lauantai 28. helmikuuta 2015

KALEVALASTA KULTTUURIIN

Lönnrotin Elkun 26:n ikäisenä aloittaman 29:n vuoden odysseian tuloksen päivää, kuten suomalaisen kulttuurinkin, tänään liputellaan. Elias otti virsunsa ja kävi, lähti kontteineen reissuun 1828. Hänen ylöspanemista tarunpätkistään sitten jalostettiin tuntemamme Kalevala. 

Eepos on innoittanut lukuisa taiteilijoita J.R.R. Tolkienia myöten, kotimaisista puhumattakaan. 
Kalevala on käännetty 61 kielelle, mm. esperantoksi ja fääriksi. Näiden kahden painosmäärien ja myyntilukujen en usko hipovan pilviä, mutta eihän se olekaan pääasia. 

Kaikilla kansoilla on oma kansallistarustonsa. Jokainen eepos on ollut taiteen alkulähde vaikutuspiirissään eläneelle.
Siinä määrin eristynyttä porukkaa ukkovaarit ja -mammat olivat, että he pysyivät erillään skandinaavisista mytologioissa esiintyvistä, Edda-runoudessa muistiinpräntätyistä jumalista, samaten, kuin muistakin haihatteluista. Pitääkööt Thor'insa, omikoot Tyr'insä, polvistukoot Perkunas'insa jalkojen juureen, uskokoot Taranis'iin, luottakoot Zeuz'iin, turvautukoot Juppiter'iin, ei ole yksi Ukko, eikä meillä ole muita Ukkoja!

Se Kalevalasta. Suomalainen kulttuuri tietty liittyy vankasti Kalevalaan, mutta on se muutakin. Kuten Nokia, ruisleipä, sisu, sauna, Sibelius, moottoriurheilijat, pesäpallo, jääkiekko, mölkky, kyykkä, akankanto, saappaanheitto, tuulipuku, vyölaukku, tankeromainen kielitaito, juhannuskoivu, heinälato, Tapaninajelu, rakovalkea,  mämmi, Ruokolahden leijona, introverttius, heavymusiikki, Matti Nykänen, kapellimestarit, ja lainassa oleva tango, sekä uusimpana populismiansa-alttius, muutamia luetellakseni. 
Ehdolla ovat Vesa Keskinen, hemohes, Paavo M. Petäjä, Pentti Kurikan Nimipäivät, Frederik, Putous, kaivostoiminta, halvat ydinvoimalat ja kyky surfata poliittisen kannatuksen asteikolla.

Sanana kulttuuri juontuu latinan verbistä "colore", viljellä. Nykyään sillä tarkoitetaan erilaisia asioita, riippuen, mistä vikkelistä asioita tiirailee. Minusta hyvä selitys ilmaisulle on "yhteisön henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuus". Tietysti hieman ongelmallinen mittaustapa. Kuka minkin saavutuksen arvon määrittää? Mikä on yhteisön tai kansan kulttuurin yhteenlaskettu tulos, jos historiassa on solkenaan hirmutekoja? Voiko saavutusten kokonaisuuden lopputulema olla pakkasen puolella?
Viisaammille mietittävää. 
Kyllä suomalainen kulttuuri kai vaikka minkä väristen okulaarien läpi tiirailtuna on vankasti plussalla?

Tänään on suomalaista, jos ei perinne, niin ainakin perusruokaa; silakkapihvejä perunamuussia. Silakkafileet 5,95 €/kg (K-Supermarket Hollola), perunat 0,39 €/kg (Lidl Hollola). Ei tyyris eväs! Uuden K-Supermarketi avautuminen lähitienoolle, muutaman sadan metrin etäisyydella Lidl'istä, tarjoaa meille mahdollisuuden hakea tarpeet sieltä, missä ne milloinkin edullisimpia ovat. Ja sitä mahdollisuuttahan me hyödynnämme!

Panem et circenses, siinäpä ne kulttuurin luomisen peruselementit yksinkertaisuudessaan.

Onneksi kukaan, Lemminkäinen tai muu, yrittänyt ampua Tuonen joutsenta Avokkaansalmessa (mikä siis on paljastunut Tuonen virraksi), sillä...

...hänelle olisi käynyt huonosti. Sitä paitsi jouhtenelle ilmaantui puoliso, siinä ovat nyt siis Tuonen joutsen ja Vienen joutsen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti