torstai 11. huhtikuuta 2024

SUORA SÄHKÖLÄMMITYS ON HALPAA

  Suora sähkölämmitys on edullista. Sen sain huomata empiirisesti. Kävi niin, että eilen aamulla menin energiayhtiön sovellukseen, ja kurkkasin samalla, ettei mökillä ole mikään värkki jäänyt päälle. Kävi ilmi, että Avokkaansaaren kohteessa oli energiaa kulunut 1-8. huhtikuuta 69 kwh. No helevetti! Meillä on sama energian toimittaja Anttolaan ja Hollolaan, joten klikkasin auki kodin tiedot. 72 kwh. Siis saaressa oli kulunut sähköä suunnilleen saman verran kuin täällä kotona tuona ajanjaksona. 

  Hätähän siinä iski. Kulutus oli niin iso, että mikään valo, tai edes useampi, sitä selittänyt. Soitin Hanelille. Selvitin asian, ja velj'mies lupasi lähteä käymään saaressa saman tien. Kerroin avainten jemman, sekä mitä hänen kannattaa ensimmäisenä tutki: sähköpatterit. 
  Ei mennyt kuin tunnin verran kun Haneli soitti.
  "Syyllinen löyty. Makkuuhuoneen patteri on lämmänä!"
  Haneli kertoi tarkastaneensa muut patterin myös. Olivat kaikki irti pistorasiasta. Siis yksi patteri, joka ei edes ole koko aikaa täysillä huutanut, on kuluttanut saman verran kuin koko huushollimme jääkappeineen, pakastimineen, liesineen, uuneineen, valaistuksineen, televisoineen, tietokoneineen, pesuhuoneen lattialämmityksineen. En kadehdi pätkääkään sähkölämmitteisen talon omistajia. Myötätuntoa kyllä löytyy. 

  Olimme Hilpan kanssa jo ehtineet miettiä virrankulutuksen syytä. Olimme sitä mieltä, että patterit olivat pois päältä. Hilppa sanoi jopa kokeilleensa ennen lähtöä kyseistä makuuhuoneen patteria, ja se oli tuntunut kylmältä. Minä muistin samoin tehneeni. Mutta, mutta... Olin sen patterin termostaatin jossain vaiheessa "napsauttanut", eli patteri yritti pitää lämpötilaa sellaisena kuin se oli termostaattia säädettäessä. Siksi patteri ei sitä kokeillessamme ollut kuumana. 
  Mutta ei selityksiä. Mea culpa, mea maxima culpa! Minun tehtäväni on hoitaa tuollaiset asiat. Irrottaa sähkölaitteet pistorasiasta, huolehtia ylipäätään siitä, että mikään muu sähkövirtaa tarvitseva värkki jää päälle kuin etäohjattava pistorasia, jonka avulla saan ilmalämpöpumpun päällä/pois päältä. 
  No, onneksi ei moka tullut kalliiksi. Kaikkiaan ehti patteri tehdä hiirten oleskelua niille mukavammaksi muutaman päivän maaliskuun lopusta ja huhtikuun alusta reilut kymmenen päivää. Alle 100 kwh yhteensä. Muutamalla eurolla siitä selvittiin. 
  
  Oppia tuli taas. Taas kerran. Tarkista aina kahdesti, tai kolmasti, kaikki tarpeelliset toimenpiteet!

  Nyt näyttää kulutus Saarelassa nollaa. On noista sovelluksista jotain hyötyä. 

  Sitten vielä, Kovan päivän iltaa mukaillen, muut uutiset. Valtiovarainministeri Purra aikoo puuttua eläkkeisiin. Eli jos tuo toteutuu, hallitus pettää taas kerran lupauksensa. Mitä me eläkeläiset voimme tehdä? Mennäänkö lakkoon? Siitä syntyy kuitenkin dilemma. Jos työntekijä menee lakkoon, niin hän ei mene töihin. Jos eläkeläinen menee lakkoon, niin hän ei ole enää eläkkeellä, sillä eläkkeellä olo on hänen työnsä. Jos eläkeläinen siis menee lakkoon, hän ei voi olla eläkkeellä, joten hänen täytyy mennä töihin elääkseen. Menee monimutkaiseksi.  

  Vielä toinen empiirinen juttu. Yle Areena mainostaa itseään sanomalla, että luo yle-tunnus, niin voit katsella, ja jatkaa katselua, kaikilla laitteillasi. Ei pidä paikkaansa! Minä kokeilin mikrolla, tehosekoittimella ja espressokeittimellä. Jätin kokeilut siihen, sillä ei onnistunut. Ei millään niistä. 

  Loppukuvaksi laitan sellaisen, joka ei sitten vähimmässäkään määrin liity ylläolevaan kirjoitukseen. Kuva on vanhempien jäämistöstä. Se on tuntemattoman nappaama, oletan, että 1960-luvun alkupuolella. Ottopaikasta ei ole tietoa. Henkilöistä tunnistan saletisti Pirskasen Pekan. Mielestäni eturivissä kolmas vasemmalta, mies huopikkaissa, voisi olla Hämäläisen Janne, eli Posti-Janne. Pisin äijä keskellä takarivissä muistuttaa Montosen Reinoa, eli Pölkin Reinoa. Mikä lie näytös menossa? Metsätöihin liittyy, oletan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti