maanantai 16. helmikuuta 2015

SUBSTITUTE

Substitute on tietysti The Who'n mainio biisi vuodelta 1966. Sitä mm. Järvisen Maken (mitähän Makelle kuuluu?) kanssa kuunneltiin ja tykättiin, nyt sanottas, että digattiin. Mutta onhan se muutakin. Me olemme nyt Helmin sijaisperhe, ainakin pari viikkoa. Ensi lauantaina Tiilikaiset muuttavat putki- ym. -remppaa pakoon Espoon Kivenlahteen. Onneksi sieltä fb:n kautta löytyi kaksio, vieläpä kalustettu! Nykyinen asunto pitää tietty tyhjentää, koska he laittavat pinnat uusiksi taloyhtiön hommien jälkeen. Siksi evakkoreissulle kertyy kestoa nelisen kuukautta. Lauantaina siis on muuttotalkoon. Jukka, Amin mies, tulee pakulla ja peräkärilllä varustautuneena apuun. Huonekalut, joita ei Esapoossa tarvita, roudataan Hollolaan lämpimään autotalliin, Jukan kautta löytyneeseen. 
Tämän viikon Anna ja Joni siis suorittavat pakkausta. Helmillä, joka on aina täysillä hommassa mukana, olisi liikaa äplistelemistä. Ja isäntäväen hermojen venymiskyky saattaisi kolkutella äärirajojaan. 
Parempi siis, että Hemppa on meillä, tutussa ja turvallisessa sijaiskodissa, ainakin niin kauan, kunnes muuttohulinat ovat takana, uuteen paikkaan ollaan kotiuduttu. Me kaikki, niin Tiilikaiset, kuin Lehkosetkin, oltiin valmistauduttu siihen, että Helmi asustelee meillä koko remppa-ajan. Olihan mahdollista, hyvin todennäköistä, että väliaikaisessa asunnossa ei eläimiä saisi pitää. Se ei onneksi nyt löytyneessä toteudu. Mutta jos vanha koira ei uuteen kotiin, sen outoihin ääniin jne., ei kotiudu, voi se Hollolassa oleskella lellittävänä. Noh, aika näyttää.

Kyllä Helmin meillä olla passaa, vaikka onkin snadisti mietteliään olonen.




Ulkona on aivan parahultainen talvipäivä; aamulla -15, puolilta päivin -7, ip. lupeissa -3, auringossa ties mitä. Helmin talviberberi on Helsingissä. Tänne jääminen tuli vähän puun takaa, kun muuttotouhut aikaistuvat logististista syistä viikolla. Täytyy siis odotella kelin hornistumista, ennen kuin lähtee koiraa lenkittämään.

Neljän viikon kuluttua ollaan Anttolassa, kulkutiet on tallattu kantaviksi, avanto duunattu, tupa saatu kotväen mieleiseen lämpöolosuhteeseen. Lauantaina 14.3. on sinne meininki sörnäyttää, viipyä seuraavan viikon sunnuntaihin. Olispa vaan tämänpäiväisen kaltaisia ilmoja! Jääkelit on vissiin kehnot, sohjoa on ja vettä löytyy jään alta sekä päältä. Mutta kyllä sinne lumikengillä pääsee! Pitää tarkempi raportti pyytää Hanelilta etukäteen. Helmin, vanhan koiran (kohta 11 v.) voi olla hankalaa jään yli tarpoa. Saiskohan sille rakenneltua lumikengät? Oletan, että kaupan hyllyltä ei löydy. Kevyestihän meikäläinen sellaset konstruoi; neljä halpaa pingismailaa, muutama kiinnitysremmi, vauvasaappaat monoiksi. Ei ku patenttia hakemaan!

Tää se on taas eessä, peltikatto luovuttaa lumensa auliisti.

Iiris kehittyy kuten terveen vauvan pitääkin. Bataattia ja perunaa on jo maistellut, vettä mukista hörppinyt. Ilmeitä tulee jatkuvasti lisää, omia ketaroitaan ihmettelee, asiaakin välillä on, kun joku vaan ymmärtäisi. Kesällä päsee likka tutustumaan Saimaan saloihin, noin yleisellä tasolla. Ei vielä tarkemmin Saukonsaloon, Hirvensaloon Kukkassaloon tai Huosiossaloon, Pihlajasalosta puhumattakaan. Ehkä Hurrisaloon ensimmäisenä kauppareissun yhteydessä.
Eikä vielä sienimetsään lähde, jollei ensituntumaa haistelemaan Peppe-papan selässä lähiapajille.
Mutta eipä aikaakaa kun hänestä tulee oiva sienestyskaveri. Lapsen uteliaissuuden ja oppimiskyvyn turvin on kaikki papan tieto pian siirretty langattomasti Iiriksen kaaliin. 
Saattaa tyttö tulla sinuksi veneen kanssa myös, veden ylipäätään. Eiköpä tuo puolentoista vuoden kuluttua kipittele saunasta uimaan että molskahtaa! Oppii Luonterin tavoille, tokko kuitenkaan vielä ahvenia suomustaa. 

Tulevia sienikesiä vartuskellen.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti