torstai 15. marraskuuta 2012

TILKKUTÄKKI

Pallollamme on valtioita laskentatavasta riippuen 191 (YK:n jäsenvaltiot) tai n. 240 (mukana kiistanalaiset- ja itsehallintoalueet). Näissä puhutaan yli 6000:tta eri kieltä, useampiakin, jos vaikeasti erotettavat murteet lasketaan mukaan. Uskontoja, jos pääuskontojen eri haarat ja lahkot, sekä erilliset suuntaukset otetaan lukuun, on liki sata. Valtiomuotoja esiintyy nykyään yhdeksän ja poliittisia järjestelmiä nelisenkymmentä. On se sellainen tilkkutäkki, ettei jatkuvasti käytävien sotien sun muiden konfliktien määrä ole ihme. Tarttes tehdä jotakin. Mutta mitä? Jos jokainen valtio, uskonto, polittinen järjestelmä ja ihminen on oikeassa, saatta loppu olla lähempänä kuin luulemmekaan. Kyllä kai ensimmäinen ja välttämätön keino olisi suvaitsevaisuus, toisen- laisen näkemyksen hyväksyminen ja kunnioittaminen. Vaikka kyllähän esim. rasismia on vaikea kunniottaa.
Jos aika Big Bangistä nykyhetkeen esitetään 1 vuoden aikajanalla, linnunrata syntyi n. maaliskuun lopulla, aurinkomme n. elokuussa, pallomme syyskuun lopulla ja nykyihminen joulukuun viimeisen päivän viimeisen tunnin parina viimeisenä minuuttina. Ja me väitämme olevamme kaikkitietäviä luomakunnan kruunuja. Saman aikajanakaavion mukaan auringon säteilyn lisääntymisen vaikutuksesta nykymuotoinen elämä maapalolla on mahdotonta vajaan kuukauden kuluttua, ja aurinko muuttuu mustaksi kääpiöksi n. toukokuun lopulla.
Aikaa siis on, nimittäin liialliseen läpenemiseen, jos saamme kasvihuoneilmiön kuriin, n. 900 000 000 vuotta. Mutta jos saisimme ihmiskunnan vähän yksimielisemmäksi, voisimme keskittää voimavarojamme valtavien avaruusalusten, siis tuhansille ihmisille tarkoitettujen ekokokonaisuuksien, kehittämiseen ja rakentamiseen. Minusta se on ainoa keino turvata ihmiskunnan tulevaisuus.

Ei kun tuonne seikkailemaan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti