sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

KANNATTAAKO MÖKKEILY?

  Tilastohirmu, statistiikan valtikaton valtias, vertaileva skeptikko Pertsa päätti vetää estradille hieman lukuja ja kokemuksiinsa nojautuvaa faktaa omasta mökkielämästään.
  Kesäasunnolla vietetty aika/vuosi jakautuu seuraavasti:
  -kevätkunnostukseen (piippujen suojat, vedet päälle, saunan pumpun asennus, suotuveneen vesille laitto, etc.) n. 4 h
  -nurmen leikkuu n.20 h
  -vesominen (rantapajukko, toista metriä vuodessa vartta puskeva haapa, kaiken puuston harvennus) n. 20 h
  -puun teko (kaato, pätkiminen, halkominen, liiteriin roudaus vuoden tai kahden kuluttua) n. 40 h
  -erilaiset pikkurempat ja fiksaukset, n. 20 h
  -kauppareissut pidempien oleskelujaksojen aikana, n. 12 h
  -haravointi, syksyisin ja keväisin, n. 6 h
  -talvikuntoon laitto (kevätkunnostuksen vastakohta), n.6 h
  -talvella vesiavannon teko, lumityöt, n. 3 h
  Yhteensä "pakollisia" hommeleita n. 131 h. Mikäli isompia kunnostustöitä, esim. ulkomaalausta, joutuu tekemään, se ei sisälly edellä lueteltuun listaan. Töihin kulutettu aika koskee vain minua, Hilpalla se on varmasti enemmän, kun ynnätään siivous, ruoan laitto (en tosin omia grillailujani ja savustuksiani mukaan listannut), sekä osallistuminen luettelemiini arpietarointeihin.
  Lähimenneisyydessä vuotuinen mökillä vietetty aika on ollut keskimäärin 90 vrk = 2208 h, joista nukkumiseen n. 580 h., eli tolpillaan tokkuroitia jää n. 1630 h. Tästä seuraa, että "vapaa-aikaa" mökillä olosta on 1630 h - 131 h = 1499 h, eli obilgatoorista touhuilua on 131/1499*100 = n. 9 %, siis lusmuilla voi 91 % valveillaoloajastaan. Noh, eihän se ole koko totuus, aina ja ikuisesti täällä puuhaa piisaa, aikaa jää silti auringon ottoon, lukemiseen, tv;n kuikuilemiseen, musiikin kuunteluun, you name it.
  Tulevaisuudessa Anttolassa vietetty aika tulee huomattavastikin lisääntymään. Sehän kasvattaa puun tekoon ja kauppareissuihin, ehkä myös lumitöihin, käytettyä aikaa. Lorvailun mahdollistava ajan määrä kuitenkin tulee enenemään. Summa summarum: Mökkeily kannattaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti