tiistai 3. kesäkuuta 2014

TURHAT VALITTAJAT, PAREMMAKSIPANIJAT JA BESSERWISSERIT

  Kuinka usein tunnet itseäsi väärin kohdellun? Kuinka usein olet katkera osaksesi langenneesta ymmärtämättömyydestä? Kuinka usein olet kateellinen ystävälle, naapurille, tutulle, työtoverille, jos vaikka kenelle? Kuinka usein vaivut itsesäälin kuiluun, surkuttelun syöveriin, alakulon alhoon? Tunnen/olen tuntenut jokusia edellä luetellun kaltaisia lähimmäisiä, turhan valittajia, itsesääliin uppoutuvia, joille kaikki hyvä, mitä muille tapahtuu on punainenen vaate, joille muiden onnistuminen on ylipääsemätön harmin lähde, joille omat epäonnistumiset ovat muiden aiheuttamia. Luulisi olevan raskasta elää tuollaisten luulojen, tuollaisen katkeruuden vallassa. Katkeruutta toki on itse kukin joskus kokenut, kadetta kantanut. Mutta kun niiden antaa muodostua vallitseviksi, alkaa elämä muistuttaa helvettiä, otaksun. Tai voihan joku masokismiin suuntautunut nauttiakin tuon kaltaisesta itsekidutuksesta.
   Allekirjoittanut ei suinkaan lukeudu valoisimpiin vaikuttajiin, elämänmyöteisimpiin etenejiin. Joskus,( lue ”aika usein”), olen vihainen epäonnistumisistani, mokailuistani, väärinkäsityksistäni. Mutta olen vihainen vain itselleni. Kadehtinut en ole juuri ketään (ehkä joskus vähän), vaikka hyväosaisempia, varakkaampia, onnekkampia, kuten etevämpiäkin tienoot pullistelee. Pitää olla tyytyväinen siihen, mitä on annettu ja mihin kykenee. Kuten huomaatte, ei meikää liialla kunnianhimollakaan ole siunattu.
  Toinen merkille pantava ihmistyyppi on ”paremmaksipanijat”. Keskustelu heidän kanssaan on melko tuskallista. Kertoi heille mitä tahansa, he ovat vähintään saman kokeneet, tuplaten tehneet, monin verroin laajemmin nähneet tyyliin: ”Minulta leikattiin tuossa keväällä umpisuoli” johon  ”minultapa on leikattu kaksi!”. Näille urhoille, miksei myös lyyleillekin ei ole tekemätöntä paikkaa, kokematonta tapahtumaa. Itsetunto lienee tämän kaltaisilla tallaajilla pakkaspuolen lukemissa, kun pitää, valheen voimallakin, sitä pöngittää.
  Läheistä sukua, sielun veljiä ja sisaria ”paremmaksipanijoille” ovat” besserwisserit”. Mihin tahansa keskustelu rönsyileekin, löytyy näiltä asiasta lisää tietoa, usein korjattua sellaista. Ja perinpohjaisesti selvitettynä. Itsetunnon kohotusta tämäkin, näyttämisen halua, tietynlaista kehuskelua. Noh, miksipä piilottaa kynttiläänsä vakan alle? Mutta tyylillä, pliis!

  Nyt, kun olen lytännyt muutaman ihmistyypin maan rakoon, voin minä, täydellinen luojan luoma, heittäytyä lukemaan 1. osaa ”Varistyttö” Erik Axl Sundin (pseudonuumi hemmoista Jerker Erikson och Håkan Axlander Sundquist) Varistyttö-trilogiasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti