on otettu 1952 tai 1953. Sanokaa te, olenko tuossa vuoden vai kahden ikäinen? Kuitenkin aikaan, kun vesi nostettiin vinttikaivosta, ja poikien polvihousut henkseleillä olivat pop. Minä olen äidin sylissä. Edessä keskellä on siskoni Ritva. Myös isovanhempani Anni ja Aleksi ovat kuvassa. Tyttö ja poika edessä oikealla eivät muistu mieleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti