tiistai 10. joulukuuta 2013

JÄLKEEN JUHLIEN

Maanantai, itsenäisyyspäivän hulinat takana, toinen adventti myös. Aamulenkillä käyty, pöytäkoneen mylly viety analyysiin, tonnikalasalaatti loihdittu ja nautittu, Twin Peaksin viimeinen 1. kauden jakso katsottu tallenteelta, päiväkahvi joulutortun kera nautittu; siis aika kirjoittaa.
Päällimmäisenä pitkästä viikonlopusta (eräille poikkeuksellisesti torstain ja sunnuntain välinen yö) jäi mieleen suomalaista mielenlaatua kuvaava Itsenäisyysjuhlan konsertti. Melankolisuudessaan ja pateettisuudessaan se oli kai vaikeiden aikojen tulkki, tiedä häntä. Ja mieltäkin Tampereella osoitettiin, kiekkokaupungin arvoisesti lätkämailoin. Siitä pääministeri kommentoimaan: sananvapaus pitää olla, kunhan ei sano mitä tahansa, tai jotakin sinne päin.
Siinä se siis meni, kolme päivää. Anna, Joni  Helmi kylässä. Koiran kanssa ulkoilua. Anna ja Hilppa Jonin vanhempien kanssa lauantaina teatterissa West Side Story'a katsomassa, Joni ja minä lärvit kirjassa. Sitten teatteriseurueen kanssa Taivaanrannassa syömässä. Anna ja minä valittiin haudutettua (8 tuntia, menun mukaan, mistä ne ties ruveta niitä aamusta meille hauduttamaan?)  karitsanpotkaa maalaisranskalaisten ja ajolin kera, muut viski-pippuripihviä tai ankanrintaa; me pärjättiin valinnoissa, ainakin koossa, luultavasti myös maussa.
Sitten tietysti Anttolan miestä kosketti Hämytsaareen isännän, Kolehmaisen Eeron poismeno. Kunnioitettavat 95 ikävuotta mittarissa. Pikkupokana muistan isä-Erkin kanssa Hämytsaaressa käyneeni, Enttu oli Anttolan Urheilijoiden pj siihen aikaan. Anttolasta siis meni loppuvuodesta kaksi ikonia, Eero heistä tunnetumpi, Rossin Matti näkyvämpi. Rauha kummankin muistolle.
Hiihtoasioista aasinsiltana toiseen. Anttolassa vaikutti Kolehmaisen Eeron kauden jälkeen Erkki Hyvönen-niminen hiihtäjä, hänkin joukostamme poistunut. Erkki oli kansallista keskitasoa, kävi kiertämässä kotimaiset koitokset ahkerasti. Uran jälkeen, lie sen aikanakin, alkoi kuningas alkoholi saada jalansijaa. Edesmennyt kesäanttolalainen, Aallon Kalle, varsinainen vääräleuka, kysyi kerran Rantaharjussa, tiedämmekö, miksi Salpausselän kisoissa järjestetää iltamäenlasku? Kun emme osanneet vastata, töräytti Kalle, "tietysti siksi, että yleisöllä on jotain katsomista, kun ne oottaa Hyvöstä maaliin viideltäkympiltä!"
Samainen persoona esitti joskus tällaisenkin kysymyksen: "Ootteko selvillä, mistä tietää, että on tullu vanhaks?" Kaikenlaisia vaihtoehtojahan siihen tarjottiin, mutta ei Kallen mieleistä. "No siitä, kun vanhat heilat tulee rollaattorilla vastaan!" Niinpä niin, poistui se Kallekin joku vuosi takaperin, ja epäilen, että heilat taitaa vielä hurautella rollaattoreillaan päivätansseihin.
Jep, kohlakkoin on usmuutettava kaupunkiin rouvaa noutamaan, joten kävin nappaamassa loppukevennykseksi joulunodotuskuvan takapihan puolelta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti