torstai 29. marraskuuta 2012

VALTA

Valta on mielenkiintoinen asia. Sitähän on kaikenlaista: On poliittista- sotilaallista-, henkilökohtaista-, toimi-, yhteiskunnallista-, globaalista-, vaikutus-, arvo-, väki-, ilki-, etc. -valtaa. Kun vallan määritelmiä penkoo, ei sieltä kovin positiivisia näkökulmia löydy. Mm. vastustuksen murtaminen, toimivaihtoehtojen rajoittaminen, asenteiden muuttaminen sekä vallan muuttuminen oikeudeksi ja tottelemisen velvollisuudeksi mainitaan ilmentymismuotoina. Kuulostaako hyvältä?
Vallan käyttöön liittyy varsin usein väkivaltaa, jotta nuo edellä luetellut "teesit" saataisi toteutumaan, sillä eihän ihminen vapaaehtoisesti mitä tahansa sulata.
Jätetäänpä nyt fraasi "valta turmelee..." sanomatta. Pohditaan mieluumin vaikutusvaltaa l. henkilökohtaista valtaa. Jonkun henkilön vaikutusvallan piirissä voi katsoa olevan jokaisen, joka kyseisen henkilön tuntee, tietää, tai josta tulee tietoiseksi. Vaikutusvaltaisen persoonan kanssa voi ola samaa-, eri-, tai ei mitään -mieltä. Mutta silti tällä on oma vaikutuksensa kohteeseensa. Se tietää sitä, että esim. kaiken maailman mega-tähdet ja julkkikset käyttävät, varmaan ylenensä tietämättään, melkoista valtaa. He pystyvät muokkaamaan ajatusmaailmoja suuresti. Mihin suuntaan, edustamaansa, vai päinvastaiseen, onkin sitten eri asia.
Vaikutusvaltaan ja karismaan tietysti perustuu hirmuhallitsijoiden menestyskin. Kun siihen liitetään poliittista ja sotilaallista valtaa käyttävä voideltu koneisto, on lopputulos poikkeuksetta karmaiseva.
Arvovalta ymmärretään yleensä positiivisena, mutta se on kuitenkin sama, kuin vaikutusvalta; riippuu   omaajansa antamista vaikutteista.
Ilkivalta on merkki turhautuneisuudesta, ja vallan lajeista ärsyttävin ja turhin. Valitettavan usein se on nuorien ongelma, sellaiseksi ainakin katsotaan. Vaikka kyllähän varttuneempi kansa sitä osaa käyttää, käyttääkin. Koulukiusaaminen lienee konkreettisimpia esimerkkejä joka päiväisestä ilkivallasta ja vallan väärinkäytöstä.
Asiasta voisi ajan kanssa kirjoitaa pitkänkin vuodatuksen, mutta olkoon tämä nyt tässä.Yhteenvetona vielä; kaikki pallomme ongelmat liittyvät, tavalla tai toisella, valtaan ja sen käyttäjiin.

Vallan symbooleja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti