torstai 12. kesäkuuta 2014

KUUMENOO, KYLYMENEE…

  Kovinpa tuntuu kelit vaehtelevan; hellepäiviä on olluna jo moniaita, sitte ennuste povas Anttolaan ens lauantakiksi päivälämpötiloo alle viijen asteen! Äskön kun tarkistin, olivatten toella justeeranneet arvion kymmentä astetta korkiammalle. Olokoon mitä on, tulukoon mitä tulee, saareen pittää männä. Viikkaus tuaksepäen istutetut kukkaset vuativat kontrollija.
  Tästä tiä suven vietto oikiasti alakaa; ämämmät, viikkauen kuluttua juhannus, reilun kahden 1. eläke (pitäsköhän männä pankin ovelle jonnoon muihen huru-ukkoloihen ja –ämmälöihien kanssa, sehän on muan tapa). Sinällää oevalline asja, jotta kisat tullee ehtoosta ja yöstä, jos niätsä sieniin jumalat on olluna hyvällä mielin, kanttarellisatoa alakaa kohtapuleen pukata ilimoille. Vaekka eipä näille vuosin yösienestykseen otsalamppuva tarvita.
  Kuikkasin välillä juhannuksen siäpovvausta, näyttäs puolipilivistä alle kahenkympin ilimaa olevan luppeessa, ei juur satteita. Kerkiää muutamaan kertaan luppaukset muuttuva ennen Jussia. Näkkyypähän. Se on, niätsän, siän ennakoemine sellasta hyvinnii hankalata toemintoo. Olipa sitte kysseessä Kerman Kalle, Mallusjoen Ahti Rantanen, eli muu sammakkomies tahi rohveetta, tahikka Ilimatieteen laitos, Foreca, mikä vuan tohelo, tahtoo ne männä persielleen. Sitte selitellään, pekuloijaan, mikä mänj pielleen. Olko ukkosrintamat sotkemssa hyvvee korkiapainetta, vae oljko Marsin asento jiänä huomijoimatta, sammakon kutu epäonnistuna, vaiko vanahat ylöspannut tilastot sekkaantuna! Niipä se on, jotta kun tarpeeks monj’ ilimat ennakoe, joku sauattaapi sattua kohilleen. Taietaa kuitennii ukkoetana olla se vissein tietäjä.
  Anna ja Helemi on näellä näkymillä mittumaarina tulossa, Joni, kun taas opiskelun jälkeen töihin peäs, tekke tietennii visuna miehenä pyhät töetä, suapi tupakkirahhaa. Ensj’ syksynä piäsee onneks Helsinkin yljopistoon lukujaan jatkelemmaan, ei tarvihe Turkuun kortteeriin männä. Uskaltaa se Anna kuitennii tulla, vaekka Helemi-raukka sae kyykiärmeen tuikkauksen kevväällä! Helemi on sellane Rantanplan, jotta onko mittää oppina. Oisko ies huomanna, mikä nappas, ku takakinttuun tapas.

  Eipä sitte juur muuta, ku Jussia vartoelemmaan. Velj-Hanski oletennii tuas on kokon kasanna, ilmatkii näöttää sen roihauttamista puoltavan. Hanelj’ se muuton oeva palonsytyttäjä, sillä on tohottaja, ja jos ei toemi, ni pensookii löytyy. Tuatusti pallaa!

Anteeks Helemi, et siä ihan tuollane oo!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti