perjantai 12. heinäkuuta 2013

INHIMILLINEN TEKIJÄ

Tässä maailmoista parhaassa ei riitä, etää ihmiskunta tappaa toisiaan sodissa, pommi-iskuissa ja muissa terroriteoissa, kuten myös alamaailman yhteenotoissa ja toimissa. Mukana on myös inhimillinen tekijä. Viime aikoina hyvinä esimerkkeinä Kanadan junaturma, San Franciscon lento-onnettumuus ja Laukaan/Vihtavuoren tapahtumat. Kanadassa on kuollut tai kateissa yli 60, San Franciscossa kuoli "onneksi" vain 2, huonommalla tuurilla 180. Laukaassa ei tullut uhreja, mutta jos...?
Edellä mainitut tapaukset olivat ihmis(t)en aiheuttamia. Vastaavia tapahtuu pallollamme päivittäin, milloin "läheltä piti", milloin suuronnettomuuksina. Miten sitten välttää moiset? Helppo sanoa, että huolellisuus, koulutus, valintaseula, etc. Mutta niin kauan kun ihminen on vaikuttajana, ei erehtymisen vaaraa voi ehkäistä.
Sitten vielä Kauko-Idässä varsin yleiset laiva/lauttaonnettomuudet vievät satoja ihmishenkiä kerrallaan. Samoin vaikkapa Välimerellä Afrikasta Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia kuljettavien ylilastattujen alusten uppoamiset tuottavat runsaasti uhreja.
Nämä kaikki ovat luonnollisesti pieniä lukuja nälänhätään, veden puutteeseen ja tauteihin menehtyneiden määrään verrattuna.
Kyllä meitä karsitaan kovalla kädellä, onkohan se luonnon keino säädellä liikakansoittumista? Jos on, ei tämä kaikki riitä; väestön määrä vain kasvaa. Ehkä meillä on edessämme todellisia suurkatastrofeja, olkoot ne ihmisen tai luonnon aiheuttamia. Jotakin varmasti täytyy tulevien vuosikymmenten kuluessa tapahtua, sillä kakun jakaminen tasapuolisesti ei kuulu ihmiskunnan hyveiden kärkeen, ei edes top ten'iin.

Kaikesta huolimatta: näyttäkööt aamunne tältä ja...


... iltanne tältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti