torstai 19. helmikuuta 2015

TROLLAA JA MOLLAA, JOKU VOI VOLLAA

Venäjän harjoittama trollaus on ollut näkyvästi esillä eri foorumeilla. Mitään uuttahan siinä ei ole; informaatiosotaa on käyty varmaan postin historian alkuajoista, kirjekyyhkyjen hyödyntämisestä ja  savumerkkien tupruttamisesta alkaen. Sitä käyvät sumeilematta kaikki valtiot, liikkeet ja ryhmät Hollolan Mateista & Maijoista lähtien, jos kokevat aatteelleen tai pyrkimyksilleen eduksi olevan.
 Disinformaation ensimmäinen suurvoitto oli tietysti Normandian maihinnousu. Niin ja Reaganin kylmän sodan mestarillinen ja isänmaallisen paatoksen kyllästämä huipennus, puhujan lahjoilla ja karismalla varustetun amerikkalaisuuden henkilöitymän "Evil Empire"-  ja Tähtien Sota-spekulaatioden 3. maailmansodan porttien lujuuden kokeilu.
Disinformaation levittämisessä piilee vaara, että mukaan putkahtaa "korsi, joka katkaisee kamelin selän!" Vai sekö joidenkin "trollaajien" tavoitteena onkin? 

Nykyään eivät valtiot ole ne, mitkä suoltavat puuta heinää eetteriin ja painomusteeseen. Somen myötä on kasvanut trollaajien sukupolvi, kieroutuneiden halujen luvattu yhteisö. Jos olen oikein ymmärtänyt, trollaajan tarkoitus on ujuttaa netin eri sivustojen kautta väärää, vääristeltyä, loukkaavaa, mustamaalaavaa, you name it, tietoa, jostakusta ryhmästä tai henkilöstä, tarkoituksenaan saada aikaan keskustelua, mihin ei itse ota osaa, kuin korkeintaan valamalla bensaa liekeille. Olen tietysti voinut käsitteen ymmärtää väärin, oikaiskaa, mikäli näin on.

Jokainen tulee autuaaksi uskossaan, se siitä. Jos tällaiset trollaajat saavat teoistaa kiksejä, ja tietysti saavat,  onneksi olkoon! Mutta olisikohan aika miettiä, mitä syyttä suotta riepoteltavaksi joutuneet saavat? Ja olisikohan aika miettiä, kuinka suhtautuu somessa leviäviin tietoihin, minkälaisiin keskusteluihin ottaa osaa,  mihin uskoo. Varmaan hyvä ohjenuora on, että mitä hippusenkaan vertaa epäilee, kannattaa jättää huomiotta.

Fleimaaminen on kai trollausta varhaisempi termi. Siinä provosoidaan ilkeillä ja pahanhtoisillakin ilmaisuilla ihmisiä estradeille. Ei siinä mittään, provoisomalla aikaansaadut keskustelut voivat olla antoisia. Mutta: "Joka provosoi, varokoon ettei itse provosoidu", vapaasti Nietzesch'ä mukaellen.

Sen enempiä pohtimatta, arvostelematta, arvostamatta, moittimatta tai ehdollistamatta nykyisen rajoittamattoman tietotulvan olemusta, on sen olemassaolo tarpeellinen, perusteltu, aikaan kuuluva, olemaan jäävä.

Selektiivinen lähestymistapa kuitenkin paikallaan. Varsinkin impulsiiviset ihmiset, hyväuskoiset ja autuaat, vanhan puoleiset tai heidän kaltaisensa, sellaiset jotka ovat oppineet, että kaikki painettu, tässä tapauksessa verkkoon kirjattu, on totta, joutuvat tämän kaikenkattavan vyöryn kouriin, ja vähintään hämmennyksiin. Tuleville päättäjille riittääkin sarkaa ja ojankaivua netin käyttäytymissääntöjen laatimisessa ja niiden valvomisessa. Somen kautta kun pedofilia, huijaus, tekijänoikeuksien sivuuttaminen, väärien henkilötietojen laittaminen deittisivuille, etc., kukoistavat.

Jos blogissa esiintyviä tietoja epäilet, VKG eli EVG eli HVG! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti